cesto postavljena pitanja

Privatna gimnazija Tvrđava - Novi Sad

Često postavljena pitanja

Odgovore na najčešće postavljena pitanja možete naći na listi ispod.

Da li je vaša diploma priznata od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja?

Naš odgovor je DA. Da bi škola mogla da radi neophodno je da dobije dozvolu za rad od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje omogućava da škola naruči svedočanstva i diplome iz Prosvetnog pregleda. Postoje zakonom propisani obrasci svedočanstva i diploma, tako da nakon završetka školovanja u Gimnaziji dobijate validnu diplomu, poput diplome u državnoj školi. Nakon završene četvrte godine, učenici mogu upisati bilo koji državni ili privatni fakultet, kao što je to slučaj ii sa bilo kojom drugom državnom gimnazijom.

Zašto našu školu mogu da pohađaju i deca čiji roditelji nisu u mogućnosti da im to finansijski priušte?

Svesni smo da sve pogodnosti koje naša škola pruža zahtevaju troškove, a samim tim i određuju iznos školarine, kao i da je nekim ljudima taj iznos izvan njihovih finansijskih mogućnosti. Iz tog razloga smo obezbedili jednu stipendiju u punom iznosu tokom čitavog školovanja za učenike sa odličnim uspehom u osnovnoj školi. Deca čiji roditelji/staratelji sa neto primanjima zbirno ne premašuju dve prosečne neto plate u Republici Srbiji dobijaju dodatne bodove na konkursu za stipendiju.

Koliko iznosi školarina i koji su uslovi plaćanja?

Budući da smo privatna ustanova i da se ne finansiramo iz budžeta Republike Srbije, školarina se plaća prilikom upisa i tokom školovanja.

Cena godišnje školarine je 2.890 evra. Upisnina se uplaćuje u iznosu od 400 evra, dok se posle toga školarina plaća u 10 jednakih mesečnih rata u iznosu od 249 evra u dinarskoj protivvrednosti počevši od septembra meseca. U cenu školarine su uključene knjige i sveske, ranac, laptop (po završetku školovanja ostaje u vlasništvu deteta), miš i podloga za miš, bidon za vodu, dopunska nastava, određene vannastavne aktivnosti i sekcije, kao i praksa u Vega IT Sourcing firmi.

Takođe, nudimo i mogućnost stipendiranja za najbolje učenike pri čemu im je plaćen iznos školarine u punom iznosu tokom sve četiri godine školovanja.

Šta je potrebno za upis u Privatnu gimnaziju Tvrđava?

Za upis u prvu godinu Privatne gimnazije Tvrđava potrebna Vam je sledeća dokumentacija:

  • Uverenje o položenom maturskom ispitu
  • Svedočanstvo osnovne škole (šesti, sedmi i osmi razred)
  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Kopija lične karte roditelja ili staratelja
  • Lekarsko uverenje o psihofizičkoj sposobnosti za upis u srednju školu
  • Svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
Koji su obrazovni profili u vašoj školi?

Naša glavna misija je da pripremamo decu za poslove budućnosti. Kako bismo bili uspešni, treba da obrazujemo kadrove koji će biti u mogućnosti da sarađuju i da se udružuju, koriste svoje poznavanje tehnologije, kreativnost i znanja radi stvaranja intelektualne svojine koja će doprineti ličnom i društvenom napretku!

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava nudi dva obrazovna profila:

  1. IT smer: znanja koja steknu iz nastave računarskih predmeta i na praksi stavljaju naglasak na razvoj logičkog i intelektualnog razmišljanja, ali i razvoj socijalne inteligencije, koja je često zanemarena kod ovog obrazovnog profila.
  2. Društveno jezički smer: znanja i veštine koje učenici steknu pohađanjem ovog profila od izuzetnog su značaja za dalje školovanje na fakultetima. Fokus je na razvoj kreativnosti i kritičkog mišljenja, ali velika pažnja je posvećena i razvoju preduzetničkih veština kako bi lakše stvarali i realizovali svoje ideje.
Da li je vaša škola bezbedna?

Mi smo škola u kojoj je sigurnost naših učenika na prvom mestu. Deo procedure upisa je psihološka procena svakog učenika, tako da već na početku mi upoznajemo svoje učenike i pravimo odeljenja u kojima vlada pozitivna i prijateljska atmosfera. U školi, učenici su okruženi timom stručnjaka koji imaju odlična pedagoško-psihološka znanja.

Pored poštovanja jasno utvrđenih zakonskih procedura o prevenciji svih vrsta nasilja, ukoliko dođe do problematičnih situacija, svakom učeniku se pristupa na individualan način kako bi se uklonio uzrok problema i sprečio nastanak nekog od oblika nasilja.

Zbog svega toga, posebna pažnja se posvećuje i saradnji škole sa roditeljima. Kvalitetan dijalog između škole i roditelja doprinosi aktivnoj i uspešnoj prevenciji nasilja, što znači da je uzajamna podela informacija važan faktor samog odnosa. Roditeljima je na raspolaganju savetodavna podrška i pozivaju se da se zajedno sa decom uključe u preventivne aktivnosti.

Ko su nastavnici/predavači u vašoj školi?

Naši nastavnici/predavači su eksperti u svojim oblastima, pažljivo izabrani zbog svog znanja i iskustva u radu sa učenicima osnovnih i srednjih škola, koji neprestano ulažu u svoja dalja usavršavanja.

Gimnazija, sa svojim stručnim timom nastavnika, kreira bezbednu i podsticajnu sredinu koja neguje jedinstvo kulture lepog ponašanja, moralni i akademski kodeks.

Iskustveni i talentovani nastavnici/predavači svoj rad zasnivaju na aktivnom učešću svih učenika, zajedničkim projektima, diskusiji i kritičkom mišljenju. Akcenat nije na kratkoročnim rezultatima, kao što su ocene, već na dugoročnim znanjima i kompetencijama koje će mlade pripremiti za školovanje na prestižnim fakultetima i tržište rada.

Razvoj teorijskih i praktičnih veština u modernom okruženju Gimnazije, uz primenu savremenih obrazovnih metoda i informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavi, imperativ je obrazovanja za budućnost.

Da li vaša škola nudi mogućnost stipendiranja?

Gimnazija, u saradnji sa firmom Vega IT iz Novog Sada, nudi mogućnost stipendiranja za najbolje učenike tako što svake godine dodeljuje jednu stipendiju koja pokriva troškove školovanja u punom iznosu.

Svi učenici koji završavaju 8. razred, a koji su ostvarili izvanredan uspeh u periodu od 6. do 8. razreda, imaju mogućnost da konkurišu za stipendiju.

Deca čiji roditelji/staratelji sa neto primanjima zbirno ne premašuju dve prosečne neto plate u Republici Srbiji dobijaju dodatne bodove na konkursu za stipendiju.

Pored navedenih uslova, učenik mora dostaviti i motivaciono pismo u vidu eseja na naknadno zadatu temu.

Više o uslovima i načinu prijavljivanja na konkurs za stipendiju saznajte klikom na link https://gimnazijatvrdjava.edu.rs/stipendija/ 

Kako izgleda procedura upisa?

Za upis u našu školu potrebno je da se prođe kroz određene korake, a više o samoj proceduri možete saznati na našoj stranici klikom na link https://gimnazijatvrdjava.edu.rs/upis-u-privatnu-gimnaziju-tvrdava/

Da li postoji mogućnost upisa u više razrede Gimnazije?

Budući da su nam skoro sve mesta popunjena, trenutno postoji mogućnost upisa samo u prvu i drugu godinu Gimnazije ukoliko se ispune određeni uslovi zainteresovanih za upis i ukoliko je u pitanju odličan učenik sa primernim vladanjem. Ukoliko Vam je potrebno više informacija pozovite nas na broj 0640850600, pišite nam na email adresu info@gimnazijatvrdjava.edu.rs, ili zakažite sastanak popunjavanjem formulara na linku https://tvrdjava.tucalendi.com/tvrdjava-sastanak/informativni-sastanak-upis

Da li postoji praksa u gimnaziji Tvrđava?

Gimnazija Tvrđava teži da pruži deci obrazovanje koje je iznad drugih opcija za školovanje, zbog čega se udružila sa organizacijama koje svojim iskustvom i rezultatima mogu da stvore kvalitetno okruženje u kome će deca ostvariti svoj maksimum.

Sticanje praktičnih, primenjivih znanja i razvoj veština potrebnih na fakultetima i tržištu rada obezbeđeni su kroz praksu i stipendije koje nudi poznata IT firma Vega IT iz Novog Sada, u trećoj i četvrtoj godini školovanja za naše najbolje učenike. Cilj je da u prve dve godine učenici steknu potrebna znanja i veštine, kako bi praksa dala visoke rezultate.

Koji je maksimalni broj učenika po odeljenju?

Naš adaptivni model učenja prilagođen je individualnim talentima i mogućnostima svakog učenika. Ovakav pristup omogućava dostizanje visokih rezultata, uz negovanje različitih interesovanja učenika. Kako bismo ostvarili date ciljeve, optimalan broj đaka u odeljenju je od 16-20 učenika. Ovaj broj učenika omogućava nastavniku da što bolje organizuje nastavne aktivnosti i prilagodi ih svakom učeniku. Svaki učenik sedi sam u klupi, koje su lako prilagodljive organizovanju grupnog rada i drugim savremenim nastavnim metoda rada. U slučaju velikog broja kvalitetnih kandidata, maksimalan broj učenika po odeljenju može biti 20.

Da li mogu da upišem svoje dete tokom školske godine?

Da, Gimnazija prihvata upis učenika tokom cele školske godine, ukoliko ispunjavaju naše kriterijume za upis. Za više informacija kontaktirajte nas putem email adrese info@gimnazijatvrdjava.edu.rs​​ ili putem poziva na broj 0640850500.

Kada organizujete nastavu?

Učenici učestvuju u nastavi pet puta nedeljno (od ponedeljka do petka), pohađajući nastavu u prepodnevnim časovima. Časovi počinju u 8:00h, a završavaju se u 14:20č. Pored redovne nastave, učenici prisustvuju i vannastavnim aktivnostima i predavanjima koja se uglavnom održavaju posle redovnih nastavnih aktivnosti. Od školske 2024./2025. škola će raditi u dvosmenskom režimu rada, sa početkom od 7:30č.