Nedelja digitalne i
medijske pismenosti

bodovi za upis u srednju školu

Gimnazija Tvrđava

Događaj za sve buduće srednjoškolce

U 21. veku digitalne veštine i kritičko razmišljanje su ključni elementi profesionalnog razvoja, što najbolje znaju predavači sa kojima će se naši učenici upoznati na Nedelji digitalne i medijske pismenosti!

Ukoliko si osmi razred i ove teme ti zvuče zanimljivo, pozivamo te da nam se pridružiš na ovom događaju! Požuri s prijavom jer broj mesta je ograničen!

Naši predavači

Očekuju vas iskusni predavači koji su pripremili veoma interesantna predavanja i radionice. 

Lažne vesti i fotoforenzika | Novosadska novinarska škola

15.00 - 16.30

Na ovoj radionici naučićemo kako da prepoznamo medijsku manipulaciju, koja je razlika između dezinformacije i činjenica, ali i kako se odgovorno pristupa medijskim sadržajima. Saznaćemo i koje su to tehnike i alati koje možemo da koristimo da bismo proverili da li je fotografija
autentična ili je upotrebljena za širenje lažnih vesti.

Dec 20, 2022

Kako napraviti dobru fotografiju | Marija Erdelji

16.45 - 17.45

Kakav treba da bude kadar, kako su povezane tema i kompozicija, zašto nam je važno osvetljenje i još mnogo toga objasniće nam Marija Erdelji, nagrađivani master dokumentarne fotografije i fotoreporter, sa kojom ćemo se i oprobati u ulozi profesionalnog fotografa.

Dec 20, 2022

Prvi programerski koraci u Majnkraftu | KiberOne

17.50 - 18.50

Nakon uvodnog upoznavanja sa digitalnim tehnologijama, prelazimo na bazično programiranje kroz jednu igricu, a potom izrađujemo animiranu novogodišnju čestitku – jer ipak nam se bliže praznici! Ova radionica je posebno namenjena osmacima koje zanimaju računari i programiranje.

Dec 20, 2022

Obrada zvuka, audio i mikrofon | Stefan Nikolić

15.00 - 16.30

Kako zvuk nastaje, kako se prostire, šta je zapravo dizajn zvuka i muzička produkcija su samo neka od pitanja na koja ćemo dobiti odgovor na ovoj radionici. Saznaćemo i kako na najbolji način da odaberemo mikrofon i obradimo zvuk za kratke forme, poput Jutjuba, TikToka, Instagrama, reklama… a učesnici će moći odmah i da primene naučeno, tj. da se oprobaju u pravilnom postavljaju mikrofona i usnimavanju u softver.

Dec 21, 2022

Razvoj video-igara i gejming industrija | Marko Ristić

16.45 - 17.45

Ovo predavanje daće nam uvid u proces razvoja video-igara kroz osnovne faze produkcije AA video-igre u indie timu (na primeru konkretne igre radnog imena MASSA: Origins of Ozgalor), a kroz diskusiju i zajednički razgovor otkrićemo i kakvo je stanje u gejming industriji danas.

Dec 21, 2022

Filmske radionice | Yasserstain

15.00 - 17.00

Kroz vežbe upoznavanja i improvizacije proći ćemo kroz razne filmske, TV i internet žanrove, razvijaćemo scenario i zajedno izvesti nekoliko kratkih scena. Kreativnost, improvizacija i
elementi psihodrame su takođe ono što će obeležiti ovu radionicu!

Dec 22, 2022

Zauzmite svoje mesto

Prijavite se i zauzmite svoje mesto.

2021© Gimnazija Tvrđava.
Sva prava zadržana.

2024.© Gimnazija Tvrđava.
Sva prava zadržana.