Eksperimenti u nastavi: čas hemije!

Eksperimenti u nastavi: čas hemije 06

Uspešno organizovanje i realizovanje nastave hemije zahteva poznavanje odgovarajuće metodike. Hemija nije laka nauka i zato je važno pristupiti joj na pravi način. Veština nastavnika da prenese znanje iz ove oblasti zahteva trud i kombinaciju teorijskog i praktičnog rada. Realizacija jednostavnih eksperimenata za demonstraciju hemijskih procesa ima za cilja vraćanje ogleda u nastavu hemije, razvijanje radoznalosti i interesa učenika za dati predmet i podsticanje istraživačkog pristupa u prirodnim naukama. Cilj je da učenici steknu znanje i iskustvo na zanimljiv način, kao i ilustracija različitih principa i zakona, očiglednost u izučavanju gradiva, konkretizacija teorijskog znanja, osposobljavanje za samostalan laboratorijski rad i razvoj kritičkog mišljenja učenika.

Da hemija ne bi bila bauk, a pojedine lekcije previše teške, naša nastavnica hemije G.M. organizovala je protekle nedelje eksperimentalne vežbe, tokom kojih su naši učenici radili na temi Jonskih reakcija. Učenici su bili podeljeni u dva tima, i svaki od njih je imao određene zadatke. Nakon svakog eksperimenta, zapisivali su svoja opažanja. Nastavnica je pažljivo pratila rad oba tima i davala smernice, ukoliko je bilo potrebno.

Ovo im je pružilo priliku da kroz timski rad i zajedničku ideaciju, aktivno učestvuju u procesu nastave, odgovore na različite izazove i steknu kvalitetna znanja i veštine.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.