Uloga tehnologije u komunikaciji roditelja i dece

tehnologije u komunikaciji roditelja i dece
Ranije je tehnologija služila kao sredstvo za uspostavljanje komunikacije sa nekim ko trenutno nije u našoj blizini. Danas su digitalni uređaji ušli u srž našeg života, pa ne samo da ih koristimo da prenesemo određenu poruku, već njihova upotreba značajno određuje kvalitet našeg razgovora. Koliko puta ste poslali detetu poruku da dođe na večeru umesto da uđete u susednu sobu i da ga pozovete? Da li ste ikada saznali nešto o svom detetu sa društvenih mreža? Da li zajedničko vreme provodite gledajući svako u svoj telefon? Odgovori na ova pitanja ukazuju vam kako je tehnologija neprimetno postala deo vašeg vaspitanja i važan faktor izgradnje odnosa roditelj-dete. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da roditelji danas kupuju deci telefone još pre polaska u školu, jasno je da je korišćenje tehnologije prepoznato kao olakšavajući faktor u porodičnoj komunikaciji. U nastavku teksta saznajte koji su benefiti i potencijalni rizici koje tehnologija donosi komunikaciji između roditelja i dece.
Sadržaj

Kako primena tehnologije olakšava komunikaciju roditelj-dete

Tehnologije u komunikaciji roditelja i dece su jedna od često proučavanih tema u naučnim krugovima u poslednjih par godina. Prema istraživanju Pew Research Centra iz prošle godine, oko 66% roditelja smatra da je roditeljstvo danas mnogo teže nego pre 20 godina zbog široke primene mobilnih telefona i društvenih medija. Međutim, studija koju je sproveo Childwise ukazuje da danas preko 53% dece u UK poseduje pametne telefone još pre sedme godine. Rezultati ovih istraživanja nam ukazuju da uprkos tome što roditelji veruju da tehnologija otežava roditeljstvo, uvode je u život svoje dece još u ranom uzrastu. To zapravo znači da bez obzira na sve potencijalne negativne efekte, tehnologija roditeljima uliva sigurnost i  mogućnost veće kontrole svoje dece.

Slika deteta na društvenim mrežama

Mnoge roditelje plaše aktivnosti koje njihova deca imaju na društvenim mrežama, međutim, sa druge strane upravo ta aktivnost im dosta olakšava komunikaciju sa decom. Mladi danas imaju potrebu da sve svoje aktivnosti podele. Pa tako roditelji više ne moraju da razmišljaju gde su deca, sa kime i kada će doći jer im tehnologija omogućava da to saznaju. Dovoljno je da posete profile svog deteta na društvenim mrežama i da vide gde je, sa kim, šta pije, čak i kako se ponaša. 

Ranije su deca mogla pred roditeljima da budu jedno, a pred vršnjacima drugo, danas kroz praćenje naloga svoje dece na društvenim mrežama svaki roditelj može steći realnu sliku onoga ko su deca kada izađu iz kuće, kako ih drugi vide i kako se predstavljaju u javnosti. Ovo roditeljima daje sjajnu osnovu za komunikaciju sa detetom, bilo da im se dopada to što su otkrili ili ne. Prema tome, tehnologije mogu pomoći roditeljima da bolje upoznaju svoje dete, njegova trenutna raspoloženja i da tako prilagode svoj način komunikacije, što može značajno poboljšati kvalitet odnosa roditelj-dete.

Na primer, zamislite roditelja koji saznaje da je njegov tinejdžer dobio negativnu ocenu iz predmeta “koji mu ide” pred sam kraj školske godine, besan je i spreman da ga iskritikuje jer nije učio. Međutim, stori koji je dete podelilo na svom profilu otkriva mu da je dete tužno. Na ovaj način, roditelj ima vremena da prilagodi svoj način komunikacije, da se približi svom detetu i otkrije zbog čega je tužno, što može biti i potencijalni uzrok negativne ocene. Ovakakv pristup detetu će ukazati da roditelj brine za njega i da ga razume, te će mu se otvoriti. Sa druge strane, roditelj koji nema predstavu da se u detetovom životu nešto dešava, pristupio bi napadački, što bi se završilo povlačenjem deteta, gubitkom poverenja i sukobom.

Značaj dopisivanja dece i roditelja

Još jedan benefit tehnologije za komunikaciju roditelja i dece ogleda se u pisanoj reči. Ponekad je deci mnogo lakše da se povere roditeljima preko poruka. Dopisivanje nam daje vremena da razmislimo kako nešto da kažemo, kao i da iskontrolišemo svoju reakciju i adekvatno odgovorimo. Takođe, komuniciranjem sa decom na način koji je njima prijatan i blizak, značajno će smanjiti jaz i ojačati međusobni odnos roditelja i dece.

Kako tehnologija otežava komunikaciju roditelj-dete

Tehnologija "krade" vreme

Pored brojnih benefita koje tehnologija može doneti savremenom roditeljstvu, ona ga može i otežati. Naime, pametni telefoni često “kradu” zajedničko vreme roditelja i dece, te umesto aktivnosti i razgovora mogu satima skrolovati društvene mreže. Na ovaj način, tehnologije mogu dovesti do udaljavanja roditelja i dece jer će svaki pokušaj roditelja da prekine aktivnost deteta biti opažen kao “smaranje”. Vrlo je malo onih aktivnosti koje deci današnjice mogu biti zanimljivije od tehnologije, ali je zadatak roditelja da im ponudi kvalitetne sadržaje tokom zajedničkog vremena, koji će ih animirati više od želje da “skoknu” do instagrama.

Međutim, korišćenje tehnologije tokom zajedničkih aktivnosti, nije samo problem dece. Prema pomenutom istraživanju Pew Research Centra oko 68% roditelja ima problem da zadrži pažnju van svog telefona tokom razgovra sa decom. Ove distrakcije mogu značajno narušiti kvalitet odnosa roditelj-dete, te se preporučuje da se primena telefona izbegne tokom direktne, face-to-face komunikacije sa detetom.

Preterana roditeljska kontrola

Već smo govorili da tehnologija roditeljima omogućava veću kontrolu deteta, međutim, veoma je bitno da roditelji ne kontrolišu previše svoje dete. Ako deca osete da im je narušena intima, počeće da je skrivaju. Na primer, dovoljno je da pitate dete “kako je bilo sinoć i gde ste bili” nego da mu kažete “video/la sam da ste sinoć bili u klubu”. Dete je svesno da ste sve videli, ukoliko ne priča o tome, znači da ne treba da potencirate razgovor. Sličan slučaj je i sa pozivima. Ukoliko dete zovete previše često dok je van kuće, ono neće shvatiti da ste zabrinuti, već da mu ne verujete dovoljno. Prema tome, trudite se da više koristite poruke informativnog karaktera nego da dete prečesto pozivate dok je napolju.

I ograničena kontrola u virtuelnom svetu

Koliko tehnologija daje mogućnosti za kontrolu deteta kada je van kuće, toliko zahteva opreznost kada je dete kod kuće neprestano u virtuelnom svetu.  Mnogi roditelji će se složiti da je najveći problem sa tehnologijom nemogućnost da kontrolišete dete dok upotrebljava telefon ili računar. Tehnologija će pomoći roditeljima da vide sa kim je dete kada je van kuće, ali šta ako sedi u sobi zatvoreno sa svojim smart telefonom, računarom i tabletom? Iz straha za bezbednost svog deteta, roditelj će u ovoj situaciji da počne da ga ispituje kako bi bi otkrio zašto toliko vremena provodi koristeći digitalne uređaje. Umesto odgovora,  roditelji će ovakvim pristupom dobiti samo udaljavanje deteta i još veće povlačenje. Stoga, pritisak i napadački pristup u ovoj situaciji neće dati rezultate. Veoma je važno da roditelji najpre priđu svom detetu, da osiguraju njihovo poverenje, te da ih podstaknu da sa njima razgovaraju i o njihovom virtuelnom svetu.

Za kraj: Prihvatanje umesto odbacivanja tehnologije

Činjenica je da tehnologija utiče na način komunikacije roditelja i dece, ali da li će njen uticaj biti negativan ili pozitivan umnogome zavisi od ličnog pristupa. Ukoliko roditelji imaju dobro izgrađen direktan odnos sa decom, pun međusobnog uvažavanja, poštovanja intime i poverenja, upotreba tehnologije ga može samo dodatno ojačati. Tehnologija zbližava decu sa roditeljima jer omogućava nesmetanu komunikaciju čak i kada su daleko.  Sa druge strane, ako roditelji doživljavaju tehnologiju kao nešto što ih udaljava od dece, velika je verovatnoća da neće otkriti pravi uzrok problema u porodičnoj komunikaciji koji je često mnogo dublji. Prema tome, tehnologija je neminovno postala deo savremenih međuljudskih odnosa, ali ako te odnose pravilno izgradimo u offline svetu, upotreba tehnologije nam može značajno olakšati komunikaciju. 

Gimnazija Tvrđava je mesto koje uvodi tehnologiju u obrazovanje sa ciljem da pripremi decu za budućnost. Međutim, naš stručni kadar istovremeno veliku pažnju posvećuje izgradnji pravilnog odnosa mladih prema virtuelnom svetu i podstiče direktnu interakciju i druženje u samoj učionici.

Literatura

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.