Gimnazija Tvrđava jedna od Super škola u okviru regionalnog projekta

Da li ste znali da je Gimnazija Tvrđava Super škola? Na konkursu za predloge ideja saradnje među školama sa Zapadnog Balkana, predlog naše Gimnazije i Srednje građevinske škole iz Mostara ocenjen je kao jedan od najboljih, te će učenici u ovoj i sledećoj školskoj godini putovati u Mostar, a takođe i biti domaćini svojim vršnjacima iz ovog grada.

Od ukupno 155 prijavljenih predloga projekata, naša projekta ideja pod nazivom Vodič kroz moj grad jedna je od 50 odobrenih ideja među školama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije. 

U okviru ovog projekta naši učenici će upoznati svoje vršnjake iz Mostara, putovati kod njih, ali i biti domaćini, i kroz saradnički rad i međuvršnjačko učenje zajedno kreirati veb-sajt sa audio materijalima o znamenitostima ova dva grada.

Na ovaj način učenici će steći nova znanja i veštine, ali i još važnije, izgraditi nova prijateljstva, upoznati drugačije kulture i običaje i, sasvim sigurno, razbiti određene stereotipe i predrasude.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je javni događaj ‘’Upoznajte Superškole Srbije’’ u Beogradu, 1. februara 2023. godine, u okviru regionalnog programa razmena “Superškole”.

Trideset odabranih škola predstavljali su direktori/ke i profesori/ke, a pored njih su događaju prisustvovali i ministar prosvete, Branko Ružić, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva, savetnica ministra turizma i omladine, Snežana Klašnja, direktorka GIZ u Srbiji Daniela Funke i direktorka RYCO lokalne kancelarije u Srbiji, Marija Bulat.

O programu ,,Superškole’’

,,Superškole’’ su program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Ovaj program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

O Regionalnog kancelariji za mlade (RYCO)

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.