Obeležen Međunarodni dan pismenosti!

Obeležen Međunarodni dan pismenosti!

Dana 8. septembra Gimnazija Tvrđava je obeležila Međunarodni dan pismenosti!

Davne 1965. godine, UNESCO je pokrenuo inicijativu da se 8. septembar proglasi Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. godine. Cilj je bio podići svest međunarodne zajednice o značaju pismenosti i obrazovanja pojedinaca, zajednica i društava na globalnom nivou, kao i problemu nepismenosti koji, i dalje, postoji u velikom delu sveta.

Pismenost je temeljno ljudsko pravo, kao i mehanizam za ostvarivanje drugih prava. Kao takvo, sadržano je u pravu na obrazovanje i prepoznato kao jedno od najznačajnijih u nizu međunarodnih konvencija, što ga čini delom tekstova brojnih međunarodnih deklaracija.

Gimnazija Tvrđava i njeni učenici su, pod mentorstvom nastavnice srpskog jezika i književnosti S.Đ., obeležili Međunarodni dan pismenosti učeći o pravopisnim pravilima na kreativan i multimedijalan način. Učenici prvog i drugog razreda su udružili snage tako što su bili podeljeni u grupe i svaka grupa je imala zadatak da osmisli kratak video kroz koji će predstaviti i objasniti određeno pravopisno pravilo (veliko slovo, rečca LI, rečca NE…). Dok su jedni odlučili da se oprobaju u ulozi glumaca, drugi su radije birali forme u kojima je akcenat na dizajnu i grafici. Na ovaj način, učenici su sticali novo znanje aktivno učestvujući u tom procesu, istražujući datu temu i razmišljajući o načinima njenog predstavljanja, što obezbeđuje bolje i dugotrajnije čuvanje novih informacija.

U prilogi sledi nekoliko fotografije, koje su zabeležile datu aktivnost!

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.