Poseta Muzeju Vojvodine: San neolitske noći

Poseta Muzeju Vojvodine - San neolitske noći - naslovna fotografija

Dana 08. septembra, učenici Gimnazije Tvrđava posetili su Muzej Vojvodine i izložbu San neolitske noći, autora mr Lidije Balj i Andreja Starovića. Svečano otvaranje izložbe bilo je zakazano 15. jula u Dunavskoj 35, pod okriljem programa Evropske prestonice kulture, a posetioci do 15. oktobra 2022. godine mogu da uživaju u čarima sveta praistorije – doba neolita, gde su prikazani dragoceni arheološki nalazi i eksponati iz čitave Srbije. Autori su želeli da približe značajne momente tog perioda i promene koje odlikuju način življenja – počeci proizvodnje hrane, upotrebu keramike, suživot u stalnim naseljima, i sl.

Izložba ima dnevni i noćni režim postavke. Dnevna postavka ukazuje na svakodnevni život ljudi u neolitu (obrada zemlje, uzgoj životinja, pripremanje hrane i sl.), a noćna postavka stavlja naglasak na duhovnost i umetnost. Deo multimedijalne izložbe postavljen je i ispred zgrade Muzeja, preko puta Dunavskog parka. Između ostalog, posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog vira.

Učenici prvog i drugog razreda Gimnazije Tvrđava, predvođeni nastavnicama istorije S.P.Š. i srpskog jezika i književnosti S.Đ., imali su priliku da iskuse ove značajne istorijske prikaze i da kroz kratka predavanja čuju neke zanimljive činjenice o samom neolitu. U nastavku sledi nekoliko fotografija, zabeleženih na samom događaju.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.