Predavanje ,,Prva heroina u srpskoj nauci”

Predavanje ,,Prva heroina u srpskoj nauci" - naslovna fotografija
Predavanje Prva heroina u srpskoj nauci održano je 22. septembra u saradnji sa izdavačkom kućom Akademska knjiga. Predstavljanje knjige  „Ajnštajn i ja” autorke Gabrijele Grejson, u izdanju Akademske knjige, rezultiralo je novim saznanjima i zanimljivim diskusijama.
Predavanje ,,Prva heroina u srpskoj nauci"
Predavanje ,,Prva heroina u srpskoj nauci" - naslovna fotografija

Predavanje Prva heroina u srpskoj nauci – Mileva Marić Ajnštajn održano je 22. septembra za učenike prvog i drugog razreda.

O knjizi, ali i životu i radu Mileve Marić govorile su:

  • Kristina Ivković Ivandekić ispred Akademske knjige,
  • sa Filozofskog fakulteta prof. dr Zorica Hadžić
  • i prevoditeljka Kristina Koprivšek.

Moderatorka je bila naša nastavnica srpskog jezika Sanja Đukić a učenici su, nakon uvodne reči i zanimljivih osvrta na knjigu i ličnost Mileve Marić, bili u prilici da postave pitanja i dodatno prošire znanja i uvide.

Кroz predstavljanje romana „Ajnštajn i ja”, povezujući nauku i umetnost, cilj je bio osvetliti biografske nepoznanice velike novosadske ličnosti i njenog neposrednog uticaja na kulturne obrasce današnjeg društva. Predavanje Prva heroina u srpskoj nauci – Mileva Marić Ajnštajn ima značaj u produbljivanju i promovisanju ženskog stvaralaštva, u oblasti kulture i umetnosti preko upoznavanja sa delom i radom Gabrijele Grejson, i razvijanjem znanja o velikoj heroini nauke Milevi Marić Ajnštajn.

Romansirana biografija u izdanju Akademske knjige

Akademska knjiga je 2020. godine objavila roman „Ajnštajn i ja” italijanske književnice, naučnice i glumice Gabrijele Grejson. Roman govori o srpskoj matematičarki i prvoj ženi Alberta Ajnštajna, Milevi Marić, koja je jedan deo svog života provela u Novom Sadu, upisujući se tako u istorijske stranice ovoga grada, kao jedna od ličnosti po kojima je Novi Sad nadaleko prepoznatljiv.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.