Učenici iz Mostara u poseti Gimnaziji Tvrđava

Učenici iz Mostara u poseti Gimnaziji Tvrđava
Gimnazija Tvrđava bila je od 8. do 14. oktobra domaćin učenicima i nastavnicima iz Mostara, u okviru regionalne vršnjačke razmene.
Učenici iz Mostara u poseti Gimnaziji Tvrđava 4

Od ponedeljka do petka mostarski učenici su zajedno sa domaćinima u školi učili o interkulturalnom dijalogu, komunikaciji, rešavanju konflikata i kako da aktivno slušaju sagovornika. Stekli su osnovno znanje i o uređivanju sajta, obradi zvuka, veb-dizajnu, a sve što su naučili podelili su na veb-sajtu koji su zajedno kreirali. Na sajtu će zainteresovani posetioci moći da poslušaju i audio priloge koje su učenici snimili, a u kojima govore o značajnim znamenitostima iz Novog Sada i Mostara, koji simbolišu multikulturalnost i suživot različitih naroda.

Učenici iz Mostara u poseti Gimnaziji Tvrđava 3

 

Pored rada na veb-sajtu i stručnih predavanja, učenici su imali priliku i da bolje upoznaju naš grad, Petrovaradin i Sremske Karlovce. O razvoju grada Novog Sada slušali su u Muzeju Grada, a kroz šetnju sa stručnim vodičem su saznali mnoge zanimljivosti o znamenitim Novosađanima, Sinagogi, jermenskom spomeniku, istoriji i kulturi grada. Prošetali su i kroz podzemne galerije, a potom priču o borbi između turske i austrijske vojske nastavili u Sremskim Karlovcima. Družili su se i na keju, igrali basket na Štrandu i uživali u filmskoj večeri. U okviru aktivnosti „tradicionalna večera“ učenici su zajedno degustirali specijalitete domaće kuhinje i uz muziku i ples završili druženje. 

Učenici iz Mostara u poseti Gimnaziji Tvrđava 2

O programu Superschools

RYCO Superschools je RYCO program za školske razmene na Zapadnom Balkanu sa ciljevi podrške procesima izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga. Program je deo trogodišnjeg multidonatorskog projekta „Zapadni Balkan – Šema školske razmene” koju sufinansiraju Evropska unija i nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO). Projekat ima ukupan budžet od 5,5 miliona evra i doprinosi opštem cilju povećanja veština i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje sistema obrazovanja i promovisanja saradnje u regionu, kroz uspostavljanje regionalne šema školske razmene.

O tome kako je Gimnazija Tvrđava postala Super škola pročitajte OVDE.

 

O Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih

Regionalna kancelarijia za saradnju mladih (RYCO) je međuvladina organizacija koja upravlja i promoviše regionalne i interkulturalne saradnje mladih unutar i između šest društava Zapadnog Balkana. RYCO programi se fokusiraju na stvaranje mogućnosti za mlade ljude da se uključe u aktivnosti koje grade uzajamno razumevanje i pomirenje u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politike i zalaže se za reformu. On podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih. RYCO stavlja mlade ljude u centar svog rada i veruje da oni treba da stvaraju a takođe i učestvuju u kulturi mobilnosti, interkulturalnoj razmeni i pomirenju. Mladi takođe treba da budu aktivni i doprinose demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom prosperitetu i evropskim  integracijama u sve otvoreniji region Zapadnog Balkana. Šest društava Zapadnog Balkana treba da pruži proaktivnu podršku razmeni mladih i angažovanju mladih u okviru regionu i širom regiona.

 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.