Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom

Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom naslovna strana
Internacionalni čas povodom Evropskog dana jezika (26. septembar), obeležili smo učešćem u zajedničkim onlajn aktivnostima sa srednjoškolcima iz Meksika i Gruzije.
Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom

Ko će nam autentičnije preneti znanje nekog jezika, od njegovih izvornih govornika?! Vođeni ovom idejom, učili smo o španskom i gruzijskom od nastavnika i srednjoškolaca iz Meksika i Gruzije, a nismo propustili ni da im prenesemo nekoliko zanimljivosti o srpskom jeziku i njegovom pismu. 

 

Zajednički čas u tri države u isto vreme

Zahvaljujući primeni novih tehnologija u nastavi naše škole, učenici su mogli da diskutuju i razmenjuju znanje i iskustva sa svojim vršnjacima iz Meksika i Gruzije, i da jezičke teme obrade na jedan drugačiji, inovativniji način. 

Tokom ovog časa naučili smo mnoge zanimljivosti o španskom, proverili svoje dosadašnje znanje kroz kviz i obogatili naš jezički fond osnovnih izraza na ovom jeziku, a nismo propustili priliku ni da pozovemo profesora Maria Rodrigeza da nas poseti u Novom Sadu i proba takose i tortilje na naš način.

Sa gruzijskim jezikom i pismima prvi put smo se susreli, te je bilo još interesantnije učestvovati u prezentovanju koje su pripremili profesorica Nana Matchide i njeni učenici. 

Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom
Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom
Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom 02

O srpskom jeziku i pismu govori se i u Meksiku i Gruziji

Budući da smo na ovom događaju bili u ulozi domaćina, nismo ostali dužni našim gostima najvažnije i najzanimljivije činjenice o našem jeziku i njegovom pismu. 

Učenici prvog i drugog razreda pripremili su prezentaciju o kratkoj istoriji srpskog jezika, razvoju pisma i jezičkim reformatorima, a naučili smo ih i kako se na srpskom kaže ljubav, sunce, prijatelj, tvrđava…

Internacionalni čas sa Meksikom i Gruzijom 01

Evropski dan jezika

Evropski dan jezika obeležava se svake godine 26. septembra, još od 2001. godine. Ovaj dan za cilj ima promovisanje važnosti učenja stranih jezika, međukulturno razumevanje i podizanje svesti o bogatoj kulturnoj baštini. 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.