Pozorište u nastavi

Pozorište u nastavi
Pozorište je mesto susreta i preplitanja velikog broja umetnosti. S obzirom da se na početku školske godine bavimo upravo temom umetnosti, ali i drame kao književnog roda, odlučili smo da ove lekcije, osim u učionici, proučavamo i na sceni.
Pozorište u nastavi

Umetnost, njene vrste i produkti, književnost, književni rodovi, samo su neke od tema sa kojima se učenici susreću na početku školske godine. Kako ne bi sve ostalo na pričama iz učionice, posetili smo Srpsko narodno pozorište i uživali u izvođenju Sterijine komedije ,,Laža i paralaža”. 

Na primeru ove predstave uočili smo odlike drame kao književnog roda, izdvojili i jasno razumeli šta su etape dramske radnje, a takođe i uvideli šta se podrazumeva pod sinkretizmom kada je o pozorište u pitanju. 

I ne samo to: analizirajući postupke likova i sagledavajući odluke koje su donosili i odnose u koje su stupali, razvijali smo kritičko viđenje stvarnosti i sveta oko sebe. Najbolje od svega je što smo se istovremeno neprevaziđenim Sterijinim zapletima i karakterima dobro nasmejali i odlično zabavili! 

,,Laža i paralaža" Jovana Sterije Popovića

Sterija je pisao i ono što je sam hteo i mislio da treba pisati, ali i ono što je osećao da mu je dužnost i da mu je obaveza da napiše. Svoju prvu komediju “Laža i paralaža” Jovan Sterija Popović objavio je davne 1830. godine u Budimu, a u ovoj pozorišnoj sezoni može da se pogleda u Srpskom narodnom pozorištu, u režiji Slobodana Brankovića. 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.