Kada se tinejdžeri stide roditelja – faza u odrastanju ili nešto drugo?

kada se tinejdžeri stide roditelja
Granice adolescencije se sve više pomeraju, a roditelji tinejdžera se stalno susreću sa novim izazovima. Međutim, postoje određena karakteristična ponašanja koja se iz generacije u generaciju ponavljaju u periodu adolescencije. Primetno je da neka deca već po ulasku u pubertet počinju da se stide svojih roditelja. I što se roditelji više trude da im budu „ortaci“, da ostave pozitivan utisak na njihove prijatelje i da im se približe, deca se više udaljavaju. Pa će tako često ići iza njih na ulici, izbegavaće da se jave roditeljima kada su u društvu, ili će ih prekidati i terati iz sobe kada im dođu drugari. Ovakva iskustva mogu biti veoma bolna za roditelje, te je veoma važno da znaju je ovakvo ponašanje tinejdžera potpuno normalno. U želji da vam pomognemo da razumete ponašanje svog tinejdžera i da se u skladu sa tim ponašate ukazaćemo vam kada se tinejdžeri stide roditelja i kakve greške roditelji najčešće prave u toj situaciji.
Sadržaj

Kada se tinejdžeri stide roditelja - uzroci

Kada se tinejdžeri stide svojih roditelja? Zašto se stide? I šta bi roditelji u toj situaciji trebalo da urade? Ova pitanja muče mnoge roditelje adolescenata. Istina je da tinejdžeri prolaze kroz period „prelaska u odraslo doba“, što ni malo nije lako. Na jednoj strani su odrasli, na drugoj vršnjaci. U ovom periodu oni su više okrenuti ka vršnacima i spoljašnjem okruženju, a ne ka porodičnom. Neki od uzroka ovakvog ponašanja su:

  • Traganje za sopstvenim identitetom – tinejdžeri su skloni eksperimentisanju, isprobavanju novih stvari i ponašanjima koja su suprotna od onoga u porodici. Ovo se ispoljava kroz način oblačenja, frizuru, muziku i stavove. Sve ovo dovodi do trenutnog distanciranja od roditelja, mimoilaženja sa njihovim načinom života, pa i osećanjem stida.
  • Težnja za prihvatanjem – u periodu adolescencije mladi teže za uklapanjem u vršnjačku grupu, naročito onu koju opažaju kao popularnu i „kul“. Ovo podrazumeva da će tinejdžeri imitirati obrasce ponašanja svojih vršnjaka, uključujući i njihov odnos prema roditeljima i odraslima, uopšte. Pored toga, ako im se roditelji vršnjaka učine „više kul“ od sopstvenih, javiće se osećaj stida i potreba da „sakriju“ svoje roditelje od novih prijatelja. Ako su porodice druge dece boljeg ekonomskog statusa ili rade na prestižnijim mestima, da bi se uklopila u vršnjačku grupu, deca će skrivati svoj socijalni status, obrazovanje, profesiju roditelja i slično, iz želje da ih drugi ne gledaju kao manje vredne.
  • Kritički stav prema svetu – Širenjem kruga poznanika i okretanjem ka spoljašnjm svetu, tinejdžeri sve više kritički promišljaju ustaljena pravilia i norme. Ovo se odnosi i na pravila u porodici i obrasce ponašanja roditelja, pa su skloni buntu i bojkotovaniu pravila koje su prethodno poštovali. Ako su roditelji izričiti po pitanju pravila u kući i ne odgovaraju na njihovo ZAŠTO, često će dolaziti u sukob sa decom u ovom periodu. Na primer, ako deca imaju izlazak do ponoći, a njihovi drugari nemaju ograničenja ovog tipa mladi će roditelje i njihova pravila opažati kao “staromodne”, što će izazvati sukobe i osećaj stida. 
  • Potreba za nezavisnošću – Još jedan uzrok zbog kog se tinejdžeri mogu ponašati kao da se stide svojih roditelja zapravo je želja da budu nezavisni. Ako vas vaša deca izbegavaju to ne mora biti stid već težnja da budu samostalni, te da ne budu pod nadzorom. Pa ako  čujete “ne moraš ti ići, idem sam” vaše dete možda samo želi da bude nezavisno. 

Najčešće greške roditelja

  • Pokušaj da im budu drugari – U želji da se približe svom tinejdžeru, roditelji često pokušavaju da budu “ortaci” svojoj deci. Počinju da koriste njihov rečnik, da se  modernije oblače i ponašaju. Efekat ovoga je često kontraproduktivan, pa se deca stide svojih “netipičnih” roditelja. Prema tome, ne pokušavajte da se menjate da biste se svideli svojoj deci i njihovim vršnjacima, već probajte da kroz otvoren razgovor i pozitivnu komunikaciju zaista budete podrška i savetnici svojih tinejdžera, bez pretvaranja. 
  • Pokazivanje frustracije i ljutnje – U redu je da budete povređeni jer se vaša deca menjaju. U redu je I da budete ljuti jer su neprijatni prema vama. Ali pokazivanjem otvorene ljutnje, osuđivanjem i frustracijom samo ćete ih odgurnuti od sebe. Probajte da otkrijete osećanja svoje dece i da razgovarate o tome. Naglasite im da poštujete njihova osećanja, ali im postavite granice ponašanja. Naravno da ne treba sve da prihvatate i tolerišete.
  • Zabrane i kritike – Odraz roditeljske nemoći da uspostave adekvatnu komunikaciju sa tinejdžerom su zabrane i kritike. Sama činjenica da im je nešto zabranjeno i da ne mogu da rade ono što žele, podseća decu da su još uvek zavisni i da moraju poštovati pravila svojih roditelja. Zabrane i kritike mogu doživeti kao da nemate dovoljno poverenja u njih što će izazvati odbrambenu reakciju. Deca iz straha da će ih roditelji kritikovati pred vršnjacima, što će narušiti “ugled” koji imaju u društvu, izbegavaju roditelje. Ovakav osećaj stida naročito je prisutan kod dece čiji roditelji primenjuju autoritarni vaspitni stil. Više o stilovima vaspitanja i njihovom uticaju na decu pročitajte u tekstu Koji ste tip roditelja.  
  • Izazivanje osećaja krivice – Još jedna česta greška roditelja je pokušaj izazivanja osećaja krivice i odgovornosti kod dece. “Ti se nas stidiš, a mi smo ti sve u životu pružili” i slične rečenice samo će pokazati deci vašu nemoć zbog čega će se dodatno udaljiti. Niko ne voli osuđivanje, zbog toga umesto napada, pokažite razumevanje i pričajte sa svojom decom. Otkrijte uzroke njihvog ponašanja i pokažite im da vam je stalo.

Ne pravite se da ste kul roditelji, budite kul roditelji

Ako primetite da vas se tinejdžer stidi, nikako ne menjajte svoje ponašanje da biste mu se svideli. Kroz pozitivnu komunikaciju, razgovor, razumevanje i podršku treba da usmerite svoju decu na pravi put, umesto da oni usmeravaju vas. Koliko god ovaj period bio težak i bolan, na vama je da ovo ostane samo period u odrastanju koji će deci pomoći da izvuku najbolje životne pouke. Prema tome, ne trudite se da budete kul roditelji da bi vaša deca bila ponosna na vas, budite ono što jeste i naučite ih pravim vrednostima, kako biste vi bili ponosni na njih. 

Gimnazija Tvrđava je srednja škola koja veliku pažnju posvećuje pravilnom razvoju dece. Pored obrazovanja, prioritet naše škole da kroz kontinuiranu podršku učenicima i roditeljima tokom četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, osiguramo kvalitetno vaspitanje i razvoj pravih vrednosti kod mladih.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.