Koji ste tip roditelja

koji ste tip roditelja
Razvoj ličnosti deteta uslovljen je različitim uticajima iz okruženja, a posebno odnosom sa roditeljima. Vaspitni stilovi zapravo predstavljaju vrstu pristupa koju roditelj primenjuje u vaspitanju, te se na osnovu toga mogu izdvojiti različiti tipovi roditelja. Brojna pedagoška istraživanja bavila su se povezanošću određenog tipa roditelja sa specifičnim ponašanjem kod deteta, ili njegovom ličnošću uopšte. Kažu da „roditelj najbolje zna šta je dobro za njegovo dete“, međutim često baš iz želje da budemo najbolji roditelji svojoj deci, da ih zaštitimo ili pripremimo za ono što dolazi, pravimo brojne greške. Na taj način nastaje specifičan tip roditelja: prebrižan, prestrog, nezainteresovan, popustljiv, diktatorski, nedosledan, itd. Dete će izrasti u stabilnu i zdravu ličnost ne ukoliko ima roditelja koji zna šta je najbolje za njega, već koji mu pomaže da otkrije šta je najbolje. Svesni smo da su propusti sastavni deo svakog procesa, pa tako i vaspitanja, ali je bitno da naučimo da prepoznamo i osvestimo svoje greške, kako bi ih ispravili na vreme. Stoga, u nastavku teksta pomoći ćemo vam da saznate koji ste tip roditelja, te na koji način možete preduprediti svoje roditeljstvo.
Sadržaj

Autoritarni tip roditelja

Tip roditelja koji strogom disciplinom i nepromenljivim pravilima teži da svoje dete „čeliči“ za budućnost naziva se autoritarni. Ovaj tip roditelja naziva se i diktatorski jer deci nameće pravila i sistem vrednosti koji smatra ispravnim, insistirajući na bespogovornoj poslušnosti.

Autoritarni tip roditelja je emocionalno siromašan, te ga odlikuje krut i hladan odnos sa decom, bez pokazivanja pažnje i ljubavi. Ovakav pristup se između ostalog, negativno odražava na socijalni i emocionalni razvoj deteta, jer deca često kasnije imaju problem sa pokazivanjem osećanja, naročito u javnosti. Kao posledica slepog praćenja roditeljskih pravila, deca postaju zavisna o autoritetu, odnosno nesamostalna, bez samopouzdanja i kritičkog mišljenja, mahom povučena i nesigurna. Nasuprot tome, autoritarni tip roditeljstva može izazvati i bunt, te deca ovakvih roditelja mogu biti neposlušna i agresivna u želji da izazovu neku reakciju i emociju svojih roditelja, pa makar to bila ljutnja i bes.

Ovo ne znači da autoritarni tip roditelja ne voli svoju decu, naprotv, oni su često uvereni da rade ono što je najbolje za dete. Odnosno, u želji da strogom disciplinom izgrade jaku, zrelu i samostalnu ličnost koju niko ne može povrediti, uglavnom nisu svesni da su oni ti koji trajno povređuju svoje dete.

Autoritativni tip roditelja

Autoritativni tip roditelja je svakako onaj kome treba da težimo. Naime, ukoliko u vašoj porodici postoje pravila koja se zajednički donose, te postavljate realne standarde za svoju decu uz bezuslovnu podršku i poverenje, vi ste autoritativni tip.

Ovakav pristup roditeljstvu podrazumeva vođen proces razvoja od strane roditelja kome dete veruje, čije zahteve razume i prihvata. Autoritativni roditelji nemaju striktna pravila i ne traže slepu poslušnost, već koriste tehnike pozitivne discipline kroz izgradnju odnosa međusobnog poverenja i razumevanja.

Autoritativnost podrazumeva davanje razumnih ograničenja, uputstava i sugestija, uz obrazlaganje vlastitih stavova i uvažavanje detetovog mišljenja. Zahvaljujući otvorenoj komunikaciji sa decom, prihvatanju njihovih ideja i davanjem slobode u odlučivanju, deca vrlo brzo postaju nezavisna, odgovorna i spremna za suočavanje sa izazovima.

Na taj način, deca su unutrašnje motivisana, imaju visok stepen samoodgovornosti, te im nadzor i kontrola nisu potrebni. Ovakve roditelje deca poštuju, veruju im i uvek će ih pitati za savet.

Permisivni tip roditelja

Popustljivi ili permisivni tip roditelja je onaj koji nudi bezuslovnu ljubav i pažnju, toliku da nije u stanju da detetu bilo šta zabrani. Želite da vas dete doživljava kao prijatelja na koga se uvek može osloniti, ali da li vas prijatelj može i kontrolisati? Ne može, što i jeste osnovni problem popustljivih roditelja.

Permisivni roditelji nisu u stanju da dete ubede da uradi nešto što ono ne želi; štaviše, veruju da će ako odbiju neku detetovu želju naškoditi razvoju njegove ličnosti zbog čega uglavnom „popuštaju“ ispunjavajući sve što dete želi. Rezultat ovoga je sindrom razmaženog deteta, a kasnije nezrele ličnosti koja nema sposobnost upravljanja sobom, svojim emocijama i ponašanjem. Ovakve osobe imaju teškoće u uspostavljanju socijalnih odnosa sa drugim ljudima, jer nisu navikli na odbijanje i da nije sve podređeno njima.

Razvoj i vaspitanje nužno zahtevaju kontrolu i učenje osnovnih pravila i obrazaca ponašanja. Pozitivna disciplina, insistiranje na poštovanju drugih ljudi i određenog sistema vrednosti preduslov je zrelosti, samodiscipline i nezavisnosti. Prema tome, ljubav nije dovoljan faktor za vaspitanje zdravog i stabilnog deteta.

 

Nezainteresovan, zanemarujući tip roditelja

Ovaj tip roditelja nezainteresovan je za detetove razvojne potrebe i nije uključen u njegovo vaspitanje. Zanemarujuć tip roditelja nema zahteve ni očekivanja vezana za dete, te je ono prepušteno sebi ili okolini. Postoje brojni faktori koji uslovljavaju zanemarivanje deteta, od nesigurnosti roditelja šta treba da rade, do prezauzetosti ili nedovoljno interesovanja za roditeljsku ulogu.

Ukoliko  „nemate pojma“ gde vam je dete, šta radi i sa kim se druži, možda je znak da ste zalutali u ovaj tip roditelja. Zanemarujući tip dozvoljava detetu da radi šta želi, ili brigu o njemu prepušta drugima (babi i dedi, školi, itd). Posledica ovog tipa roditeljstva, u zavisnosti od uzroka zanemarivanja i odbacivanja roditeljske uloge, može biti dete koje ima emocionalne, probleme u ponašanju, slabiji uspeh u školi ili čak ispoljavaju elemente prestupničkog ponašanja. Komunikacija između ovog tipa roditelja i dece je minimalna, te roditelj kasnije čak i ukoliko želi da se približi svom detetu, teško uspeva da mu priđe.

Savršen tip roditelja

Roditelji često tragajući za „receptom savršenog roditeljstva“ zalutaju, čime nanose više štete nego koristi i sebi i svom detetu. Postoje brojne tipologije roditeljskog ponašanja, nastale mešanjem različitih vaspitnih stilova, različitih ličnosti i životnih priča samih roditelja. Prema tome, čak i ako ste prepoznali sebe u nekom, svakom ili nijednom od ovih tipova, ne zaboravite da savršen roditelj ne postoji. A ukoliko želite da budete blizu savršenog edukujte se, slušajte svoje dete, pratite njegov razvoj, postavite realna očekivanja, osvestite vlastite greške, te budite istrajni i dosledni.

Roditeljstvo je najvažniji životni zadatak, te je važno da roditelji imaju podršku u procesu vaspitanja. Škola nije samo obrazovna, već i vaspitna ustanova koja zajedno sa roditeljima teži da razvije zdrave, odgovorne i kompetentne ličnosti. Stoga, gimnazija Tvrđava veliku pažnju posvećuje saradnji sa roditeljima svojih učenika, kroz uključivanje roditelja u školski život, savetodavnu pomoć i zajedničko rešavanje potencijalnih problema.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.