Kako da znam da li je programiranje za mene – Saveti za učenike

da li je programiranje za mene
Dragi učeniče, kao što znaš oblast informacionih tehnologija sve više jača, a programiranje je jedno od najtraženijih zanimanja savremenog tržišta rada. Pored toga što programeri lako pronalaze posao, veoma su dobro plaćeni, rade u dinamičnom okruženju i uživaju sve privilegije. Upravo zbog toga sve više mladih bira IT sektor još u srednjoj školi. Ali znaš, veoma je važno da se u budućnosti baviš poslom koji voliš i koji ti je zanimljiv. Zbog toga pre nego što kažeš “da, ja definitivno želim da budem programer kad porastem”, detaljno ćemo ti objasniti čime se programeri tačno bave. Baci pogled na tekst koji smo ti pripremili i pogledaj koje su to osobine potrebne za ovaj posao i odgovori na čuveno pitanje - Kako da znam da li je programiranje za mene.
Sadržaj

Šta je programiranje i čime se bave programeri?

Da li je programiranje za mene je pitanje koje treba da postaviš sebi tek kada si veoma dobro razumeo šta je zapravo programiranje i čime se bave programeri. 

Najjednostavnije objašnjeno, programiranje predstavlja kreiranje i izvršavanje algoritama pomoću programskih jezika kako bi se kompjuteru izdale određene instrukcije, tj. kodovi koje treba da izvrši. Odnosno, programiranje je način na koji se kompjuteru objašnjava kako da interpretira određene informacije koje dobija od strane korisnika. Da bi kompjuter “izvršavao tvoje naredbe” potrebno je da te razume, odnosno da imate zajednički jezik. Zbog toga su programeri kreirali programske jezike koji se sastoje od simbola koje računar razume. 

Dobro poznavanje programskih jezika omogućava programerima da efikasno i brzo “komuniciraju” sa računarom, odnosno da izrađuju najrazličitije veb-sajtove, operativne sisteme, softvere, aplikacije, baze podataka, video-igrice i sl. 

Sada kada si naučio šta je programiranje, važno je da znaš da ne rade svi programeri sve tehnologije, pa tako postoje:

 • Web developer
 • Java developer
 • .NET developer
 • Data Scientists
 • Administrator mreža
 • Web dizajner
 • Cloud arhitekta
 • Developer mobilnih aplikacija
 • I drugi.

Kojom tehnologijom ćeš se baviti zavisi od tvog obrazovanja, iskustva i interesovanja, pa o tome ne moraš da razmišljaš sada. Za početak trebalo bi samo da se uveriš da li je programiranje zaista ono čime želiš da se baviš u budućnosti. 

Ako su ti potrebni dodatni saveti za izbor srednje škole, pročitaj i tekst Kako odabrati odgovarajuću  školu – vodič za učenike. 

 

Da li je programiranje za mene - pitanja za učenike

Prilikom izbora srednje škole učenici često nisu sigurni čime žele da se bave u budućnosti, ali da bi suzili izbor mogu razmisliti o svojim interesovanjima i sposobnostima. Ukoliko razmišljaš da postaneš programer znači da ti je nešto u vezi sa ovom profesijom zanimljivo. Razmisli, da li je reč o stvarima koje će ti ovaj posao obezbediti, kao što su dobra plata, finansijska stabilnost i sigurnost. Ili je reč o stvarima koje ti voliš da radiš i zanimaju te, a imaju veze sa programiranjem. Na primer, voliš dugo sedenje za računarom, zanima te kako nove tehnologije rade, voliš da stvaraš, dobar si u matematici i logici i sl. 

Veoma je važno da se tvoja odluka o tome da li je programiranje za tebe zasniva ne samo na stvarima koje ćeš kasnije kao programer dobiti, već i na onima koje proizilaze iz tvojih trenutnih navika, interesovanja i sposobnosti. Posao programera podrazumeva stalno učenje i usavršavanje, jer moraš biti u toku sa novim tehnologijama i pratiti naučno-tehnološki razvoj. Prema tome, da bi mogao da napreduješ i učiš kao programer, moraš biti zainteresovan za to što radiš.

Pitanje da li je programiranje za mene, podrazumeva da moraš dobro poznavati sebe, pa probaj da sam dođeš do ovog odgovora, tako što ćeš odgovoriti na sledeća pitanja:

 • Da li slobodno vreme provodiš za računarom?
 • Da li voliš da rešavaš zagonetke i logičke zadatke?
 • Da li voliš matematiku?
 • Da li te interesuje kako neki programi, aplikacije ili mehanizmi funkcionišu?
 • Voliš li da stvaraš nešto novo?
 • Jesi li radoznao i uporan?

Ukoliko si potvrdno odgovorio na ova pitanja definitivno treba da razmisliš o programerskoj karijeri. Ali, da bi bio siguran da ćeš doneti pravu odluku uradi kratak kviz gimnazije Tvrđava i saznaj da li je IT smer za tebe. 

Kako postati programer?

Ako si došao do zaključka da je programiranje za tebe, trebalo bi da dobiješ odgovor i na pitanje kako postati programer. Učenje programiranja zahteva veliku posvećenost i ljubav prema saznavanju. Ali isto tako, moraš učiti od vrhunskih predavača, te dobiti adekvatna teroijska znanja i praktična iskustva o svim aspektima funkcionisanja hardvera i softvera. 

Prema tome, nije dovoljno da završiš neki šestomesečni kurs da bi bio vrsan programer, već moraš završiti adekvatan fakultet. Štaviše, predlažemo ti da uđeš u svet tehnologije još pre fakulteta, odnosno u srednjoj školi.

Pored tehničkih srednjih škola u našoj zemlji, koje imaju obrazovne profile za oblast IT-ja, danas postoje privatne gimnazije i IT škole koje nude kvalitetna znanja iz ove oblasti, a čije su diplome priznate isto kao i one u državnim školama. 

Na primer, gimnazija Tvrđava je akreditovana privatna srednja škola čiji su nastavnici predavači na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i pored toga,  svojim učenicima obezbeđuje praksu u firmi Vega IT. Prema tome, učenici ove škole još tokom srednjoškolskog obrazovanja dobijaju sjajnu osnovu za rad u IT-ju, što im značajno olakšava studije i u potpunosti ih priprema za svet programiranja. 

Za kraj: Jesi li ti budući programer?

Nadamo se da smo ti dali neophodan odgovor na pitanje – da li je programiranje za mene.  

Ukoliko želiš da postaneš uspešan programer potrebno je da upišeš kvalitetnu srednju školu koja će ti omogućiti da učiš na najsavremenijim tehnologijama, da kroz praktičan rad dobiješ sjajnu pripremu za najbolje fakultete kod nas i u inostranstvu, kao i da razviješ veštine i znanja koja će ti otvoriti vrata modernih IT firmi. 

Gimnazija Tvrđava omogućava svojim učenicima sve ovo i još mnogo više. Naime, svaki učenik prilikom upisa od škole dobija laptop, ranac i knjige, koji ostaju kod njega i kada završi školu. Kako je tehnologija obavezan deo nastavnog časa, vlastiti laptop đacima omogućava da aktivno učestvuju u predavanju, igricama, kvizovima i testovima.  A da bismo učenike uveli u IT još od prvog školskog časa, učionice Tvrđave opremljene su najsavremenijim multimedijalnim, audio i video nastavnim sredstvima. Čekamo te u Tvrđavi. 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.