Kako odabrati odgovarajuću školu – vodič za učenike

Kako odabrati odgovarajuću školu - vodič za učenike featured image
Kako odabrati odgovarajuću školu je najčešće pitanje koje će sebi postaviti maturanti na kraju osnovne škole. Dragi učeniče, treba da znaš da je veliko zadovoljstvo raditi posao koji voliš, stoga izboru srednje škole treba da pristupiš ozbiljno. To pre svega znači da ne ograničavaš sebe na par najbližih škola ili na one koje upisuju tvoji drugari. Ne zaboravi da srednja škola, ne samo da će obeležiti narednih par godina tvog života, već će ona značajno odrediti tvoju profesionalnu budućnost. Pošto znamo da ovo nije nimalo lak zadatak, naš Vodič za učenike daće ti par saveta kako bi ti olakšao ovaj proces.
Sadržaj

Razmisli o svojim interesovanjima

Kako odabrati odgovarajuću školu je pitanje koje uključuje nekoliko potpitanja koje treba da postaviš sebi. Pre svega, šta ja volim? Odgovor na ovo pitanje je prvi, a ujedno i najveći korak koji će te usmeriti ka budućoj školi. Veoma je važno da proces donošenja odluke o izboru srednje škole počneš ispitivanjem svojih interesovanja. Šta ti voliš da učiš? Šta voliš da radiš? U čemu uživaš? Pokušaj da tokom odgovaranja na ova pitanja ne razmišljaš o ocenama koje imaš iz određenih predmeta, već o tome koje predmete u školi zaista najviše voliš da učiš.

Možda si odličan đak, koji ima peticu iz istorije, ali ipak sama pomisao na ponavljanje i pamćenje društvenih predmeta ti teško pada. Ili, možda obožavaš matematiku, dovoljno je da se malo „uključiš“ na času da bi super uradio kontrolni. Ali, vežbanju kod kuće ne posvećuješ dovoljno vremena pa nemaš baš najbolje ocene. Zato, stavi akcenat na predmete čije ti učenje ne pada teško, a ne na ocene iz tih predmeta.

Pored obaveznih predmeta, važno je da razmisliš o vannastavnim aktivnostima i sekcijama u koje si uključen. Izborne aktivnosti u školi, kao i one kojima posvećuješ svoje slobodno vreme govore puno o tvojim interesovanjima.

Nastavni predmeti u osnovnoj školi imaju opšti karakter, odnosno ne pokrivaju u potpunosti sve što svakog pojedinačnog učenika može zanimati. Upravo zbog toga, angažovanjem na izbornim aktivnostima ti si odlučio da se više posvetiš određenoj oblasti, što znači da se za to interesuješ. Na primer, svi učenici će imati informatiku, učiće iste stvari i steći će približan nivo znanja. Ali, IT sekciji priključiće se samo oni koji žele o tome da nauče i saznaju više od ostalih. Ukoliko treniraš fudbal, to znači da imaš posebno interesovanje za taj sport, bez obzira što ćeš na časovima fizičkog istu pažnju posvetiti svim aktivnostima.

Sagledavanjem predmeta koje voliš da učiš, analiziranjem svojih hobija i aktivnosti u slobodnom vremenu, već si se značajno približio potencijalnoj srednjoj školi.

Proceni svoje sposobnosti

Drugo pitanje koje treba da postaviš sebi je – šta ja mogu? Naravno, već znaš da nije dovoljno samo nešto da voliš i da poseduješ interesovanje. Postoje brojni faktori koji utiču na uspeh u obavljanju nekog posla.

Pored interesovanja, važne su tvoje sposobnosti, osobine ličnosti, radne navike, motivacija i sl. Zato je veoma važno da uskladiš ono što voliš i ono što možeš. Na primer, i pored toga što voliš hemiju i biologiju i možeš da zamisliš sebe u medicinskoj školi koja bi mogla zadovoljiti tvoja interesovanja za sličnim nastavnim predmetima, ukoliko imaš nesvesticu pri samoj pomisli na iglu i krv, možda ovo trenutno nije pravi izbor. U tom slučaju, mogao bi izabrati gimnaziju, koja će ti pružiti dobru teorijsku osnovu za nastavak školovanja na fakultetu, a dobićeš dovoljno vremena da se pripremiš za praksu medicine ili otkriješ da li je to za tebe.

Važno je da u procesu donošenja odluke budeš realan i odgovoran. Poznata je fraza „možeš sve što hoćeš“ i  delimično se slažemo. Ali, to znači da ti najbolje znaš koliko si spreman da se posvetiš, kakve su ti radne navike, da li si dovoljno motivisan i istrajan kada nešto želiš da postigneš.

Dobra stvar je da ne moraš biti supertalentovan da bi obavljao posao koji voliš. Radom i trudom, sposobnosti se razvijaju, znanja i iskustvo se stiču. Da bi bio uspešan, ne moraš i ne treba da budeš najbolji.

Potraži pomoć

Na pitanje kako odabrati odgovarajuću školu ne treba da odgovoriš sam. Važno je da znaš da je konačna odluka o izboru srednje škole tvoja, ali postoje ljudi kojima se možeš obratiti za pomoć.

Najpre, treba da razgovaraš sa svojim roditeljima. Razgovorom sa roditeljima, upoznaćeš ih sa svojim željama, interesovanjima i planovima, te zajedno možete razmotriti na koji način ih možeš ostvariti. Još jedan važan segment odabira srednje škole je traženost određenog zanimanja na tržištu rada. Znamo da ti deluje prerano da o tome razmišljaš, ali svakako ne smeš zanemariti opciju mogućnosti zaposlenja ili nastavka školovanja u određenoj oblasti.

Stoga, zajedničkim istraživanjem ponude srednjih škola sa roditeljima, možete doći do perspektivnih zanimanja u skladu sa mogućnostima. Kako znamo da ovaj period nije težak samo deci, već i roditeljima, naš Vodič za roditelje – kako pomoći detetu da odabere odgovarajuću srednju školu, daje nekoliko praktičnih saveta roditeljima koji će ih usmeriti u ovom procesu.

Pedagoško-psihološka služba  ti takođe može pružiti neophodnu pomoć u izboru srednje škole. Kroz razgovor sa pedagogom ili psihologom pored informacija o uslovima upisa, kvalifikacionom i prijemnom ispitu, dostupnosti srednjih škola, možeš dobiti i stručni savet o tome koji obrazovni profili bi ti najviše odgovarali. Primenom testova profesionalne orijentacije, interesovanja i osobina ličnosti, stručnjaci ti značajno mogu suziti izbor smerova, te tako pomoći u donošenju odluke. Naravno, treba da znaš da je profesionalna orijentacija savet i nikako ne podrazumeva da ti neko kaže tačno koju školu treba da upišeš.

Informiši se

Da bi odgovorio na pitanje kako odabrati odgovarajuću školu, važno je da budeš informisan o mogućnostima koje su pred tobom. Danas pored državnih, na raspolaganju ti je i široka ponuda privatnih srednjih škola koje ti pored traženih obrazovnih profila, mogu ponuditi sticanje znanja na kreativan i zanimljiv način u modernom okruženju. Kako se ove škole plaćaju, ukoliko te zainteresuje privatna škola, veoma je važno da pored ostalih uslova upisa, kroz razgovor sa roditeljima, razmotriš i finansijske. Znanja koja stičeš u srednjoj školi treba da budu korisna i primenljiva, odnosno da te pripreme za svet rada ili nastavak školovanja na fakultetu. Svakako, kroz razmenu informacija sa svojim okruženjem treba da doneseš odluku koja je najbolja za tvoj budući profesionalni život. 

Škole možemo klasifikovati i prema vrstama, tako postoje gimnazije, stručne i umetničke škole. Gimnazija ti pruža široko opšte obrazovanje i zasigurno obezbeđuje odličnu osnovu za nastavak školovanja na fakultetu. Kada je reč o stručnim školama, one su dobar izbor ukoliko već imaš afinitete ka određenim profesijama. Stručne škole pružiće ti neophodnu teorijsku i praktičnu osnovu za nastavak obrazovanja ili rad u nekoj konkretnoj oblasti. Ukoliko imaš neke neke specifične talente, umetničke škole treba da budu predmet tvog istraživanja. Sve pomenute vrste mogu se naći kao posebni smerovi u okviru privatnih škola.

Informisanje treba da uključi i proveravanje uslova upisa, kako bi na vreme stigao da pripremiš neophodu dokumentaciju, kvalifikacioni ispit, kao i prijemni ukoliko je potreban. Informacije o uslovima upisa i polaganju kvalifikacionog ispita možeš potražiti na sajtu Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja. Kada je reč o privatnim školama, mnoge od njih ne zahtevaju prijemni ispit, međutim,  uslovi upisa se menjaju u zavisnosti od svake pojedinačne ustanove.

Ukupan broj bodova koji možeš ostvariti je 100, od toga maksimalno 60 možeš dobiti na osnovu uspeha u osnovnoj školi (šesti, sedmi i osmi razred), dok ostatak ostvaruješ polaganjem kvalifikacionog ispita. 

Napravi spisak želja

Ukoliko si uradio sve prethodne korake, trebalo bi da si sistemom eliminacije izabrao nekoliko najzanimljivijih obrazovnih profila koji odgovaraju tvojim interesovanjima i mogućnostima. Zapiši ih. Spisak želja predstavlja tvoju listu prioriteta, te na prvo mesto treba da staviš onaj smer koji bi najviše želeo da upišeš. Što više želja napišeš, toliko više mogućnosti imaš.

Važno je da ti ne bude bitna samo prva želja, a ostale da posmatraš kao „utešnu nagradu“. Svaki obrazovni profil treba da bude što približniji tvojim interesovanjima, na taj način svaka  želja će biti potpuno ravnopravna. Naravno, još jedna prednost je pripremanje prijemnog ispita, ukoliko su obrazovni profili za koje se pripremaš slični, postoji mogućnost da ćeš za prijemni ispit učiti iste predmete.

Ovaj spisak želja, olakšaće ti dalji proces pripreme, a nakon polaganja kvalifikacionog ispita kada budeš upoznat sa konačnim brojem bodova koje si ostvario, napravićeš spisak i automatski ćeš se rangirati prema postignutim rezultatima.

Pripremaj se

Nakon što si izabrao nekoliko potencijalnih obrazovnih profila, raspitao se o uslovima upisa, vreme je da počneš da radiš na ostvarenju svojih želja. Dobra priprema podrazumeva organizaciju i kontinuiran rad. To znači da je najbolje da napraviš raspored učenja, kako bi uskladio obaveze pripremanja kvalifikacionog ispita, ispunjavanja školskih i drugih dnevnih obaveza.

Važno je da praviš razliku između kvalifikacionog i prijemnog ispita. Kvalifikacioni je obavezan ispit za sve očenike osmog razreda koji planiraju da nastave školovanje i potrebno je da ostvare barem po jedan bod iz svakog predmeta. Za razliku od njega,  prijemni ispit polaže za pojedine škole, kao što su umetničke, sportske, matematičke i filološke gimnazije, ili izuzetno pojedine privatne škole.

Priprema za kvalifikacioni ispit se obično organizuje u osnovnim školama, ali se svaki učenik može pripremati i samostalno koristeći zbirke zadataka i pitanja za svaki pojedinačan predmet.

Odmaraj se

Sastavni deo svakog posla je odmor. Završna godina osnovne škole ti neće biti laka, susretaćeš se sa novim izazovima i imaćeš više obaveza nego inače. To znači da će ti ovaj period biti stresniji i da ćeš više osećati umor. Važno je da napraviš pauzu, odnosno da imaš i vreme za opuštanje. Dobra koncentracija koja će ti u ovom periodu biti potrebna umnogome zavisi od kvaliteta sna i ishrane. Stoga, potrudi se da imaš redovne obroke i da dovoljno spavaš.

Za kraj – kako odabrati odgovarajuću školu?

Izbor srednje škole je je jedna od najvažnijih odluka u tvom životu. Saveti i podrška roditelja, prijatelja i tvog okruženja su izuzetno važni, ali ne zaboravi da treba da izabereš ono što odgovara tvojim interesovanjima i sposobnostima. Naravno, važno je da ti buduća srednja škola obezbedi dobru osnovu za rad ili nastavak školovanja.

Budući da pored državnih, danas postoji veliki broj privatnih srednjih škola, ponuda obrazovnih profila koja se pred tobom nalazi značajno je proširena. Treba da znaš da ukoliko je privatna škola akreditovana, diploma koju ćeš steći apsolutno je ravnopravna onoj u državnim školama. Najveći benefit privatnog školstva je upravo mogućnost da stičeš primenljiva znanja na kreativan način u moderno opremljenom prostoru.

Privatna gimnazija Tvrđava, pored akreditovanih obrazovnih profila, traženih na svetskom tržištu rada, svojim učenicima omogućava sticanje znanja u malim grupama, kroz aktivno učešće u nastavnom procesu. Ovakav pristup učenju omogućava sticanje primenljivih znanja i veština koje će učenike u potpunosti pripremiti za svet rada ili školovanje na fakultetima.

Srećno!

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.