Kako izaći na kraj sa stresom u srednjoj školi?

na kraj sa stresom u srednjoj školi
Polazak u srednju školu je period života koji donosi mnogo novih iskustava, prijateljstava, ali i izazova. Novo okruženje, obaveze, ljudi i promene mogu biti naporni i sasvim je normalno da se osećaš preplavljeno. Znamo da će ti na početku biti teško da održavaš ravnotežu između školskih zahteva, druženja sa vršnjacima i svojih hobija. Ipak, nema potrebe da paničiš! Tu smo da pomognemo. Baci pogled na tekst jer ćemo ti dati praktične savete kako da prevaziđeš stres i ostaneš smiren, fokusiran i motivisan. Spremi se da naučiš kako izaći na kraj sa stresom u srednjoj školi jer sa pravim savetima nova škola može postati your happy place.
Sadržaj

Kako uopšte da prepoznaš da si pod stresom?

Na kraj sa stresom u srednjoj školi možeš izaći ukoliko najpre prepoznaš simptome stresa. Stres je psihološki ili biološki orgovor organizma na situacije koje percipiramo kao izazovne, opasne ili zahtevne. To je adaptivni mehanizam, odnosno način na koji telo reaguje i omogućava nam da se nosimo sa promenama u okolini i da preživimo u teškim životnim situacijama. Međutim, ukoliko je stres konstantan može imati negativan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje.

Reakcije na stres mogu biti raznovrsne i razlikovati se od osobe do osobe. Ipak postoje neki uobičajeni simptomi koji ti mogu pomoći da prepoznaš da si pod stresom. 

Fizički simptomi stresa 

 • Umor i iscrpljenost
 • Problemi sa spavanjem, nesanica ili preterana pospanost
 • Mučnina 
 • Povećan ili smanjen apetit
 • Ubrazano disanje ili otežano disanje
 • Bolovi u mišićima i telu
 • Glavobolja

Emocionalni simptomi stresa 

 • Anksioznost i nervoza
 • Razdražljivost i promene raspoloženja
 • Osećaj bespomoćnosti 
 • Depresivna osećanja
 • Gubitak motivacije i interesovanja

Kognitivni simptomi stresa

 • Nedostatak koncentracije
 • Zabrinutost
 • Negativne misli
 • Problemi sa pamćenjem

Promene u ponašanju

 • Promene u apetitu i spavanju
 • Povećana upotreba alkohola, cigara ili droga
 • Socijalno povlačenje
 • Preterana ili smanjena aktivnost

 

Naravno, ako imaš neki od ovih simptoma povremeno ne mora nužno da znači da si pod stresom. Svi mi se ponekad osećamo iscrpljeno, imamo glavobolju ili problem sa apetitiom. Međutim, ako ovi simptomi kod tebe traju duži vremenski period i ometaju tvoj svakodnevni život, trebalo bi da potražiš pomoć. 

Taktike za oslobađanje od stresa: Bye bye problemi

Hej, kao što smo ti obećali na početku, daćemo ti neke savete koji ti mogu pomoći da izađeš na kraj sa stresom u srednjoj školi. Probaj ovo!

Redovno pohađaj nastavu

Stres u srednjoj školi obično je uslovljen promenom sredine, strahom od nepoznatog i brigom da ćeš nešto propustiti. Ako redovno pohađaš nastavu, upoznaćeš bolje nastavnike i svoje odeljenje što će ti značajno olakšati početak srednje škole. Pored toga, redovnim pohađanjem nastave nećeš propustiti važne informacije, saznaćeš šta se od tebe očekuje i samim tim ćeš držati situaciju pod kontrolom. 

Ko pita ne skita – Postavljaj pitanja

Mnogi učenici na početku srednje škole ne žele da privlače pažnju, pa čak i kada nešto ne čuju ili nisu sigurni, izbegavaju da postave pitanja. Jer, ono, sve oči biće usmerene na njih. Greška! Ako imaš nejasnoće, obavezno pitaj. Ovo ne samo da će pokazati nastavnicima da si zainteresovan, već ćeš verovatno pomoći i drugim vršnjacima da se oslobode i naravno, dobićeš objašnjenje onoga što te zbunjuje. Što više znaš, bićeš sigurniji u sebe, a stres će biti manji. 

Pametan zapisuje 

Na početku srednje škole čeka te gomila informacija, novih predmeta, lica i aktivnosti. Čak i kada ti se čini da si sve zapamtio, možeš propustiti neku bitnu stvar. Zapisuj! Nabavi lep rokovnik i svaki dan ga ispuni korisnim informacijama koje će ti pomoći da uvek budeš siguran šta treba da radiš. 

Organizuj svoje dnevne aktivnosti

Tajna uspeha krije se u dobroj organizaciji. Osećaj da ne stižes sve da uradiš je jedan od glavnih uzročnika stresa. Nakon opuštajućeg letnjeg raspusta, nova školska godina doneće ti gomilu obaveza i aktivnosti. Umesto pokušaja da stigneš sve odjednom, organizuj svoje obaveze, tako da svaki dan imaš dovoljno vremena i za odmor. Pravilan raspored između pauza i aktivnosti, ključni je faktor u prevenciji stresa. 

Uključi se u školske sekcije

Uključivanje u školske sekcije omogućava ti da upoznaš nove ljude i izgradiš prijateljstva sa osobama koje dele ista interesovanja. Društvena podrška i osećaj pripadnosti grupi mogu umanjiti osećaj usamljenosti i izolacije, što su česti okidači stresa prilikom promene sredine. Prema tome, da bi smanjio stres treba da se potrudiš da se u novoj školi osećaš kao na “svom terenu”. A najbolji način za to je bavljenje aktivnostima koje te ispunjavaju, opuštaju i povećavaju osećaj zadovoljstva.

Prati školu na društvenim mrežama

Već smo ti pomenuli da je stres u srednjoj školi uglavnom uslovljen neizvesnošću, novim ljudima i strahom od toga šta te očekuje. Srednje škole često koriste društvene mreže da bi objavile važne informacije o rasporedu časova, događajima, testovima i drugim važnim obaveštenjima. Prateći školu na društvenim mrežama, možeš brže saznati sve školske vesti i biti bolje informisan, što značajno smanjuje stres uzrokovan nedostatkom informacija.

Pored toga, praćenje škole na društvenim mrežama razvija osećaj pripadnosti i pomaže ti da bolje upoznaš školsku kulturu i da se uklopiš. Na primer, gimnazija Tvrđava ima TikTok gde redovno objavljuje sadržaje i povezuje se sa svojim učenicima. 

Uči redovno

Polaskom u srednju školu možeš osećati propterećenost usled velike količine gradiva, novih predmeta i povećanih školskih zahteva. Redovno učenje omogućavaju ti da gradiš znanje postepeno tokom određenog vremena. Ovo sprečava pritisak i stres do kog dolazi kada se suočiš sa velikim količinama gradiva koju treba da savladaš u poslednjem trenutku. Takođe, redovno učenje omogućava ti da bolje razumeš gradivo i da učiš svojim tempom. Ovo je važno jer ćeš se osećati samouverenije tokom testova što će smanjiti stres i anksioznost.

Spavaj dovoljno i ne preskači obroke

Verujemo da ovo već znaš, ali ipak je važno ponoviti. Kvalitetan san poboljšava koncentracija, pamćenje i pomaže ti da se bolje nosiš sa školskim zahtevima. Ukoliko ne spavaš dovoljno, tvoj organizam će biti pod većim stresom što može dovesti do emocionalne nestabilnosti, povećane anksioznosti i razdražljivosti. Takođe, nedostatak sna može oslabiti tvoj munološki sistem, što te čini podložnijim bolestima, a to dodatno crpi tvoj organizam povećava stres. 

Pored spavanja, važno je da se zdravo i redovno hraniš. Kad si gladan nisi sav svoj, sećaš se? Redovni obroci obezbeđuju tvom telu potrebne hranljive materije i energiju, a to ti je neophodno da bi bio aktivan i mentalno budnan tokom čitavog dana. 

I dalje se pitaš kako izaći na kraj sa stresom u srednjoj školi?

Ako i dalje nisi siguran kako da se izboriš sa stresom, važno je znaš da svako ima svoj jedinstven put za suočavanje sa stresom i da nije sramota potražiti dodatnu pomoć kad je potrebna. Uvek možeš da se obratiš svojim prijateljima, porodici ili stručnjacima u školi. 

Ne zaboravi da nisi jedini koji se oseća preplavljeno. Verovatno svi tvoji vršnjaci osećaju stres usled promene sredine. Probaj da primeniš neke od strategija koje smo ti dali i verovatno ćeš vrlo brzo osećati olakšanje. 

Bonus savet za kraj: Daj sebi vremena da navikneš na novu sredinu

Još jedna važna stvar! Ne očekuj rezultate odmah. Prevazilaženje stresa zahteva trud i strpljenje. Osnovni uzrok tvog stresa je nova sredina, te je najbolji način da se oslobodaiš stresa da jednostavno navikneš da svoju novu školu i drugare. Daj sebi vremena da se uklopiš i za čas ćeš svoju novu školu zvati “moja škola”. 

Ako tražiš odgovor na još neko pitanje, prati blog srednje škole Tvrđava

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.