Kako učiti matematiku

kako učiti matematiku
Da li si i ti od onih koji veruju da moraš biti “talenat” za prirodne nauke da bi kidao matematiku? Koliko god da se trudiš nemaš dobre rezultate? Ili jednostavno nisi siguran kako da unaprediš svoje znanje bez plaćanja privatnih časova? Ako je odgovor na ova pitanja DA, nastavi da čitaš jer ćemo u ovom tekstu ukazati na efikasne strategije i pristupe koji ti mogu pomoći da prevaziđeš izazove u učenju matematike i razviješ samopouzdanje. Vreme je da naučiš kako učiti matematiku!
Sadržaj

Savladaj osnove

Kako učiti matematiku ako imate velike “rupe u znanju”? Matematika je sekvencijalna disciplina, što znači da bi uspešno savladao složenije koncepte potrebno ti je dobro razumevanje svega onoga što je tome prethodilo. Na primer, seti se svog prvog susreta sa matematikom. Prvo su se učili brojevi, pa sabiranje, oduzimanje, deljenje i množenje, i tako dalje. Sve to je bila osnova za ono što dolazi, poput algebre, geometrije, trigonometrije…

Ako ne možeš da se setiš tablice množenja u trenutku, nisi siguran kako da deliš ili sabiraš, onda će ti algebra sigurno biti zbunjujuća i samim tim nećeš moći da pređeš na složenije zadatke. 

Dobar način da proveriš svoje osnove je inicijalni test. Na internetu potraži testove znanja za razred koji si završio i saznaj na kom nivou je tvoje znanje i koje oblasti treba da ponoviš. Ne zaboravi da se u matematici znanje nadograđuje iz razreda u razred, te da bi bio uspešan potrebno je da imaš dobro predznanje. 

Izvuci na papir i nauči formule

Matematika se ne može učiti napamet, ali dobar način da počneš učenje je da ispišeš na papir sve formule i potrudiš se da ih zapamtiš. Možeš ih ispisati na lepljive papiriće, kartice ili predstaviti na neki drugi kreativan način, tako da ih uvek imaš “na dohvat ruke”. Znanje relevantnih formula omogućava ti da brže i efikasnije pristupiš rešavanju problema.

 Formule su sredstvo za rešavanje određenih matematičkih zadataka, pa ne samo da će ti poznavanje formula pomoći da brže rešiš neki zadatak, već ćeš imati i više samopouzdanja. Naravno,  učenje formula ne treba da bude napamet, već je potrebno da tačno razumeš kada koju formulu treba da primeniš i na koji način. 

Razmišljaj logički i pažljivo čitaj zadatak

Matematika se uglavnom oslanja na apstraktne koncepte i logičke strukture, što znači da pored dobrog predznanja, učenje matematike zahteva da koristiš logiku i budeš fokusiran na zadatak. Logičko razmišljanje pomaže u razumevanju apstraktinih matematičkih koncepata i omogućava ti da vidiš širu sliku i povežeš različite matematičke ideje.

Posmatraj matematiku kao igru u kojoj svaki tvoj potez utiče na naredni, kao i na konačni rezultat. Prema tome, moraš pažljivo razmotriti čime raspolažeš, šta se od tebe traži i razviti strategiju za rešavanje i analizu problema koristeći matematičke principe koje poznaješ. 

Potrudi se da ti ništa sa strane ne odvlači pažnju kako bi održao koncentraciju i pronašao najbolji logički pristup rešavanju matematičkog zadatka. 

Povezuj matematiku sa realnim životnim situacijama

Kao što već znaš matematika je praktična nauka, koju ćeš koristiti u svakodnevnom životu. Prilikom kupovine često ćeš morati da izračunaš popust, prosek ocena, procenat, PDV, kamatnu stopu, osnovicu i sl. Kada matematiku počneš da primenjuješ u stvarnom svetu, shvatićeš zašto su određene matematičke veštine i koncepti bitni. Na primer, kada izračunavaš popust u prodavnici ili kamatu na neki zajam, to je direktna primena principa aritmetike i algebra. 

Što više primenjuješ matematiku u realnim životnim situacijama postaćeš bolji prilikom rešavanja i razumevanja matematičkih zadataka u školi. I ne samo to, kada shvatiš na koji način ti je je matematika potrebna u  svakodnevnom životu, postaćeš radoznaliji i motivisaniji za učenje. Razumevanje kako matematika funkcioniše u stvarnim situacijama čini učenje zanimljivijim.

Uči kroz igre, kvizove i tutorijale

Matematika ti pruža brojne mogućnosti za učenje, nemoj da biraš samo zbriku, papir i olovku. Iskoristi svoje digitalne veštine, naprednu tehnologiju i dostupne resurse na internetu da savladaš matematiku. 

Neki od načina da učiniš učenje matematike dinamičnijim su:

Edukativne igrice

Matematičke igre često postavljaju izazove koji zahtevaju primenu matematičkih principa i logike da bih rešio problem. Ako još izabereš multiplayer igru zabavno učenje u društvu je zagarantovano.

Kvizovi

Ako želiš da se motivišeš za učenje matematike kvizovi su must! Dodavanje elemenata takmičenja i nagrada podstiče te da se angažuješ i nastaviš kontinuirano da učiš kako bi ostvario što bolji rezultat. Matematički kvizovi daju ti interaktivno iskustvo testiranja znanja, te možeš i bez nastavnika, potpuno samostalno proceniti svoje razumevanje i identifikovati oblasti kojima treba dodatno da se posvetiš.

Tutorijali 

YouTube i TikTok su sjajan način da bolje razumeš matematičko gradivo. Jednostavno potraži lekciju za koju ti je potrebno objašnjenje i sigurno ćeš pronaći nekog ko se dosetio da to predstavi na jednostavan način. Tutorijali ti omogućavaju prilagođeno učenje, jer se možeš vratiti na istu stvar koliko god puta želiš. Na taj način možeš pratiti  vlastiti tempo i fokusirati se samo na specifične lekcije koje ti izazivaju poteškoće.

Ne preskači časove

Redovno pohađanje nastave je jedan od osnovnih preduslova za uspeh u matematici. Pored direktne instrukcije i objašnjenja od nastavnika, tokom časa možeš postaviti pitanja i dobiti odgovore na sve svoje nedoumice ili učiti kroz diskusiju sa odeljenjem. Takođe, časovi prate strukturu nastavnog plana i programa pa ćeš postepeno učiti nove koncepte i graditi znanje na osnovu prethodnog iskustva, što smo već pomenuli kao izuzetno važno prilikom učenja matematike. 

Preskakanje časova dovodi do rupa u znanju i otežava ti kasnije praćenje gradiva. 

 

Ne pravi duge pauze u učenju

Evo ga i odgovor na tvoje pitanje kada se uči matematika. Matematika se uči kontinuirano, a ne samo pred kontrolni ili pismeni zadatak. Redovan rad omogućava konstantan napredak, dok dugi prekidi mogu dovesti do gubitka veština, zaboravljanja ključnih koncepta koje si ranije usvojio, kao i motivacije. 

Ako nakon svakog časa provežbaš ono što ste radili, održaćeš neophodnu “svežinu” znanja, što je posebno važno u nastavi ovog predmeta gde se mnogi koncepti međusobno nadovezuju jedan na drugi.
Vežbaj, vežbaj i samo vežbaj

Vežbanje matematike barem sat vremena dnevno značajno će unaprediti tvoje veštine i utvrditi naučeno gradivo. Svakodnevno vežbanje omogućava ti razvoj automatizma u primeni matematičkih pravila i postupaka, a kada određeni koncept postane automatski, mnogo brže i preciznije ćeš rešavati slične probleme. 

Predlažemo ti da koristiš više zbirki i izvora znanja, kako bi vežbao različite tipove zadataka i pripremao se za različite situacije. Pored značaja za tvoje postignuće, vežbanje matematike dovodi do povećanja samopouzdanja, pa ćeš se osećati sigurnije prilikom testova ili vežbe na času.

Za kraj - Kako učiti matematiku

Kao što vidiš ključ učenja matematike ogleda se u redovnom vežbanju, upornosti i primeni matematike u svakodnevnim situacijama. Umesto pukom učenja napamet, veoma je važno da razumeš matematičke koncepte i principe i da razmišljaš logički. Probaj da poštuješ ove smernice i sigurno će se tvoje razumevanje matematike popraviti. 

Ako sada završavaš osnovnu školu i želiš da se pripremiš za prijemni iz matematike, prijavi se za besplatne pripreme u gimnaziji Tvrđava

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.