Obaveze koje možete zadati deci u zavisnosti od njihovog uzrasta

obaveze koje možete zadati deci u zavisnosti od njihovog uzrasta
Uključivanje dece u kućne poslove je izuzetno važan proces koji umnogome određuje detetov kasniji odnos prema školskim i drugim obavezama. Stoga, prilagođavajući se uzrastu, mogućnostima samog deteta i potrebama vaše porodice, trebalo bi da definišete obaveze koje možete zadati deci. Ovi sitni poslovi su izuzetno važan razvojni faktor, jer podstiču samostalno, odgovorno i zrelo ponašanje. Pored izgradnje radnih navika, deca uče da imaju obaveze i da preuzimu odgovornost za njihovo izvršenje. U nastavku teksta saznajte koje obaveze možete zadati deci u zavisnosti od njihovog uzrasta.
Sadržaj

Obaveze koje možete zadati deci uzrasta od 2 do 3 godine

Obaveze koje možete zadati deci menjaju se u zavisnosti od njihovog uzrasta. Iako mnogi roditelji misle da su deca od 2 do 3 godine, u potpunosti zavisna od njih, to zapravo nije tačno. Zadavanjem sitnih obaveza deci, još u ovom ranom periodu, doprinosite razvoju njihove nezavisnosti i radnih navika.

Kada je reč o ovom ranom uzrastu, veoma je važno da deci tačno pokažete kako se nešto radi, jer će se u obavljanju posla ugledati na vas. Nemojte davati prevelik broj obaveza, već ih postepeno povećavajte ukoliko vidite da dete napreduje. Sa malom decom, pohvala, ohrabrivanje i nagrade su veoma bitne u učenju kako da pravilno obavlja svoje obaveze, kao i u jačanju motivacije.

Dete ovog uzrasta je sposobno samo da izabere garderobu, da se obuče, da raspremi svoje igračke ili da odloži veš u korpu. Pored toga, deca zajedno sa vama mogu brisati brisati prašinu ili postavljati sto.

Kod dece ovog uzrasta, potrebno je da budete blizu kako biste im u svakom trenutku pružili pomoć i podršku.

Obaveze koje možete zadati deci uzrasta od 4 do 6 godina

Pored svih navedenih obaveza koje važe za decu uzrasta od 2 do 3 godine, deci između 4 i 6 godina možete dati neke složenije zadatke. Decu ovog uzrasta možete naučiti da raspreme svoj krevet, da operu svoje posuđe ili očiste sobu. Pored toga, ovi mališani mogu samostalno nahraniti ljubimce ili zalivati cveće.

Nadalje, uz vašu pomoć deca mogu slagati namirnice nakon kupovine, pakovati odeću nakon pranja ili isprazniti manju kantu za smeće.

Veoma je važno da se ne plašite da deci dajete ove sitne zadatke, ne mogu pogrešiti, zar ne? Vi ste tu da im pomognete i da ih ispravite. Zajedničko obavljanje svakodnevnih kućnih obaveza doprineće izgradnji čvršćeg odnosa između roditelja i dece.

 

Obaveze koje možete zadati deci uzrasta od 7 do 10 godina

Deca uzrasta od 7 do 10 godina mogu biti u velikoj meri samostalna, ukoliko ste im zadavali sitne poslove u ranijm godinama. Naime, oni se mogu sami okupati, prošetati psa i napraviti jednostavan obrok za sebe (na primer, sendvič ili zagrejati obrok u mikrotalasnoj pećnici).

Na svoju decu ovog uzrasta možete se osloniti prilikom rada u bašti ukoliko su u pitanju lakši poslovi, kao što je čupanje trave ili branje voća i povrća. U ovom uzrastu deci mogu biti zanimljivi poslovi koji podrazumevaju korišćenje tehnologije, recimo uključivanje mašine za veš ili suđe, usisavanje, pomoć u pripremanju torte mikserom i sl. 

Ne ograničavajte decu, misleći da oni to ne mogu. Pustite ih da sami iznesu smeće, da očiste prostoriju ili da vam pomognu u pripremanju obroka. Dozvolite im da se osamostale.

 

Obaveze koje možete zadati deci uzrasta od 11 do 15 godina

Obaveze koje možete zadati deci od 11 do 15 godina čini dugačka lista. Naravno, ona je umnogome određena mogućnostima deteta i njihovim prethodnim iskustvom. Ako je vaše dete naviknuto na obaveze, ono će sasvim lako moći da ispuni ovu listu.

Deca od 11 do 15 godina pored svih prethodnih obaveza koje smo pomenuli, mogu u potpunosti voditi računa o sebi i svom životnom prostoru. Naime, tinejdžeri su dovoljno samostalni da pripreme kompletan obrok za celu porodicu ili da operu svoju garderobu. Pored toga, oni mogu brinuti o mlađem bratu ili sestri, pomagati im da urade domaći ili ih izvesti na igralište. Tinejdžeri vam mogu pomoći u obavljanju gotovo svih kućnih poslova, kao i prilikom rada u dvorištu ili čišćenja snega.

Naravno, ne treba decu da opteretite velikim brojem kućnih poslova već da pronađete optimalan broj ovih sitnih obaveza koje mogu obaviti u toku dana.

Obaveze koje možete zadati deci preko 16 godina

Mladi preko 16 godina već bi trebalo da budu dovoljno samostalni, tako da bez opomena drugih mogu da izvršavaju kućne poslove. Ukoliko detetu od 6 godina treba da napomenete da raspremi svoj krevet, sa 16 godina će to uraditi samo.

Mladi u ovom periodu mogu obavljati sve kućne poslove, a nakon polaganja vozačkog ispita mogu vas zameniti i u nekim poslovima koji podrazumevaju vožnju (na primer, da odvezu mlađeg brata ili sestru na sport ili u školu).

Pored poslova o kojima smo pisali, deca koja imaju izgrađene radne navike, u ovom periodu počinju da se pridružuju različitim volonterskim organizacijama, učestvuju u radu lokalne zajednice i daju svoj doprinos u različitim društvenim sferama, ne samo u porodici.

Obaveze koje možete zadati deci u zavisnosti od njihovog uzrasta – Za kraj

Veoma je važno da napomenemo da su ove uzrasne granice i njima odgovarajuće obaveze promenljive, odnosno menjaju se i prilagođavaju konkretnom detetu. Svaki od navedenih poslova treba da prilagodite mogućnostima i sposobnostima svog deteta. Prilikom zadavanja obaveza deci trebalo bi da budete modeli, tako da tačno znaju na koji način nešto treba da urade. Iako mnogi roditelji teže da zaštite svoju decu od svakog posla, radeći sve umesto njih,  na ovaj način im zapravo samo otežavaju kasniji život. Pružite deci podršku, pomoć i podsticaj u savladavanju novih aktivnosti, jer samo tako ćete ih pripremite za budućnost.

Radne navike se razvijaju i u školi, tako da je važno da podstičemo naše učenike da na vreme ispunjavaju svoje školske obaveze, da budu odgovorni, nezavisni i proaktivni. Upis u gimnaziju Tvrđava je u toku, čekamo vas!

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.