TikTok kao obrazovni alat – Za i Protiv

TikTok kao obrazovni alat
TikTok je nesumnjivo jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, sa preko bilion aktivnih korisnika mesečno. Kratki video zapisi u potpunosti odgovaraju rasponu pažnje novih generacija, dok im izuzetno precizan algoritam omogućava sadržaj u skladu sa njihovim interesovanjima, bilo kada i bilo gde. Iako je TikTok prvenstveno imao zabavni karakter, zahvaljujući svojoj sposobnosti da zadovolji preferencije i stilove učenja današnje digitalne generacije postepeno je proširio uticaj i pronašao svoje mesto u području obrazovanja. Saznajte sve potencijale i izazove koje ima TikTok kao obrazovni alat.
Sadržaj

O TikTok-u

TikTok kao obrazovni alat počeo je da se koristi u relativno skoro, zahvaljujući svom potencijalu za učenje. Međutim, kada se ova popularna društvena mreža pojavila imala je zabavni karakter.  Aplikacija je lansirana 2016. godine od strane kineske tehnološke kompanije ByteDance, a sada je dostupna u više od 150 različitih tržišta. 

Za razliku od drugih društvenih mreža koje se baziraju na fotografijama i tekstu, TikTok omogućava korisnicima da gledaju, kreiraju i dele kratke video zapise snimljene mobilnim uređajima ili web kamerama. Sa personalizovanim feed-ovima neobičnih kratkih videa uz muziku i zvučne efekte, aplikacija se ističe po svojoj zaraznoj prirodi i visokom nivou angažovanja.

Uz raznovrsne efekte, filtere i pozadinski zvuk, TikTok korisnicima omogućava da vrlo lako kreiraju video materijal poput profesionalca. Za vrlo kratko vreme TikTok app je zabeležio više od 3,5 milijardi preuzimanja širom sveta, čime je postao jedna od najpopularnijih aplikacija ikada.

Kada je reč o korisnicma, evo nekoliko zanimljivih statistika:

 • Oko 40% korisnika ima između 18 i 24 godine.
 • 53,4% su ženskog pola.
 • oko 117 miliona aktivnih korisnika dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.
 • Korisnici prosečno provedu 46 minuta dnevno na ovoj platformi.

 

Jasno je da je popularnost TikTok-a danas značajno porasla, pa je od zabavne platforme za deljenje kratkih videa postao nezamenjiv alat koji koriste edukatori širom sveta.

TikTok kao obrazovni alat - Potencijali

Činjenica je da TikTok nastavnicima otvara brojne mogućnosti za povezivanje sa Generacijom Z. Evo u čemu se ogledaju potencijali TikTok-a u obrazovanju:

 • Prilagođenost pažnji novih generacija

 

Istraživanja pokazuju da Generacija Z ima pažnju od svega 8 sekundi. Stoga, format kratkih video zapisa od maksimalno 60 sekundi na TikTok-u savršeno im odgovara kako bi privukao njihovu pažnju i uspešno ih angažovao. 

 • Veće angažovanje učenika u učenju

 

Zahvaljujući dinamičnim i vizualno privlačnim formatima video zapisa, prilagođenih karakteristikama novih generacija, TikTok kao obrazovni alat ima potencijal da značajno podstakne aktivno učešće dece u učenju. 

#LearnOnTikTok ima oko 450 billion pregleda.

 

 • Jednostavnost kreiranja sadržaja

 

Nastavnici mogu kroz različite opcije koje TikTok nudi vrlo lako mogu kreirati i uređivati obrazovne video zapise bez potrebe za kompleksnim tehničkim znanjem ili dodatnim alatima.


 • Pojednostavljeni sadržaji 

 

Zbog prirode video zapisa edukatori na TikTok-u učenicima isporučuju kratke lekcije koje sadrže samo najbitnije informacije važne za određenu oblast. Gradivo je žargonski rečeno “sažvakano” u maksimalno minut, te ga deca usvajaju brže i lakše.


 • Dinamično i interaktivno učenje

 

TikTok je, pre svega, društvena mreža, te stvara dinamično okruženje gde se korisnici aktivno uključuju u interakciju sa obrazovnim sadržajem i međusobno. Mladi mogu komentarisati, deliti lajkovati i stvarati vlastite video zapise kao odgovor na neki obrazovni sadržaj. Ovo omogućava razmenu ideja, postavljanje pitanja i diskusiju unutar zajednice.


 • Motivacija i interesovanje za učenje

 

Precizan algoritam TikTok-a prati ponašanje korisnika – šta lajkaju, dele, gledaju, i koristi te informacije kako bi personalizovao feed sadržajem koji je u skladu sa njihovim interesovanjima. Ovo povoljno utiče na interesovanje i motivaciju dece za učenje. 


 • Podsticanje kreativnosti

 

Za razliku od tradicionalnih metoda učenja i dugih tekstova, TikTok korisnicima omogućava da pomoću vizualnih efekata i animacija pojasne kompleksne koncepte na jednostavan i zabavan način, čime se podstiče kreativnost.


 • Negovanje razmene znanja i diskusije

 

Kada se korisne informacije šire to često pokreće diskusije i interakciju unutar zajednice. Ovo rezultira dubljim razumevanjem teme, postavljanjem pitanja i deljenjem dodatnih resursa. Na ovaj način TikTok doprinosi boljem razumevanju i pamćenju informacija.

TikTok kao obrazovni alat - Izazovi

Uprkos brojnim prednostima, TikTok kao obrazovni alat nosi neka ograničenja. Poznavanje ovih izazova može pomoći nastavnicima da ograniče njihov negativan uticaj, te da iskoriste pun potencijal ove platforme u poučavanju. 

Neki od izazova koje ima TikTok kao obrazovni alat su:


 • Verodostojnost informacija

 

Ako uzmemo u obzirom na to da TikTok sadrži ogroman broj korisnika koji stvaraju sadržaj, najveći izazov javlja se u pogledu tačnosti informacija koje se dele, kao i kompetencija osoba koje se predstavljaju kao edukatori. Mnogi video zapisi do kojih deca dolaze mogu sadržati neproverene informacije, što nosi opasnost od učenja sadržaja koji nisu relevantni i dezinformisanja.

 

 • Ograničeno trajanje videa

 

Video sadržaji na TikTok-u traju između 15 i 60 sekundi, što može otežati predstavljanje kompleksnih koncepata i detaljno objašnjavanje opširnijih obrazovnih tema. Nedostatak konteksta može dovesti do pogrešnog shvatanja ili pogrešne interpretacije informacija. Bez dubljeg objašnjenja ili predznanja, učenici mogu izvući netačne zaključke ili pogrešno razumeti ono što je prikazano.

 

 • Održavanje pažnje i koncentracije učenika

 

Stalni protok novih videa i upotreba različitih efekata na TikTok-u lako može preusmeriti pažnju učenika. Pojava novih videa, može ometati sposobnost dece da se usredsrede na određenu obrazovnu temu. Takođe, konstantna dostupnost i neobaveznost slušanja sadržaja na TikTok-u može dovesti do poteškoća u uspostavljanju rutine učenja.


 • Nedostatak pedagoškog nadzora i kontrole

 

Gotovo je nemoguće ispratiti šta i koga deca slušaju na TikTok-u.  Nedostatak kontrole može rezultirati time da učenici pristupaju sadržajima koji potencijalno nisu odgovarajući za njihovu dob ili nivo razumevanja. Na ovaj način, TikTok ne samo da neće biti efikasan alat za učenje, već može dovesti do pogrešnog tumačenja, ili konzumiranja neprikladnih informacija.


 • Privatnost i bezbednost

 

Kao i kod ostalih društvenih mreža, jedan od ključnih izazova na TikTok-u tiče se bezbednosti deljenja ličnih informacija i komunikacije sa nepoznatim korisnicima. Otkrivanje ličnih podataka, o sebi, vršnjacima, nastavnicima ili školi, otvara put ka potencijalnoj zloupotrebi.  

Za kraj - Kako primenjivati TikTok u učionici?

Povećanje angažovanja učenika u nastavi je prioritet svakog nastavnika,  te svaka platforma koju učenici zapravo koriste, predstavlja pozitivan resurs. U tom smislu, uloga TikTok-a u obrazovnom kontekstu može biti dragocena. Naravno, veoma je važno da edukatori koji koriste TikTok, ovladaju ovom mrežom, te da nauče kako da maksimalno iskoriste njegove prednosti i umanje pomenuta ograničenja.

Ako još uvek niste sigurni kako da koristite TikTok u nastavi, evo nekih predloga:

Počnite lekciju sa TikTok videom

Izaberite video naTikTok-u koji možete povezati sa svojom lekcijom i pokažite ga učenicima na početku časa. Ovo će im uhvatiti pažnju i zainteresovaće ih za ono što planirate da im pričate u nastavku časa. Podstaknite diskusiju, postavljanjem pitanja učenicima o autoru videa ili samom sadržaju. 

Kreirajte tizer o lekciji

Napravite zanimljiv video o lekciji koju tek treba da predajete. Izdvojte zanimljive činjenice, fotografije, snimke i druge materijale i predstavite ih na vizuelno atraktivan način koji će privući pažnju učenika. 

Rekapitulacija gradiva

Ili, dajte učenicima pregled lekcije koju ste već radili. Pripremite kratak TikTok video kao rezime časa nakon nastave, kako bi podstakli obnavljanje gradiva kod kuće i podstakli učenike da se angažuju nakon časa.

Najbolji TikTok video 

Dajte učenicima zadatak da naprave edukativni video o određenoj oblasti i da ga predstave vršnjacima. Možete koristiti jedinstven hashtag za projekat, tako da deca mogu gledati i deliti sadržaje koje su sami kreirali. Ovo ne samo da će ih podstaći da istraže temu dublje i predstave je na kreativan način, već će kreirati kvalitetan sadržaj koji kasnije mogu koristiti i mlađe generacije da se informišu o određenoj temi. 

TikTok  ne moraju koristiti samo pojedinci. Danas mnoge moderne kompanije i škole imaju svoje biznis profile na TikTok-u gde dele zanimljive, korisne i edukativne sadržaje sa svojim pratiocima. Zapratite Tvrđavu na TikTok-u i pogledajte kako to izgleda. 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.