Najbolje knjige za tinejdžere

najbolje knjige za tinejdžere
Mnogi tinejdžeri kažu da ne vole da čitaju. Drugi nisu ni probali. Ako uzmemo u obzir aktivnosti koje se deci danas nude, jasno je da čitanje ima ozbiljnu konkurenciju. Pored toga, deca koja odrastaju uz tehnologiju navikla su da konstantno budu u interakciji, da primaju impulse sa svih strana i prirodno je da imaju poteškoće da ostanu fokusirani duži vremenski period. A čitanje knjiga zahteva taj fokus. Pa kako onda motivisati mlade da čitaju? Tako što ćemo im ponuditi knjige koje će sigurno držati njihovu pažnju. Ako ih prvih nekoliko stranica knjige zainteresuje sigurno će nastaviti da čitaju. Ovde su neke od najpopularnijih knjiga za tinejžere koje će nastaviti da privlače pažnju mladih i ove godini.
Sadržaj

Najbolje knjige za tinejdžere - Top 8

Najbolje knjige za tinejdžere su one koje odgovaraju njihovim interesovanjima, problemima i strepnjama. Kada se mladi poistovete sa glavnim junacima i kada mogu da osete njihove probleme biće voljni da saznaju kako su se na kraju izborili, što ih motiviše da pročitaju knjigu do kraja. Takođe, ove knjige treba da budu pisane napisane jasnim, “pitkim” i jednostavnim jezikom kako bi ih mladi čitali u dahu, bez imalo napore. 

Lista knjiga i stripova koji mogu biti zanimljivi mladima:

1. Laku noć Punpune – Inio Asano

Stripovi su idealan način da mladi postepeno uđu u svet čitanja. Dinamični su, drže pažnju i neguju kreativnost. 

Laku noć Punpune, čiji je autor Inio Asano, je japanski strip o odrastanju. Zahvaljujući svojoj poučnosti, od tinejdžerskog štiva, ovaj serijal vrlo brzo postao je omiljeni i deci i odraslima. 

Priča prati glavnog junaka Punpuna koji ide u osnovnu školu i odrasta u nekoliko svetova. Ova manga se bavi temama kao što su ljubav, usamljenost, seks, smrt, porodične i prijateljske veze. Tokom svog odrastanja Punpun prolazi kroz bračnu krizu svojih roditelja, trudi se da se uklopi u društvo i uz sve to je zaljubljen.

Tinejdžeri se često poistovećuju sa likom Punpuna zbog sličnosti izazova sa kojima se suočavaju, tako da ih ova priča lagano može uvući u svet čitanja. 

 

2. Lovac u žitu – Džeroma Dejvida Selindžera

Lovac u žitu (eng. The Catcher in the Rye) Džeroma Dejvida Selindžera je roman koji je objavljen 1951.godine, ali je i pored toga predstavlja jedan od najčitanijih romana na svetu. Priča prati mladog Holden Kolfilda. Ovaj junak suočava se sa tipičnim problemima tinejžera poput osećaja otuđenosti, zbunjenosti, i neprilagođenosti. Njegov bunt protiv društvenih normi i licemerja odraslih predstavlja stav koji mnogi tinejdžeri često dele dok pokušavaju da shvate i definišu svoje mesto u svetu. Naime, ovaj sedamnaestogodišnjak je zbog četiri negativne ocene i nemogućnosti adaptacije izbačen iz škole. Svi ljudi koji se u priči pojavljuju umesto da mu pomognu da prevaziđe krizu u kojoj se nalaze, čine ga još potpištenijim. 

Zbog svojih unutrašnjih borbi i bunta, glavni junak ovog romana je postao alter ego za mnoge tinejdžere širom sveta. A zbog svog značaja postao je lektira u brojnim svetskim školama. 

3. Trilogija Griša – Li Bardugo

Trilogija Griša autorke Li Bardugo je knjiga koja pripada žanru fantastike i sastoji se iz knjiga Senka i kost, Opsada i oluja, Ruina i uspon. Autorka ne samo da je stvorila jedan potpuno novi svet, već je kreirala veliki broj likova koji su kompleksni i dobro razrađeni, što omogućava mladima da se povežu sa različitim karakterima.

Centralna tema je rat u izmišljenoj zemlji Ravkija. Zemlja je podeljena Preklopom, oblašću u kojoj su čudovišta koja se hrane ljudskim mesom. Kao glavna junakinja pojavljuje se pomalo nesigurna devojka, Alina Starkov, čija uloga postaje ključna u oslobođenju zemlje. Njen lik prolazi kroz značajan razvoj tokom trilogije, prelazeći put od nesigurne devojke do moćne i samosvesne osobe. Mnogi tinejdžeri se mogu identifikovati sa njenim borbama za samoprihvatanje i pronalaženje svog mesta u svetu.

Netflix je po knjizi Senka i kost (eng. Shadow and Bone) snimio seriju koja je odmah postala favorit mlađe publike. 

 

4. Ubiti pticu rugalicu – Harper Li 

Ubiti pticu rugalicu  (eng. To Kill a Mockingbird) knjiga je autorke Harper Li objavljena 1960. godine. Zašto verujemo da ova knjiga nastala pre više od šest decenija može biti interesantna današnjim generacijama? Jer mlade uči o pravdi i nepravdi, jednakosti i koliko je važno doneti pravu odluku, bez obzira na pritisak. 

Roman prati devojčicu Džin-Luiz Finč, poznatiju kao Skaut koja prati sudski proces protiv crnca koji je optužen za silovanje. Njen otac Atikus, advokat na slučaju, predstavlja model moralnog čoveka i zastupnika pravde. 

Knjiga mlade uči o tome koliko štete predrasude mogu naneti i podstiče empatiju prema ljudima koji su na bilo koji način diskriminisani. Pored toga, govori o značaju porodice kroz odnos između Skaut i njenog oca koji je primer ljubavi i podrške. 

 

5. Senka vetra – Karlos Ruis Safon

Senka vetra je deo Safonovog serijala o Groblju zaboravljenih knjiga. Ovo nije tipična knjiga za tinejdžere, ali je svakako jedna od onih koje te teraju da ih pročitaš do kraja.

Radnja prati Danijela Semperea, dečaka koji otkriva misterioznu knjigu pod nazivom “Senka vetra” u tajnoj biblioteci nazvanoj Groblje zaboravljenih knjiga. Kada počne da istražuje pisca knjige, Hulijana Karaša, Danijel shvata da neko sistematski uništava sva dela koja je ovaj autor napisao. 

Zašto? To je pitanje na koje je junak želeo da pronađe odgovor i koje ga je odvelo u mrežu tajni i opasnosti, a čitaocima je otkrilo jednu od najmračnijih tajni Barselone. 

Ostale knjige koje pripadaju ovom serijalu su: Lavirint duhova I i Lavirint duhova II, Igra anđela i Zatočenik Nebesa.

6. U potrazi za Aljaskom – Džon Grin

Džon Grin je zaista autor koji na jedinstven način kreira priče o tinejdžerima, stvarajući romane koji postaju omiljeno štivo mladima. 

U potrazi za Aljaskom (eng. Looking for Alaska) je njegov prvi roman. Priča prati život mladog Majlsa Haltera, momka koji vodi naizgled običan, dosadan život, i traga za svojim “velikim možda”. Njegov život se se iz korena menja onda kada se preseli u internat i upozna devojku Aljasku Grin.  

Grin na sjajan način uvlači mlade u Majlsom svet zbunjenosti, neizvesnosti i potrage za identitetom i smislom,  zato smo uvereni da je ovo knjiga koja će tinejdžerima otkriti lepotu čitanja.  

 

7. Sto sati mraka – Ana Volc

Sto sati mraka je roman holandske autorke Ane Volc. Priča prati Emiliju de Vit, mladu i buntovnu tinejdžerku, koja odlučuje da pobegne od roditelja i ode u Njujork, svoj omiljeni grad. Povređena i ljuta na svog oca čija je greška izazvala skandal na internetu, Emilija beži u samostalnost. Međutim, stvari su ipak komplikovanije nego što je mislila. 

Ovaj roman tinejdžerima može biti zanimljiv jer Emilijina osećanja potencijalno i sami imaju kada se ljute na roditelje. Međutim, knjiga im može pomoći da sagledaju širu sliku i da shvate da su i roditelji ipak samo ljudi, koji prave greške. Takođe, ova knjiga preporučuje se i roditeljima kako bi shvatili koliko je važna otvorena i jasna komunikacija u porodičnim odnosima. 

 

8. Zvezde su krive – Džon Grin

Zvezde su krive (eng. The Fault in Our Stars) je knjiga Džona Grina koja je nasmejala i rasplakala i mlade i odrasle. Glavni likovi romana su Hejzel i Ogastus, dvoje tinejdžera koji se bore sa rakom. Iako je radnja knjige potresna, knjiga je ispunjena humorom, iskrenim i zanimljivim dijalozima. Napisana je rečnikom koji je blizak mladima, te je “pitka” i laka za čitanje. 

Verujemo da će knjiga Zvezde su krive kod mladih izazvati emociju, empatiju i svest o tome koliko je bitno da budemo jaki bez obzira na okolnosti. a

najbolje knjige za tinejdžere - zvezde su krive
Izvor: Unsplash

Za kraj

Izbor prave knjige za tinejdžere može biti izazov, ali najvažnije je pronaći one priče koje odgovaraju njihovim interesovanjima, iskustvima i fazama života. Ako knjige koje tinejdžeri čitaju rezoniraju sa njihovim iskustvima, veća je verovatnoća da će uživati u njima i razviti dugoročnu naviku čitanja. 

Svaka od pomenutih knjiga tinejdžerima nudi drugačije iskustvo – od introspekcije i spoznavanja sebe, do moralnih i društvenih dilema, do razvoja kreativnosti i podsticanja inspiracije. 

Čitanje knjiga ne samo da bogati rečnik, već razvija emocionalnu inteligenciju, empatiju i kritičko mišljenje, što su ključne veštine za ispunjen i uspešan život. 

Pronađite još tekstova na našem blogu

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.