Srednja škola – novi početak za decu i roditelje

Srednja škola - novi početak za decu i roditelje featured image
Svaka promena sredine je teška, upravo zato ćemo kroz tekst Srednja škola – novi početak za decu i roditelje pokušati da vam olakšamo prelazak iz osnovne u srednju školu. I buduće srednjoškolce i njihove roditelje pred septembar muče ista pitanja „razlikuje li se srednja škola puno od osnovne“, „da li ćemo se uklopiti“, „šta ako...“, itd. Pre svega, treba da znate da su osećaji nelagode, straha i brige vezani za novi početak potpuno normalni. Nepoznate situacije prirodno nam izazivaju uznemirenost, stoga da bismo se u novoj sredini osećali prijatno najpre je moramo upoznati. Proces upoznavanja novih uslova praćen je našom promenom, odnosno prirodno se prilagođavamo novonastalim okolnostima. Strah je uslovljen činjenicom da ne znamo šta nas očekuje i da li ćemo moći da odgovorimo na to, upravo zbog toga daćemo vam nekoliko saveta kako biste se unapred pripremili za prelazak iz osnovne u srednju školu.
Sadržaj

Oslobodite se predrasuda o srednjoj školi

Srednja škola – novi početak za decu i roditelje je tekst kojim ćemo pokušati da vas oslobodimo nekih predrasuda vezanih za polazak u srednju školu.

Mnogi veruju da srednja škola nužno mora biti „teža“ od osnovne, ali to ne mora biti tačno. Srednja škola, naročito ukoliko je reč o gimnaziji predstavlja nastavak osnovne, te se gradivo prirodno nadovezuje na ono što je već naučeno. Dodavanje novih predmeta, svakako je nešto na šta su deca već navikla jer su i u osnovnoj školi dobijali nove predmete, nastavnike i aktivnosti, i svi su uspešno završili, zar ne? Kada je reč o stručnoj školi, sama činjenica da dete konačno uči ono što ga zanima, značajno će uticati na stepen unutrašnje motivacije, a samim tim i na uspeh u učenju.

Veoma je važno da nemamo predrasude ni u odnosu sa ljudima. Ko kaže da ekipa neće biti dobra kao u osnovnoj? U srednjoj školi se rađaju najlepša i najiskrenija prijateljstva koja traju ceo život. Možda je baš taj koji se na prvi pogled ne čini zanimljiv, tvoj budući najbolji drug. Naravno, ovo važi i za roditelje, te ako vam novi drugar sa kojim vaše dete provodi vreme ne ostavlja dobar prvi utisak, pre nego što se zabrinete, dajte mu priliku da se predstavi u pravom svetlu.

Informišite se

Već smo naveli da je strah od nepoznatog glavni uzrok uznemirenosti dece i roditelja na početku srednje škole. Prikupljanje informacija o sistemu rada, novim nastavnim predmetima, nastavnicima, može doprineti bržoj adaptaciji na novu sredinu. Veoma je važno da pažljivo slušate na početku kako biste nabavili sve što je neophodno za svaki predmet. U ovom periodu je posebno korisno zapisivanje, jer često zbog uzbuđenja možete zaboraviti važne informacije.

Za prvake naročito značajni mogu biti razgovori sa starijim srednjoškolcima, koji su nekoliko meseci ranije bili u sličnoj situaciji. Iskustva starije dece mogu učenike pripremiti za određene nastavne predmete (ukoliko nešto treba da obnove), mogu se upoznati sa načinom rada pojedinih nastavnika ili se posavetovati oko izbornih predmeta. Naravno, imajte na umu da su ova iskustva individualna, te da ne moraju nužno biti tačan izvor informacija.

Upoznajte prostor

Period prilagođavanja će biti značajno olakšan ukoliko ste ranije posetili određenu školu. Obilazak škole i upoznavanje sa prostorom za rad korisno je i za decu i za njihove roditelje. Cilj ovakve posete je da se roditelj upozna sa uslovima u kojima će dete provoditi vreme. Pored opremljenosti školske zgrade, roditelj na ovaj način dobija informaciju o bezbednostiti deteta u školi, što je posebno važno.

Pored osećaja sigurnosti, veoma je važno da se dete oseća prijatno u školi. Upoznavanje učionica, biranje školske klupe, korišćenje školske opreme, odnosno boravak u školskom prostoru, značajno doprinosi osećaju pripadnosti zajednici koji je ključan faktor „uklapanja“ u novo okruženje.

 

 

Vodite računa o prvom utisku

Svi znamo da je prvi utisak veoma važan,  iako se često ispostavi da nije bio ispravan. Na početku srednje škole posebno je značajno ostaviti dobar prvi utisak na nastavnike i vršnjake. Ovo naravno ne znači da treba da se pravite da ste nešto što niste, već da pokazana odgovornost, kultura i odnos prema drugima na početku, značajno utiču na vaš proces uklapanja u novu sredinu. Ukoliko kasnite na časove, zaboravljate domaće zadatke, ili nerado pričate sa vršnjacima, svakako će se to odraziti na sliku koju drugi imaju o vama, čak i ako niste zaista takvi.

Prvi utisak je važan i za roditelje. Odgovaranje na pozive, dolazak na roditeljske sastanke i učešće u diskusijama vezanim za rad škole, šalju važnu informaciju o zainteresovanosti roditelja za saradnju sa obrazovnom ustanovom.

 

Pridružite se grupama

Već znate da svaki razred obično ima svoju grupu na društvenim mrežama. Veoma je važno da se na početku godine pridružite aktuelnim školskim grupama. Pored toga što vam omogućavaju da o svemu budete blagovremeno obavešteni, da se podsetite ukoliko ste zaboravili nešto što je rečeno, ove grupe vam pomažu da bolje upoznate jedni druge.

Grupe roditelja sa razrednim starešinom služe za deljenje informacije od značaja za sve, kao i za rešavanje aktuelnih pitanja u razredu. Praktičan značaj grupa ogleda se i u međusobnom upoznavanju i zbližavanju njenih članova. Saradnja porodice i škole, kao važan faktor napretka deteta, značajno je olakšana zahvaljujući korišćenju grupa.

 

Uključite se u školske aktivnosti

Uključivanje u život škole, podrazumeva i učešće u raznovrsnim školskim aktivnostima. Učenici se mogu pridružiti radu đačkog parlamenta, gde će kroz rad sa starijim đacima rešavati aktuelna školska pitanja, učestvovati u izboru aktivnosti, organizovati događaje itd. Takođe, vannastavne aktivnosti su od velikog značaja za razvoj osećaja pripadnosti novom okruženju. Pored poseta zanimljivim mestima, na ovaj način širi se krug poznanstava van granica jednog odeljenja.

Roditelji se mogu pridružiti Savetu roditelja, koje predstavlja važno telo školskog sistema. Savet roditelja odlučuje o značajnim pitanjima od interesa za školu kao celinu.

Razgovarajte

Polazak u srednju školu jednako je stresan i deci i roditeljima. Važno je da znate da niste jedini i da je sve što vas brine normalno. Zato je bitno da o svemu što vas muči razgovarate međusobno, ali i sa prijateljima, zaposlenima u školi, stručnim saradnicima.

U ovom periodu, razgovor dece i roditelja je od velikog značaja za adaptaciju na novu sredinu. Međutim, veliki broj pitanja ponekad može stvoriti pritisak, stoga cilj razgovora je da budete podrška jedni drugima umesto da se dodatno opteretite i udaljite.

Srednja škola - novi početak za decu i roditelje

Polazak u srednju školu predstavlja novo poglavlje u životu dece i njihovih roditelja. Pored novog prostora, okruženja, drugara, nastavnika i nastavnih predmeta, srednja škola je važan korak ka odraslom dobu. Zato je veoma važno da se dobro informišete o školi koju birate jer je to mesto koje će u velikoj meri uticati ne samo na profesionalni, već i na lični razvoj deteta.

Privatna gimnazija Tvrđava pored moderno opremljenog prostora koji u potpunosti odgovara potrebama dece 21. veka, svojim polaznicima obezbeđuje rad u prijatnom i bezbednom okruženju. Pored toga što imaju priliku da uče od vrhunskih stručnjaka, učenici Gimnazije dobijaju svu neophodnu opremu, udžbenike i materijale za svaki nastavni predmet. Upis je u toku!

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.