10 tema o kojima svaki roditelj treba da razgovara sa detetom

svaki roditelj treba da razgovara sa detetom
Razgovori roditelja sa detetom o ključnim pitanjima i izazovima sa kojima će se suočavati u životu od presudne su važnosti za pravilan emocionalni razvoj, samopouzdanje i sposobnost donošenja odgovornih i zdravih odluka. Cilj razgovora je stvoriti otvoreno i bezbedno okruženje u kojem se dete oseća slobodno da izrazi svoje misli i osećanja, kao i da postavlja pitanja. Veoma je važno da razgovor bude prilagođen uzrastu i razvojnoj fazi deteta, kako bi se informacije razumele i doživele na pravi način. Međutim, roditelji su često zbunjeni koje teme treba da pređu sa svojim detetom, a koje je najbolje da preskoče. Zbog toga se neretko dešava da teme koje izazivaju neprijatnost ostanu neizrečene, pa deca izvore informacija traže na drugom mestu ili ih preuzimaju sa medija, od vršnjaka i okoline. U ovom tekstu navešćemo obaveznih 10 tema o kojima svaki roditelj treba da razgovara sa detetom.
Sadržaj

1. Vrednosti

Svaki roditelj treba da razgovara sa detetom o vrednostima, odnosno da mu pomogne da izgradi sistem uverenja koje sledi u životu. Još tokom ranog detinjstva trebalo bi da definišete principe i porodične vrednosti koje deca treba da prate. Razgovor o vrednostima treba da uključuje debatu o situacijama iz svakodnevnog života koje dete doživljava u školi, kod kuće ili koje vidi u medijima. 

Kroz ovakve razgovore dete uči da razlikuje dobro i loše i izrasta u moralnu osobu. Takođe, pored razgovora, sistem vrednosti se gradi kroz lični primer koji roditelji daju detetu. Pokažite svoje vrednosti u svakodnevnim situacijama i ponašanjem prema drugima. I ne zaboravite da budete dosledni, jer na taj način pomažete deci da razumeju važnost vrednosti. 

2. Izražavanje emocija

“Dečaci ne plaču”, “Prestani da se ljutiš”, “Zašto plačeš za svaku sitnicu”, “Ne raspravljaj sa mnom”… Ovo su neki od primera rečenica koje brojni roditelji upotrebljavaju, ne shvatajući njihov uticaj na emocionalni razvoj deteta. Da bi dete naučilo da upravlja svojim emocijama i da ih prilagođeno izražava, najpre ih mora razumeti. 

Umesto sprečavanja dece da izraze svoja osećanja, potrebno je da ih podstaknete da koriste reči kako bi izrazili svoje emocije. Svako zadržavanje može dovesti do kasnijeg ispoljavanja emocija na destruktivan ili samodestruktivan način. Kroz razgovor i lični primer treba da naučite decu da opisuju svoja osećanja koristeći reči poput “Tužan/a”, “Ljut/a”, “Srećan/a” i sl. Pomozite im da prepoznaju svoje emocije koristeći pitanja poput “Kako se osećaš?” ili ispitivanje osećanja u vezi nekog konkretnog događaja.

3. Obaveze i odgovornosti

Jedna od tema o kojoj svaki roditelj treba da razgovara sa svojim detetom odnosi se na razvoj osećaja odgovornosti, samodiscipline i pravilnog odnosa prema obavezama. Deca često odrastaju bez ikakvih obaveza jer roditelji preuzimaju sve na sebe kako bi ih zaštitili. Međutim, istina je da im na taj način samo štete. Naime, veoma je važno da deca još u ranom detinjstvu imaju obaveze i odgovornosti u skladu sa svojim uzrastom. 

Na primer, dozvolite detetu da preuzme odgovornost za određene zadatke u kući, kao što su čišćenje sobe, spremanje stola ili briga o kućnim ljubimcima. Ovo će im pomoći da razviju osećaj samopouzdanja i samostalnosti. Razgovarajte sa njima o važnosti pravljenja rasporeda, postavljanja prioriteta i upravljanju vremenom. Na taj način deca uče kako da planiraju i organizuju svoje vreme.

4. Granice

Postavljanje jasnih i doslednih granica je prvi korak u odgajanju zdravog i uspešnog deteta. Veoma je važno da granice budu u skladu sa uzrastom deteta i porodičnim vrednostima, te da ih deca budu svesna. Kroz razgovor objasnite detetu šta su granice i zašto su važne. Na ličnom primeru im pokažite da granice predstavljaju parametre ponašanja, sigurnosti i poštovanja. 

Pomozite im da nauče da postave granice u interakciji sa drugima, ali im i kroz primere ukažite na posledice nepoštovanja granica. Kroz otvoren razgovor kreirajte sigurnu sredinu u kojoj će se dete osećati slobodno da izrazi svoje mišljenje i postavlja pitanja o granicama. Pažljivo ih slušajte i uvek objasnite razloge iza postavljenih granica. Trudite se da razumete njihovu perspektivu i pružite im prostor da izraze svoje brige. 

5. Vlastita prava

Uz razgovor o granicama, obavezno sa decom morate razgovarati o njihovim vlastitim pravima i slobodama. Informišite dete o osnovnim ljudskim pravima, kao što su pravo na bezbednost, slobodu izražavanja, pravo na obrazovanje i privatnost, i sl. Međutim, vodite računa da deca dobro razumeju svoja prava kako bi se izbegle zloupotrebe i nesporazumi. 

Razgovor o vlastitim pravima i slobodama mora biti prilagođen uzrastu deteta. Kroz priču podstičite dete da izrazi svoje mišljenje, ideje i potrebe. Ukažite mu da je njegov glas važan i  da ima pravo da izrazi svoje misli i osećanja uz poštovanje drugih ljudi.

svaki roditelj treba da razgovara sa detetom

6. Greške i izvinjenja

Greške su sastavni deo života i nije sramota pogrešiti. Sramota je ne preuzeti odgovornost za svoju grešku i ne izviniti se. Ovo je poruka koju roditelj treba da prenese svom detetu kroz iskren i otvoren razgovor. Kroz primere pokažite deci da greške predstavljaju prilike da iz neke situacije nešto nauče i napreduju. A izvinjenja su važan korak u popravljanju učinjene greške i obnavljanju odnosa. Razgovor sa roditeljima treba da im pomogne da shvate da izvinjenja nisu poraz, već izraz poštovanja prema drugima i zrelosti koja se ceni. 

7. Karijera

Svaki roditelj treba da razgovara sa detetom o njegovom karijernom usmerenju, jer je to važna odluka od koje umnogome zavisi budućnost deteta. Razgovor o karijeri je posebno važan na kraju osnovne i srednje škole, međutim, bitno je da dete do tada ima podršku u istraživanju svojih interesa i ambicija. Podstaknite decu da veruju u sebe i svoje sposobnosti. 

Podržite ih da prepoznaju svoje talente i da rade na tome da ostvare svoje karijerne ciljeve. Tokom razvoja pružite im mogućnosti da istraže različite oblasti i aktivnosti kako bi bolje razumeli šta ih privlači i čime bi želeli da se bave u budućnosti. 

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Vodič za roditelje – Kako pomoći detetu da izabere odgovarajuću srednju školu.

8. Zdravi životni stilovi

Sledeća tema o kojoj svaki roditelj treba da razgovara sa detetom odnosi se na izgradnju zdravih životnih navika. Kroz lični primer i razgovor deca treba da postanu svesna značaja zdrave ishrane, kvalitetnog sna i treninga. Pored razgovora o posledicama nezdravog načina života i benefitima zdravog životnog stila, roditelji moraju deci davati lični primer. 

Ukoliko roditelji  svakodnevno jedu brzu hranu, konzumiraju alkohol, cigarete i previše industrijske hrane, jasno je da će deca usvojiti isti stil života, što se dugoročno loše odražava na njihovo psiho-fizičko zdravlje. 

Ovaj razgovor treba da uključuje i diskusiju o štetnim navikama kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i upotreba droga. Objasnite deci šta su posledice takvih navika i kako mogu uticati na njihovo zdravlje i život. Naravno, veoma je važno da svoj ton prilagodite, te da ne zvučite kao da ih osuđujete i napadate. 

9. Odgovorno raspolaganje novcem

Da li vam se ponekad čini da se vaše dete razbacuje novcem, da svakodnevno traži dopunu džeparca ili da izbegava obroke koje spremate kod kuće? Ako je tako, verovatno nije naučilo da odgovorno raspolaže novcem ili je iznos njegovog džeparca veći nego što bi trebalo. 

Kroz razgovor sa detetom treba da ga naučite da razume vrednost novca, da je to resurs koji dolazi iz rada i da treba da ceni vrednost uloženog truda da se novac zaradi. Deca iz ovih razgovora treba da izađu svesna toga kako se pravi kućni budžet, ali i da nauče da planiraju kako će raspolagati svojim novcem. Takođe, veoma je važno da ih kroz razgovor učite o važnosti štednje i da naglasite značaj odvajanja novca sa strane za buduće potrebe ili ciljeve.

10. Tolerancija i poštovanje prava drugih

Razgovor o različitostima je jedna od najvažnijih tema koju roditelji treba da imaju sa svojim  detetom. Ovaj razgovor treba da sadrži debatu o stereotipima i predrasudama, te koliko  neistinite tvrdnje mogu naneti štete drugim ljudima. Ovo je prvi korak koji treba da pomogne detetu da prepozna i izbegne predrasude u svom mišljenju i postupcima, a samim tim da neguje toleranciju i poštovanje prava drugih ljudi. 

Podsetite dete na priču o njihovim vlastitim pravima, te mu ukažite da osnovna ljudska prava imaju svi, bez obzira na njihovu rasu, pol, seksualnu orijentaciju, religiju ili bilo koju drugu karakteristiku. Prema tome, svako zaslužuje poštovanje i prihvaćenost. 

 

10 tema o kojima svaki roditelj treba da razgovara sa detetom - Za kraj

Razgovor između roditelja i deteta od ključne je važnosti za razvoj zdravog odnosa, emocionalne povezanosti i stvaranje temelja za uspešan život. Sve pomenute teme o kojima roditelj treba da razgovara sa detetom doprinose izgradnji vrednosti, znanja i veštine koje treba da ima zdrava i ostvarena ličnost. Iskren odnos sa roditeljima i pravilna komunikacija omogućava mladima da razumeju moralne principe, integrišu ih u svoje odluke i postupke, a samim tim da izrastu u dobre ljude. 

Svakako, razgovor o svim ovim temama treba da prilagodite karakteristikama ličnosti i uzrastu svog deteta. 

Pored roditelja, veoma je važno da deca o svim ovim pitanjima razgovaraju sa nastavnicima, odeljenjskim starešinom i stručnim timovima škole. Na taj način, obezbeđuje se celovita podrška detetovom vaspitanju i razvoju. Zbog toga, stručni timovi gimnazije Tvrđava posvećuju posebnu pažnju saradnji sa roditeljima, radionicama i individualnim razgovorima sa učenicima. Pročitajte više o Tvrđavi. 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.