Šta je obeležilo ovu školsku godinu u Gimnaziji Tvrđava

Šta je obeležilo ovu školsku godinu u Gimnaziji Tvrđava
Školska 2022/2023. je na izmaku i pravi je trenutak da se osvrnemo i pogledamo šta smo sve radili u proteklih devet meseci.

Učenici u Gimnaziji Tvrđava od septembra do juna pohađali su nastavu u jednoj, prepodnevnoj smeni, i čak i nakon naglog završetka 6. juna, bili u prilici da dolaze u školu i stiču znanje i veštine jer su im naši profesori bili na raspolaganju. 

Pored redovne nastave, učenici su imali mogućnost pohađanja i dopunske i dodatne nastave, a najbolji među njima okušali su se i u ulozi takmičara. Tako su naši učenici učestvovali na takmičenjima iz preduzetništva Poslovni izazov i Izazov specijal, na opštinskom takmičenju iz basketa, a imali smo predstavnicu i na Opštinskom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture, kao i na matematičkom takmičenju Dabar. 

Poslovni izazovi

Najbolje rezultate ostvarili su učenici drugog razreda Stefan Jovišić, koji se takmičio na republičkom nivou iz informatike i učenica drugog razreda Ana Jakovljević, koja se takmičila na republičkom nivou iz fizike, a među sportistima najbolje se pokazao učenik prvog razreda Roman Herceg Terzić koji je osvojio drugo mesto na okružnom takmičenju iz atletike.

Plasman na republičko takmičenje iz računarskih predmeta učenik prvatne gimazije tvrđava

Međupredmetna korelacija i povezivanje znanja ostvarivano je na zajedničkim časovima istorije i programiranja i srpskog jezika i programiranja, a na razvoj ličnosti naših učenika uticano je i kroz vannastavne aktivnosti. U ovoj školskoj godini organizovano je skoro 30 vannastavnih aktivnosti, što znači da su učenici praktično jednom nedeljno pored redovnih časova imali i dodatnu mogućnost da kroz umetničku, edukativnu, sportsku ili zabavnu aktivnost razvijaju svoj duh, talente, socijalne veštine i jačaju prijateljske veze. 

Klizanje

Humanost i empatiju takođe nismo zanemarivali, te su naši učenici bili organizatori akcije Dobri tvor, jedan dan su kuvali, pakovali i raznosili obroke korisnicima Solidarne kuhinje, a povodom Osmog marta donirali su potrebna sredstva Ženskoj sigurnoj kući. 

Kuvanje 06

Pošto nas putovanja čine bogatijima, a svakako utiču na način našeg razmišljanja i sagledavanja stvarnosti, ni taj segment nismo propustili: u prvom polugodištu posetili smo na jedan dan Božićni vašar u Temišvaru, a u martu smo pet dana proveli otkrivajući čari prelepe severne Italije

Ekskurzija u italiji

O rušenju granica, sličnostima, razlikama, stereotipnim predstavama najviše smo naučili praktično, kroz saradnje sa srednjim školama iz Ganđija na Siciliji i iz Mostara u BIH. Oprobali smo se i u ulozi domaćina, kada su u domovima naših učenika boravili njihovi vršnjaci sa Sicilije, i u ulozi gostiju, kada smo proveli šest dana u Mostaru. Oba iskustva bila su izvanredna i jedva čekamo da od jeseni nastavimo ove saradnje! 

Onlajn smo sarađivali i kroz projekat ,,Yes, we can” gde smo sa vršnjacima iz Francuske, Belgije, Portugala i Turske učili o identitetu, pripadanju grupi, stereotipnim predstavama,… a sve ulepšali kroz razmenu prazničnih čestitki i zajednički onlajn čas. 

Srednjoškolci sa Sicilije na Petrovradinskoj Tvrđavi

U ovoj školskoj godini bili smo i organizotori jednog javnog događaja, Nedelje digitalne i medijske pismenosti, kada su kroz gostujuća predavanja stručnjaci iz ovih oblasti govorili pred našim učenicima, ali i svim zainteresovanim o temama koje su od velike važnosti za jasnije razumevanje i medija i digitalnog sveta. 

Sada već možemo reći da smo ponosni na naše učenike što su uspešno završili prvi i drugi razred i što su tokom cele ove školske godine bili motivisani da učestvuju u raznim aktivnostima, rade na sebi, rastu i grade svoju ličnost. 

Na kraju, kada se sve sabere, prepuni smo utisaka zbog svih doživljaja koje smo sa našim učenicima iskusili u ovoj školskoj godini i jedva čekamo septembar, da osmišljavamo i realizujemo još zanimljivije sadržaje i aktivnosti! 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.