Tajne uspešnog i efikasnog učenja

tajne uspešnog i efikasnog učenja
Svi znamo nekog kome učenje baš „ide od ruke“, dok postoje i oni učenici koji provode puno vremena učeći ali ne postižu izuzetne rezultate. Tokom učenja veoma je važno da vreme koristite efikasno, te da budete sposobni da svoje znanje primenite u praksi. Pored toga, složićemo se da iako ocene nisu merilo znanja, one su i te kako bitne za nastavak naše akademske karijere. Jedan od osnivača Googla ističe da o ljudskoj inteligenciji najviše možemo saznati kroz prosečnu ocenu njegovog znanja matematike i jezika, dok ostale ocene predstavljaju samo sposobnost osobe da stečena znanja primeni u drugim oblastima. Tačno je da tokom čitavog života možemo učiti i usavršavati svoje znanje, ali ocene na svojoj diplomi kasnije ne možemo ispraviti. Stoga, u želji da vam pomognemo da steknete kvalitetno znanje, ali i da postignete izuzetan akademski uspeh, u nastavku teksta otkrićemo vam neke tajne uspešnog i efikasnog učenja.
Sadržaj

Pohađaj nastavu redovno

Tajne uspešnog i efikasnog učenja često i nisu tajne, već u velikoj meri zavise od tebe i tvog odnosa prema nastavnom predmetu. Veoma je važno da odgovorno i zrelo pristupaš svojim školskim obavezama, stoga je prva tajna uspešnog učenja da redovno pohađaš nastavu.

Izbegavaj preskakanje časova, ukoliko nemaš zaista opravdan razlog. Potrudi se da ne prespavaš, da kreneš na vreme u školu kako ne bi imao problem gužve u saobraćaju, i sl. Pored toga što će ti redovno pohađanje nastave pomoći da bolje razumeš lekciju, nastavnici i te kako cene ovaj vid aktivnosti. Iskoristi to!

Probaj da učiš svaki dan u isto vreme

Stvaranje radne navike svakako spada u tajne uspešnog i efikasnog učenja. Ukoliko izabereš određeno vreme za učenje u toku dana, stvorićeš rutinu koja čini sastavni deo tvog života, pa ti neće trebati vreme da se „nateraš“ da počneš da učiš. Nadalje, ukoliko odrediš svoje „radno vreme“ u toku dana, bićeš bolje fokusiran i efikasan, jer znaš da je taj period previđen za učenje, a nakon toga si slobodan da uživaš u ostatku dana.

Uvek sedi bliže predavaču

Sedenje bliže nastavniku je bolje od sedenja u poslednjim klupama iz više razloga. Pre svega, pomaže ti da ostaneš fokusiran, te da održiš pažnju tokom čitavog časa. Ukoliko sediš u poslednjim klupama vrlo brzo možeš početi da sanjariš, pričaš sa drugima ili surfuješ internetom, odnosno što si dalje od predavača tvoja pažnja je slabija i podložnija ometanju.

Koristi mudro tehnologiju

Neke tajne uspešnog i efikasnog učenja ti se zasigurno neće svideti, na primer, tokom učenja trebalo bi da izbegavaš korišćenje mobilnog telefona i računara, ukoliko ih ne koristiš kao pomoć u procesu učenja. Naime, obrazovni efekti tehnologije su brojni i svakako su ovi uređaji danas neophodni. Međutim, ako ih ne koristimo adekvatno značajno ometaju  naše učenje. To zapravo znači da treba da ugasiš notifikacije, te da koristiš samo one aplikacije koje ti pomažu u boljem razumevanju nastavnih sadržaja.

Postavljaj pitanja

-Zašto? – je jedna od tajni uspešnog učenja. Uvek postavljaj pitanja. Pričaj sa nastavnikom i teži da razjasniš šta ti nije jasno. Na ovaj način ne samo da ćeš dobiti sve neophodne informacije „iz prve ruke“, već ostavljaš dobar utisak. Postavljanjem pitanja zapravo šalješ poruku da slušaš, da se interesuješ za gradivo i da želiš da ga razumeš.  I ne brini, ne postoje loša pitanja. Nastavnici vole inicijativu i proaktivne učenike. Samo napred!

Čitaj svoje beleške odmah nakon časa

Čitanje beleški odmah nakon časa pozitivno korelira sa dobrim ocenama. Tokom slušanja nove lekcije dobijaš puno informacija, te ćeš zapisivati skraćenice, simbole i sl. Ukoliko prođe puno vremena do ponovnog čitanja beleški postoji mogućnost da nećeš moći da se setiš šta sve to znači. Prema tome, uvek je bolje da što pre pročitaš sve što si zapisao na času, kao i da prepišeš ili dopuniš. Takođe, ovo će ti pomoći da razumeš gradivo na narednim časovima koje je uglavnom složenije i nadograđuje se na prethodno.

Uvek prvo uči najteže predmete

Kada počinješ da učiš kod kuće, preporučuje se da uvek počneš od predmeta koji su najzahtevniji. Za ove predmete trebaće ti bolja koncentracija, energija i „odmoran“ mozak, što je najbolje na početku učenja. Što više učiš, više se umaraš i fokus na sadržaj će ti biti slabiji.

Veoma je važno da ne odlažeš početak učenja. Poštuj svoj plan, kako bi kasnije izbegao žurbu i pritisak.

Pažljivo izaberi mesto za učenje

Uspešno i efikasno učenje povezano je i sa mestom, odnosno prostorom gde učiš. Uvek biraj tiho mesto, sa dosta svetlosti i sa što manje stvari koje ti mogu odvući pažnju. Ukoliko nemaš svoj prostor u kući, predlažemo ti čitaonicu. Pored toga što je tiho, čitaonica je sjajno mesto za učenje, jer obezbeđuje neophodne materijale i predviđena je upravo za učenje.

Spavaj dovoljno i hrani se zdravo

Tajne uspešnog i efikasnog učenja su i zdrava ishrana i dovoljno sna. Da bi bio fokusiran na učenje svakako moraš biti odmoran i sit. Preporučuje se da spavaš između šest i osam sati, međutim, kako je količina sna neophodna organizmu individualna, savetujemo da slušaš svoje telo, ako želiš da ono sluša tebe. Kada je reč o ishrani, pre učenja ne bi trebalo da jedeš teške i obilne obroke, jer te mogu uspavati.

Tajne uspešnog i efikasnog učenja ne kriju se u iscrpljivanju i celodnevnom radu, već u dobroj organizaciji koja zasigurno uključuje odmor. Pored toga, potrebno je da unosiš dovoljno vode, da imaš zdrave, redovne i raznovrsne obroke.

Tajne uspešnog i efikasnog učenja – Za kraj

Tajne uspešnog i efikasnog učenja pored ovih koje su u tekstu pomenute, mogu biti u tvojoj motivaciji i volji. Stoga, veoma je važno da se interesuješ za ono što radiš, te da budeš uporan, posvećen i istrajan.  Čak i ukoliko dobiješ nižu ocenu od očekivane, to nije znak da treba da prestaneš da učiš, već da se potrudiš još više da savladaš ono što si propustio.

Veoma je važno i da otkriješ tehnike učenja koje najviše odgovaraju tvojoj ličnosti, o čemu možeš više saznati u tekstu Tehnike uspešnog učenja.

Privatna gimnazija Tvrđava teži da svojim učenicima pruži ne samo kvalitetno podučavanje od strane vrsnih stručnjaka, već i pomoć i podršku u procesu učenja. Svesni smo činjenice da je zdrava i inspirativna sredina od presudnog značaja za akademski i personalni razvoj deteta. Stoga, gimnazija Tvrđava sa svojim pedagoškim timom kreira podsticajnu sredinu u kojoj svako dete može naučiti kako da uči efikasno na način koji najviše odgovara njegovim potrebama.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.