7 primera zdrave užine za decu

zdrave užine za decu
Način na koji se deca hrane u velikoj meri utiče na njihovu koncentraciju i nivo energije, što im je neophodno da bi uspešno ispunili sve svoje dnevne zadatke. Nepravilna ishrana ili glad nepovoljno utiču na fizičko i psihičko stanje dece u razvoju, jer predstavljaju stres za mlad organizam. Gust dnevni raspored, koji uključuje školu, sport, strane jezike i sve ostale vanškolske aktivnosti podrazumeva da su deca veći deo dana van kuće pa se neretko dešava da preskaču obroke ili jedu samo brzu hranu u pauzma između aktivnosti. Ovakav način ishrane dugoročno nije dobar, te je potrebno dobro organizovati obroke deteta tako da bez obzira na obaveze svaki dan unese dovoljno raznovrsnih namirnica koje će mu dati energiju i ojačati imunitet. Pročitajte nekoliko primera zdrave užine za decu.
Sadržaj

Od čega se sastoji zdrava užina

Zdrave užine za decu treba da sadrže dovoljno namirnica koje su bogate vitaminima A, C i D, kalcijumom i kalijumom. Ovi vitamini jačaju imunitet, doprinose pravilnom razvoju kostiju i zuba, te održavaju normalno funkcionisanje mišića i nervnih impulsa što povoljno utiče na koncentraciju i fizičko zdravlje. 

Vitamini A, C i D se nalaze u voću, povrću i mleku, kalcijum se nalazi u mlečnim proizvodima i zelenom lisnatom povrću, dok je kalijum sastavni deo banana, ananasa, paradajza i ostalog voća i povrća. 

Prilikom pripremanja zdrave užine za decu trebalo bi da obezbedimo raznovrsne namirnice kako bi se uverili da dete kroz ishranu unosi optimalan nivo vitamina i minerala. Prema tome, zdrava užina treba da se sastoji iz: 

  • Voća
  • Povrća
  • Orašastih plodova
  • Mlečnih proizvoda
  • Žitarica

Zdrave užine za decu - hrana za poneti

Brza hrana ne mora biti nezdrava, bitno je samo da izaberete prave namirnice i da isplanirate obroke svoje dece na vreme. Evo naših predloga brzih i zdravih užina za poneti. 

1. Štapići od povrća – razno sveže povrće iseckajte na trakice, dodajte malo krupne morske soli i origana.  Zapakujte deci štapiće uz dva umaka, na primer humus i ajvar. Idealna grickalica, zar ne?

2. Voćna salata – iseckajte različito voće na kockice, ili samo jednu vrstu i začinite ga cimetom ili kokosom. 

3. Smuti – idealan obrok za poneti koji se lako sprema, a deca ga obožavaju. Zato, blender u ruke! U smuti možete dodati onu hranu koju deca ne vole, jer se neće osetiti u kombinaciji sa drugim namirnicama. Na primer, ako deca izbegavaju cveklu, pomešajte jednu manju cveklu, šolju svežih borovnica, zaleđenu bananu i malo soka od ceđene pomoranže i sigurni smo da deca neće ni osetiti ukus cvekle i uživaće u zdravom i svežem obroku. 

4. Mix orašastih plodova – lešnih, badem, indijski i brazilski orah su bogati zdravim mastima, vlaknima i proteinima koji će deci dati neophodnu energiju. Iako šaka orašastih deluje malo, oni su izuzetno kalorični, te deci neće ni trebati više od toga za užinu. 

5. Voćni jogurt – voćni jogurt sadrži dosta zdravih sastojaka koji će povoljno uticati na energiju deteta. Međutim, ovi proizvodi često mogu imati dosta šećera i aditiva, pa ukoliko imate vremena možete i sami pripremiti zdrav voćni jogurt za svoje dete. Izaberite voće po želji i izblendirajte ga sa malo meda i grčkog jogurta. 

6. Krekeri od integralnog brašna – žitarice su veoma važan izvor energije i deca ih obožavaju. U zdravim hranama imate veliki izbor krekera od različitih vrsta integralnog brašna i semenki, a ukoliko imate vremena uvek možete pronaći jednostavan recept i sami napraviti zdrave krekere za decu. 

7. Sendvič sa humusom, sirom i svežim povrćem – humus je izuzetno zdrav namaz bogat kalijumom, zbog čega je poželjan u ishrani dece i odraslih. Izaberite humus po želji ili ga napravite sami, namažite humus na dve kriške integralnog hleba i zašinite svežom salatom. Na ovaj način, bićete sigurni da je vaše dete pojelo zdrav obrok, umesto parčeta pizze ili burgera. 

U želji da svojim učenicima omogući zdravu ishranu tokom boravka u školi, gimnazija Tvrđava poseduje automat sa zdravim grickalicama. Bademi, lešnici, indijski orasi i još puno toga, samo na dugme od deteta. Cilj škole je da razvije zdrave životne navike kod dece, te da ih podstakne da konzumiraju kvalitetnu hranu. Gimnazija Tvrđava se pobrinula da deca uvek imaju zdrav obrok na dohvat ruke, koji mogu da uzmu i tokom malih odmora, a ukoliko ipak žele koka-kolu i čips moraće da se pomuče i da odu do prodavnice. 

 

Roditelji kao modeli zdravih životnih navika

Zdrave životne navike dece umnogome zavise od roditelja, odnosno od navika koje dete ima kod kuće. Prema tome, najbolji način da podstaknete dete da se zdravo hrani je da i sami vodite računa o svojoj ishrani. Ovo ne znači da nikada ne treba da jedete burger, pizzu ili čips, već da vodite računa o tome da ovo ne bude osnova ishrane u vašoj porodici. 

Svesni smo da svakodnevne životne obaveze ostavljaju sve manje vremena za kuvanje, pa je jednostavnije da deci damo novac da kupe sebi obrok, ali je veoma važno da ih pre toga naučimo kako da taj obrok pravilno izaberu. Mens sana in corpore sano

Ove godine svi pevušimo čuvene stihove “bi, bi, bi, biti zdrava”, pa je idealan trenutak da počnemo da vodimo računa i o tome kako se hranimo i kakve životne stilove mladi razvijaju u školama. Hrana deci daje energiju, utiče na njihovo raspoloženje, koncentraciju i zdravlje celog organizma. Kako kaže čuvena latinska izreka “U zdravom telu zdrav duh” – zbog toga je dužnost svih nas, roditelja i nastavnika, negovanje i podsticanje zdravih životnih navika kod dece, a redovna i pravilna ishrana je prvi korak u tome. 

Uvođenjem zdravih obroka u škole, kao što su automati sa zdravim grickalicama decu učimo da brz obrok ne mora uvek da bude i nezdrav, kao i da zdrave grickalice ne moraju biti bezukusne, naprotiv često su veoma ukusnije od onih kojima su deca izložena.

Nastavnici i osoblje gimnazije Tvrđava svojim ličnim primerom podstiče kod učenika razvoj zdravih životnih vrednosti, brinući ne samo o njihovom akademskom, već i o mentalnom, fizičkom i duhovnom razvoju. Nadamo se da će i ostale škole slediti ovaj primer, te da će deca barem tokom boravka u školi imati mogućnost da umesto gaziranih, energetskih pića i nezdravih grickalica, imaju na raspolaganju čistu vodu i automate sa zdravim obrocima. 

 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.