Top 10 saveta za roditelje srednjoškolaca

10 saveta za roditelje srednjoškolaca
Čini vam se da se vaše dete promenilo od polaska u srednju školu? Niste jedini! Roditelji često primećuju promene u ponašanju, zahtevima i načinu na koji njihov srednjoškolac provodi slobodno vreme u odnosu na vreme u osnovnoj školi. U ovom periodu sve što radite i govorite detetu može biti kontraproduktivno i izazvati novi konflikt ili bunt. Možete da se nervirate dok uzaludno pokušavate da shvatite zašto se vaše dete tako ponaša, ili da se opustite i primenite sledećih top 10 saveta za roditelje srednjoškolaca.
Sadržaj

10 saveta za roditelje srednjoškolaca je tekst koji odgovara na čuveno roditeljsko pitanje   “gde grešim?”, pa će vam sigurno pomoći da osvestite trenutni odnos sa svojim detetom, otkrijete potencijalne poteškoće i da unapredite odnos roditelj-dete. 

Savet 1: Kompromis umesto kontrole

Tinejdžeri ne podnose kontrolu! Ovo je period u kome testiraju granice i grade lični identitet, te će strogu kontrolu roditelja doživljavati kao prepreku koja ometa njihovu samostalnost i nezavisnost. Sa druge strane, to ne znači da tinejdžerima nije potrebna kontrola, već da ona mora biti umerena i promišljena da ne bi imala kontraproduktivne efekte. Na primer, ukoliko primećujete da je dete postalo neodgovorno i da ne ispunjava svoje obaveze, najgore što možete da uradite su ucene, zabrane i pretnje. Umesto toga, promenite pristup, ponudite detetu kompromis i motivišite ga da se vrati svojim obavezama. 

Savet 2: Ljutnja je zarazna - ostanite smireni

Tinejdžeri često reaguju burno, što se može ispoljavati kroz lupanje vratima, viku, bacanje stvari, psovanje i slično. Ukoliko ste se susreli sa ovim ponašanjem kod svog srednjškolca sigurno znate da objašnjenja, insistiranje na promeni ponašanja ili vaša ljutnja kao odgovor na situaciju, neće rešiti, već produbiti problem. Prema tome, dok je dete u afektu nemojte objašnjavati i zahtevati, već ostanite smireni i staloženi. Tek kada se ljutnja smiri, dete će moći da vas čuje i da racionalno razmisli o onome što pričate.

Savet 3: Ne dajte detetu sve što poželi

Kada ste roditelj veoma je teško reći ne, baš zato svi teže da svojoj deci obezbede sve što oni nisu imali. Međutim, preterivanje u ispunjavanju dečijih želja, naročito onih materijalnih može doneti više štete nego koristi. Razlikujete želje od potreba svog deteta. U srednjoj školi je naročito bitno da decu naučite da ne gledaju na stvari koje poseduju kao na statusne simbole. 

Ako deca u ovom periodu imaju baš sve što im padne na pamet, neće naučiti da cene istinske vrednosti, kao ni da budu zadovoljni onim što imaju. Kada znaju da uvek mogu dobiti nešto novo, jednostavno neće umeti da vrednuju stvari. Štaviše, ako detetu kupite najnoviji telefon da bi se uklopilo u društvo, šaljete mu poruku da ono samo nije dovoljno vredno. 

Podržite svog srednjoškolca tako što ćete mu reći: “Ne, ne treba ti iphone 14 da bi bio prihvaćen”. 

 

Savet 4: Upoznajte prijatelje svog deteta

U srednjoj školi deca menjaju krug prijatelja, što može biti veoma stresno za njih. Pričajte sa detetom o tome i trudite se da čujete više o njihovim novim prijateljima i ulozi koju imaju u vršnjačkoj grupi. Jasno je da su vršnjaci važan faktor koji utiče na razvoj u ovom periodu, te je presudno da budete svesni u kakvom krugu se kreću vaša deca. Bez osuđivanja, pritiska i kontrole. Napravite super žurku kod kuće i recite detetu da pozove ekipu. Budite kul roditelj.

Savet 5: Sarađujte sa nastavnicima

Roditelji koji redovno komuniciraju sa nastavnicima svoje dece mogu lakše da prate postignuće deteta i potencijalne probleme sa kojima sesuočava u školi. Saradnja sa nastavnicima će vam pomoći da se osećate sigurno i osnaženo u vaspitavanju, da budete bolje informisani i da dobijete neophodnu podršku u rešavanju potencijalnih teškoća. 

Ova saradnja se može negovati kroz uključivanje roditelja u školske aktivnosti, praćenje dešavanja u školi, komunikaciju sa nastavnicima putem društvenih mreža ili kroz redovne posete školi. Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Saradnja roditelja i nastavnika kao faktor napretka deteta

10 saveta za roditelje srednjoškolaca

Savet 6: Ne forsirajte vannastavne aktivnosti koje ne interesuju dete

Još jedan savet je da pustite decu da uživaju u svom slobodnom vremenu. Nemojte ih opteretiti vannastavnim aktivnostima koje vi doživljvate kao korisne i zanimljive, već ih pustite da sami donesu odluke čime će se baviti u skladu sa svojim interesovanjima. Forsiranje dece da pohađaju vannastavne aktivnosti koje ne žele, može dovesti do većeg bunta i bojkota prema određenoj aktivnosti, ali i do  konflikta sa roditeljima.  

Savet 7: Provodite vreme u zajedničkim aktivnostima sa detetom

Kada deca krenu u srednju školu često odaju utisak da ih roditelji smaraju i da ne žele da provode vreme sa njima. Sa druge strane, roditelji konačno imaju više vremena za sebe jer su deca uglavnom sa svojim društvom. Međutim, veoma je važno da imate zajedničko vreme sa svojim detetom bez obzira na njegov uzrast. Pronađite ono što vas ispunjava, bilo da je reč o plivanju, biskopu, kuvanju ili nečem drugom, jer su to aktivnosti koje jačaju vaš odnos i grade međusobno poverenje.

Savet 8: Ne rešavajte probleme svog deteta

Oduprite se potrebi da rešite sve probleme svog deteta. Suočavanjem sa svojim problemima i traženjem rešenja za različite situacije, vaš srednjoškolac gradi životno iskustvo i postaje samostalan. Ukoliko se posvađa sa najboljim prijateljima, partnerom ili dobije negativnu ocenu, pustite ga da samostalno razmisli o svojim i tuđim delima, te da preuzme posledice i pronađe rešenje vlastitog problema. Kao što ne treba da mu složite slagalicu kad je mali jer ne može da pronađe odgovarajuću puzlu, isto tako ne treba da rešavate poteškoće umesto njega. Kroz proces rešavanja problema dete se razvija, sazreva i postaje rezilijentan.  

Savet 9: Ograničite džeparac

Vaš srednjoškolac još uvek nije finansijski nezavisan, već sve što ima dobija od vas. Ukoliko vam se učini da se “razbacuje”, da svakodnevno traži dopunu džeparca (i uvek je dobije) ili da izbegava obroke koje spremate kod kuće, definitivno iznos njegovog džeparca nije prikladan. Iako visina džeparca uglavnom zavisi od finansijskih mogućnosti roditelja, istina je da bi količinu novca koju dajete detetu trebalo da odredite prema njegovim potrebama. Racionalno razmislite šta je to sve potrebno vašem srednjoškolcu u toku nedelje i kolika suma bi bila odgovarajuća. Ograničavanjem nedeljnog džeparca razvijate kod deteta finansijsku pismenost, odgovornost i racionalno raspolaganje novcem. 

Savet 10: Budite dosledni

Biti dosledan roditelj znači da uvek razmišljate unapred i poštujete ono iza čega stojite. Zahtevi koje imate ne smeju se menjati u zavisnosti od težine vašeg dana ili trenutnog raspoloženja, već morate biti spremni da svom srednoškolcu u svakom trenutku odgovorite na pitanje “zašto?”. Takođe, vodite računa o tome da zahtevi i pravila oba roditelja budu ista, te da tinejdžer uvek zna šta se od njega očekuje.  Ukoliko vi kao roditelj niste dosledni u onome što tražite, ni deca neće biti u poštovanju pravila. Ovo ne samo da negativno utiče na atmosferu u porodici, već i na odnos deteta prema poštovanju pravila, obećanja i očekivanja u široj sredini. 

10 saveta za roditelje srednjoškolaca - Za kraj

Period srednje škole donosi brojne promene u život dece i njihovih roditelja. To je vreme tokom kog se mladi pronalaze, postaju punoletni i u kome se od njih najviše očekuje što može izazvati stres, pritisak i konflikte sa okolinom. Kroz racionalne roditeljske zahteve, umerenu kontrolu i doslednost mladi će odrasti u zdrave, odgovorne i uspešne ličnosti. 

Naravno, roditelji nisu sami na ovom putu, te se za sve nedoumice, savete i podršku mogu obratiti stručnim timovima škole. Pedagoško-psihološki tim gimnazije Tvrđava pruža kontinuiranu pomoć roditeljima kroz grupna i individualna savetovanja. Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.