5 aplikacija na kojima tinejdžeri provode najviše vremena

aplikacija na kojima tinejdžeri
Danas često čujemo da mladi “konstantno vise na telefonu”. Pametni telefoni postali su nezaobilazan deo opremanja deteta za školu, poput sveske, olovke ili ranca. Polovina dece dobije svoj prvi pametni telefon do 11 godine, a veliki broj njih mnogo ranije. Istraživanja pokazuju da tinejdžeri provode preko četiri sata dnevno na telefonu, i neki od njih dobiju čak do pet hiljada notifikacija tokom dana. A da li ste se ikada zapitali šta tačno mladi rade dok vise na telefonu i koje su to aplikacije na kojima tinejdžeri provode najviše vremena i zašto? Pročitajte šta kažu istraživanja zašto su mladi fascinirani pametnim telefonima i kojih su to 5 aplikacija na kojima provode najviše vremena.
Sadržaj

Šta kažu istraživanja?

Aplikacija na kojima tinejdžeri provode vreme ima dosta, i variraju od njihovih potreba i interesovanja. 43% tinejdžera (od 8 do 12 godina) i 88% do 95% tinejdžera (od 13 do 18 godina) ima pametni telefon. 

Ako uzmemo u obzir razvojno doba, sasvim je normalno da će deca u ovom periodu težiti da izgrade veze i dobiju povratne informacije od svojih prijatelja, a različite aplikacije na smart uređajima im to omogućavaju.

 

Adolescenti teže da eksperimentišu i otkrivaju, a pametni telefoni im nude more informacija na dlanu,  o kulturi, zabavi, drugim ljudima. Ove priče im pomažu da steknu sliku o svetu i svojoj ulozi u njemu.

 

Ne treba zaboraviti da tehnološke kompanije prave sjajne marketinške kampanje usmerene baš na ovu ciljnu grupu kako bi ih privukle da koriste određene aplikacije. Što su aplikacije intuitivnije za korisnike oni će ih više koristiti, što znači veći prihod za kompaniju. Na primer,  obaveštenja koja pozivaju korisnike da gledaju strim uživo pre nego što prestane, ili algoritamske preporuke koje na osnovu analize digitalnog ponašanja korisnika precizno ukazuju na šta bi oni sledeće kliknuli.

 

Prema istraživanjima koje je sprovela američka NVO Common Sense Media i Dečija bolnica u C.S. Mott Univerziteta u Mičigenu, došlo se do podataka koje su aplikacije najzanimljivije tinejdžerima. 

 

Istraživanje je obuhvatilo 203 korisnika Androida između 11 i 17 godina. Apple kompanija nije želela da deli ovu vrstu podataka. 

 

Ovo istraživanje pokazalo je da:

 

  • Tinejdžeri dobijaju gomilu obaveštenja iz aplikacija na svojim telefonima. Tokom jednog dana učesnici su primili u proseku 237 obaveštenja. Od toga je oko četvrtina je stigla u toku školskog dana, a 5% u toku noći.
  • Korišćenje telefona tokom školskog časa je uobičajeno, a obrazovne politike su nedosledne po pitanju zabrane upotrebe pametnih uređaja. Tokom časova skoro svi učesnici su koristili svoje telefone bar jednom, u proseku od 43 minuta. 
  • Više od polovine učesnika koristilo je svoje telefone tokom večeri, često za slušanje muzike ili kako bi lakše zaspali. Još jedan zanimljiv podatak je da kada mladi imaju puno aktivnosti u toku dana, koriste više telefon uveče kako bi se opustili, što odlaže spavanje za kasnije.
  • Dobra vest je da su mnogi učesnici istraživanja izjavili da sada prepoznaju kada predugo koriste telefone, pa preduzimaju korake da to izbegnu, poput postavljanja vremenskih ograničenja i davanja prioriteta određenim vrstama obaveštenja. Iako je uzorak ove grupe mali, verujemo da ovakva istraživanja pomažu da se rasvetli šta tinejdžeri zaista rade na svojim telefonima i omogućava porodici i školi da bolje razumeju gde i kada treba obezbediti podršku. 

5 aplikacija na kojima tinejdžeri provode najviše vremena

Ovo su aplikacije koje prema pomenutom istraživanju najviše okupiraju vreme tinejdžera:

 

TikTok

 

Rezultati istraživanja potvrdili su da je aplikacija TikTok apsolutno omiljena tinejdžerima. Od pomenuta četiri sata dnevno koja provedu koristeći telefone, skoro dva sata, odnosno 40% ukupnog vremena ide na skrolovanju na TikToku. Smatra se da su tinejdžeri ludi za TikTokom upravo zbog njegove jednostavnosti i dinamičnosti. 

 

Za razliku od drugih društvenih mreža koje se baziraju na fotografijama i tekstu, TikTok se zasniva na gledanju i kreiraju video zapisa. Zahvaljujući izuzetno preciznom algoritmu mladima se nude personalizovani sadržaji i formi kratkih videa. Ovo TikTok  čini “zaraznim”i doprinosi visokom angažovanju korisnika.

 

Neke škole su uvidele da popularnost TikToka kod mladih mogu da iskoriste u obrazovne svrhe pa su počele da ga primenjuju i za učenje. 

 

YouTube

 

Na drugom mestu po popularnosti je YouTube. Slušajući i gledajući sadržaje na YouTubu mladi provedu oko 40 minuta dnevno. Kao i TikTok, YouTube ne zahteva nikakvu posebnu aktivnost korisnika, poput čitanja ili kucanja, već im omogućava da gledaju video sadržaje po izboru. 

 

YouTube se odlikuje raznovrsnošću sadržaja od muzike, igrica, vlogova, tutorijala, do edukativnih video zapisa. Veliki broj mladih influensera deli svoje sadržaje upravo kroz YouTube kanal, što čini ovaj kanal dodatno privlačnim za tinejdžere.

 

Instagram

 

Na trećem mestu je aplikacija Instagram na kojoj mladi prema pomenutom istraživanju provode oko šesnaest minuta dnevno. Ova aplikacija takođe mladima nudi raznovrsne sadržaje koji su prevenstveno vizuelni, te ne zahtevaju posebnu aktivnost. 

 

Pored toga, kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža, omogućava im da ostanu povezani sa prijateljima, da prate aktivnosti drugih i da budu u toku sa događanjima u društvu. Mogućnost komentarisanja, lajkovanja i slanja direktnih poruka im pomaže da to ostvare. 

 

Kako bi podržala mlade da bolje upravljaju svojim vremenom na ovoj platformi, kompanija Meta je razvila opciju “tihi režim” koja omogućava korisnicima da periodično gase obaveštenja i šalju automatske poruke po potrebi.

 

Cilj ovoga, kako navodi Kompanija jeste da se mladi ohrabre  da ne koriste telefone tokom večernjih sati da bi imali dovoljno vremena za odmor i san. 

 

Snapchat

 

Snapchat je aplikacija koja nudi mnoštvo zabavnih i kreativnih filtera koji mladima omogućavaju da se zabave i podele svoj sadržaj sa prijateljima. Ovo je čini četvrtom najzanimljivijom aplikacijom na kojoj tinejdžeri provode u proseku deset minuta dnevno.

 

Mogućnost dodavanja stikere, teksta i crtanja po svojim slikama i snimcima omogućava im da iskažu svoju kreativnost. Ono što posebno čini ovu aplikaciju “zaraznom” je što niko ne želi da prekinde niz slanja snapova, što zahteva redovan angažman da bi svakodnevno pogledali tuđe i uzvratili svojim snapovima. 

 

I da, poruke na Snapchatu nestaju, odnosno automatski se brišu nakon pregleda  što tinejdžerima daje osećaj privatnosti i spontanosti.

 

Discord

 

Na petom mestu nalazi se aplikacija Discord preko koje mladi danas najviše vole da komuniciraju. Na ovoj platformi provode u proseku sedam minuta dnevno. 

 

Ako uzmemo u obizir da je Discord originalno kreiran za gaming zajednicu, jer nudi funkcije koje olakšavaju zajedničko igranje i komunikaciju tokom igre, jasno je zašto je odmah postao omiljeni tinejdžerima. 

 

5 aplikacija na kojima tinejdžeri
Izvor: Common Sense Media

Za kraj

Možemo zaključiti da je ono što je zajedničko svim ovim aplikacijama interaktivnost i raznovrsnost sadržaja. Zahvaljujući svojim intuitivnim funkcijama pružaju tinejdžerima baš ono što period života u kome se nalaze traži:

  • Konstantnu vezu sa prijateljima
  • Lako praćenje trendova
  • Različite načine komunikacije
  • Sadržaje prilagođene njihovim interesovanjima
  • Filtere, stikere i vizuelna rešenja koja im omogućavaju da se izraze

 

Deca ne koriste aplikacije samo za zabavu, već i za učenje i razvoj. Otkrijte 5 aplikacija pomoću kojih deca mogu sama da programiraju

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.