Kako se računaju bodovi za upis u srednju školu

bodovi za upis u srednju školu
Učenici završnih razreda osnovne škole počeli su sa pripremanjem za malu maturu i razmatranjem želja o srednjoj školi. Po školskim hodnicima uveliko odzvanjaju pitanja “koliko bodova nosiš iz škole?”, “koliko moraš da osvojiš na maloj maturi?” i “kako se računaju bodovi za upis u srednju školu?”. Pošto se vreme polaganja male mature i sabiranja bodova bliži, odlučili smo da ti pokažemo kako možeš tačno izračunati bodove potrebne za upis u srednju na najlakši mogući način. Baci pogled!
Sadržaj

Upis u srednje škole 2024/25. godine

Bodovi za upis u srednju školu uključuju opšti uspeh učenika tokom trajanja osnovne škole i broj bodova ostvarenih na polaganju male mature. Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ostvari najmanje 50 bodova.

 

Završni ispit

Prema Pravilniku o programu završnog ispita u obrazovanju i vaspitanju (Službeni glasnik RS – Prosvetni glasnik, br. 1/11, 1/12, 1/14, 12/14, 2/18 и 3/21) ako ove godine završavavaš osmi razred osnovne škole u obavezi si da polažeš završni ispit da bi se upisao u državne srednje škole. Ako još uvek nisi siguran da li želiš da upišeš privatnu ili državnu srednju školu pročitaj tekst Koju srednju školu upisati. 

Da se vratimo na tvoj završni ispit. Ovim testovima procenjuje se koliko si tokom osmogodišnjeg školovanja ovladao znanjima i umenjima iz određenih nastavnih predmeta. Ispit se sastoji iz tri testa:

 

 • Srpski jezik – možeš da ostvariš maksimalno 14 bodova
 • Matematika – možeš da ostvariš maksimalno 14 bodova
 • Test iz jednog od pet predmeta koji ti izabereš sa liste nastavnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija. Na ovom testu možeš osvojiti maksimalno 12 bodova. Trebalo bi da pisanim putem u školi ili elektronski na portalu posvećenom upisu u srednju školu izabereš iz kojeg ćeš od ovih pet ponuđenih predmeta raditi treći test. 

 

Svaki od testova završnog ispita imaće 20 pitanja, pri čemu ti svaki tačan odgovor donosi jedan poen, dakle najviše 20 bodova ukupno. Potom broj poena iz prva dva testa (matematika i srpski) množiš sa koeficijentom 0,7, a broj bodova sa testa iz odabranog predmeta koeficijentom 0,6. Na taj način dobićeš tačan broj koji si ostvario na svakom delu završnog ispita, a njihovim sabiranjem i ukupan broj bodova sa završnog ispita.  

Na primer: 

Srpski jezik – 15 bodova →  15 x 0,7 = 10,5

Matematika – 20 bodova → 20 x 0,7 = 14

Test iz odabranog predmeta – 16 bodova → 16 x 0,6 = 9.6

Sabiranjem sva tri dela testa dobićeš ukupan broj bodova koje je učenik iz primera ostvario na završnom ispitu. 

10,5 + 14 + 9,6 = 34,1

Opšti uspeh iz osnovne škole

Iz osnovne škole možeš poneti maksimalno 60 bodova, odnosno najviše po 20 bodova za svaki razred – šesti, sedmi i osmi. Bodovi se računaju tako što se prosečna ocena na kraju svakog razreda sabira, zaokružena na dve decimale i dobijeni broj se množi sa četri. 

 • Tačan prosek na kraju 6. razreda pomnoži se sa 4 
 • Tačan prosek na kraju 7. razreda pomnoži se sa 4 
 • Tačan prosek na kraju 8. razreda pomnoži se sa 4 

 

Na primer:

 • uspeh iz šestog razreda 4,35
 • uspeh iz sedmog razreda 4,80
 • uspeh iz osmog razreda 4,45
 

4,35 + 4,80 + 4,45 = 13,6    →   13,6 x 4 = 54,4

Učenik iz primera će ukupno imati 54,4 boda iz škole. 

Sabiranjem broja bodova iz prvog i drugog primera, odnosno onih koje je naš imaginarni učenik ostvario na završnom ispitu i poneo iz škole dobićemo ukupan broj njegovih bodova za opis u srednju školu. 

34,1 + 54,4 = 88,5 

Dodatni bodovi

Ukoliko planiraš da upišeš neku specijalizovanu školu, a učestvovao si na međunarodnim ili državnim takmičenjima, imaš priliku da osvojiš dodatne bodove. Takođe, ako si osvajao nagrade na takmičenjima iz nekih predmeta u osmom razredu, ugrabićeš još bodova za upis. 

Uspeh na međunarodnim takmičenjima vrednuje se na sledeći način:

 • Prvo mesto – 12 bodova
 • Drugo mesto – 10 bodova
 • Treće mesto 8 bodova
 

Uspeh na republičkim takmičenjima vrednuje se na sledeći način:

 • Prvo mesto – 6 bodova
 • Drugo mesto – 4 bodova
 • Treće mesto – 2 boda
 

U praksi, ovo znači da ako neki drugi učenik ima jednak broj bodova kao ti,  imaćeš prednost ako si nosilac diplome “Vuk Karadžić”, zatim ako si osvojio više nagrada na tamičenjima ili ako si imao više bodova na završnom ispitu. 

Izračunao sam bodove, šta sad?

Kada dobiješ rezultate male mature, možeš samostalno izračunati ukupan broj bodova i na osnovu toga sastaviti listu želja. Predlažemo ti da usput pogledaš koliki je bio minimalan broj bodova za upis na tvoj željeni smer prethodnih godina. 

Tvoja prva želja treba da bude obrazovni profil koji te najviše interesuje. Redosled tvojih želja izuzetno važan jer ćeš biti raspoređen u prvu školu za koju imaš dovoljno bodova. 

Ako još uvek nisi siguran šta da upišeš pročitaj i tekst Kako odabrati odgovarajuću školu – vodič za učenike. 

Besplatna priprema za završni ispit iz matematike

Ako ti je potrebna dodatna pomoć, a živiš u Novom Sadu ili okolini, gimnazija Tvrđava organizuje besplatne pripreme za polaganje završnog ispita iz matematike  za sve buduće srednjoškolce. Uslovi za pohađanje besplatne pripremne nastave iz matematike:

 • 5 iz vladanja u trenutnoj školi
 • Redovno praćenje nastave 
 • Redovan rad na svim domaćim zadacim
 • Svaki čas je potrebno nositi sledeći materijal za rad: zbirka zadataka iz matematike za završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju za školsku 2023/2024. godinu, svesku, olovku, gumicu. 

 

Svake nedelje organizuju se četiri pripremna časa, i to vikendom, tako da nemaš izgovor da ne dođeš. Dinamika časova se sastoji iz dva časa subotom i dva časa nedeljom, a trajaće do kraja drugog polugodišta. Broj mesta je ograničen, pa ti savetujemo da se prijaviš što pre putem popunjavanja online forme na sajtu. 

 

bodovi za upis u srednju školu


Uslovi za upis u gimnaziju Tvrđava

Ako imaš interesovanja za IT ili društvene nauke, čekiraj gimnaziju Tvrđava. Ova moderna srednja škola u Novom Sadu prilikom upisa poklanja ti laptop, ranac i knjige, što je essentials za svaki dobar početak. 

Gimnazija Tvrđava namenjena je samo “izabranima”, jer svake godine upisuje samo jedno odeljenje od 16 učenika po smeru. Kao učenik Tvrđave dobijaš:

 • učenje na najsavremenijim tehnologijama
 • praktičan rad u firmi Vega IT
 • sjajnu pripremu za najbolje fakultete kod nas i u inostranstvu
 • odličnu ekipu za ceo život
 • veštine i znanja koja će ti otvoriti vrata modernih IT firmi

Da bi se prijavio za upis u gimnaziju Tvrđava trebalo bi da napraviš sledeće korake:

 1. Zakazivanje sastanaka popunjavanjem forme na sajtu škole ili putem telefona
 2. Razgovor roditelja i učenika sa stručnim timom škole 
 3. Psihološko testiranje i intervju sa stručnim saradnicima (važno je da znaš: ukoliko rezultati na ovom testiranju budu  iznad kriterijuma za upis, bićeš oslobođen prijemnog ispita)
 4. Razgovor sa roditeljima i učenikom radi analize rezultata
 5. Pripremanje i predaja upisne dokumentacije
 

Za više informacija o upisu u srednju školu prati blog Tvrđave ili zaprati školu na TikTok-u.  Srećno na završnim ispitima, držimo ti fige!

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.