Koju srednju školu upisati?

koju srednju školu upisati
Pripreme za malu maturu i upis u srednju školu su već u toku, te je jedna od najčešćih dilema ponovo aktuelna među novom generacijom osmaka – koju srednju školu upisati. Izbor srednje škole je prva važna odluka, koja umnogome određuje nastavak profesionalnog i personalnog razvoja. Prema tome, važno je da joj pristupimo ozbiljno, razmatrajući sve relevantne faktore. Pri izboru srednje škole veoma je bitno da napravimo selekciju potencijalnih škola na osnovu vlastitih interesovanja, ali i da se edukujemo o mogućnostima koje određen smer nudi u budućnosti, o načinu rada u školi, nastavnom kadru, te praksi i kompetencijama koje ćemo po završetku škole steći. U nastavku teksta saznajte šta sve treba da uzmete u obzir pri izboru srednje škole, odnosno koju srednju školu upisati.
Sadržaj

Srednja škola – mesto koje odgovara mojim interesovanjima i sposobnostima

Koju srednju školu upisati je pitanje koje zaslužuje posebnu pažnju ukoliko uzmemo u obzir koliko vremena provodimo u školi, a kasnije i na poslu. Prema tome, pri donošenju ove važne odluke najpre treba da pođemo od vlastitih interesovanja i sposobnosti. Na ovaj način, suzićemo izbor između različitih vrsta srednjih škola, te ćemo saznati da li treba da biramo gimnaziju, stručnu ili umetničku školu..

Kada razmišljamo o svojim interesovanjima, ne treba da postavljamo pitanje „u čemu sam najbolji ili koju ocenu imam“, već „šta volim da radim, šta me zanima, u čemu uživam“. Naravno, pored interesovanja, sposobnosti su važan aspekt o kom moramo voditi računa prilikom izbora srednje škole. Pitanje „šta ja mogu“ govori puno ne samo o našim sposobnostima, već i o stepenu zrelosti, samosvesti i odgovornosti.

Više informacija o vrstama srednjih škola, kao i o načinu na koji da procenite  interesovanja i sposobnosti, pročitajte u našim vodičima za izbor srednje škole:  Kako odabrati odgovarajuću srednju školu – vodič za učenike i Vodič za roditelje – 7 saveta kako pomoći detetu da odabere odgovarajuću srednju školu.

Smerovi koji su traženi na tržištu rada

Pitanje koju srednju školu upisati, pored interesovanja, treba da uključi i informisanje o mogućnostima koje imamo po završetku srednje škole. Odnosno, bitno je da uskladimo svoje afinitete sa realnim mogućnostima zaposlenja u određenoj struci.

Ekspanzija nauke i tehnike dovodi do razvoja velikog broja novih zanimanja i povećane potražnje za stručnjacima različitih profila, te veliki broj škola proširuje svoju obrazovnu ponudu, nudeći mnoštvo smerova. Međutim, pored izbora smera veoma je važno da izaberemo  školu koja će nas zaista pripremiti za poslove budućnosti.

Promene koje globalizacija izaziva ne samo da utiču na pojavu novih profesija, već zahtevaju modifikaciju postojećih zanimanja, fleksibilnost i spremnost na stalno nadograđivanje znanja. Prema tome, trebalo bi da se raspitaš o načinu rada u određenoj školi, te da li te ona može pripremiti da odgovoriš na zahteve savremenog tržišta. Poslovna scena budućnosti pored znanja i veština u određenoj oblasti, traži čoveka koji je prilagodljiv, komunikativan, kritičan i spreman na stalno usavršavanje i razvoj.

Privatna gimnazija Tvrđava, pored akreditovanih obrazovnih profila, traženih na svetskom tržištu rada, svojim učenicima omogućava sticanje znanja u malim grupama, kroz aktivno učešće u nastavnom procesu. Ovakav pristup učenju omogućava sticanje primenljivih znanja i veština koje će učenike u potpunosti pripremiti za svet rada ili školovanje na fakultetima.

Uslovi upisa – šta je potrebno za upis u određenu srednju školu?

Pored izbora određene škole i smera, važno je da proverimo šta nam je sve potrebno da bismo upisali određenu srednju školu. Većina škola rangiranje učenika vrše na osnovu uspeha u osnovnoj školi i bodova ostvarenih na kvalifikacionom ispitu. Nadalje, neke srednje škole traže posebno polaganje prijemnog ispita (umetničke škole, sportske, matematičke, filološke gimnazije, itd), dok za određene privatne škole nije potreban ni prijemni ni kvalifikacioni ispit.

Više informacija o uslovima upisa u državne škole možešte dobiti na sajtu Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, dok se upisna procedura u privatne srednje škole menja u zavisnosti od konkretne ustanove.

Način rada škole – šta se dobija na kraju srednjoškolskog obrazovanja?

Rad u savremenom društvu traži pojedinca koji ima razvijeno kritičko mišljenje, koji je kreativan i koji pored teorijskog znanja ima praktične veštine. Ranije je polaganje prijemnog za fakultete bio način da se proveri naučeno tokom srednjoškolskog obrazovanja, danas se praksa testiranja primenjuje i u preduzećima, te je to često obavezan deo selekcije za određenu radnu poziciju.

Stoga, nije važno samo da izaberemo diplomu koju ćemo završetkom škole dobiti, već se moramo raspitati o načinu rada škole, potencijalnoj praksi, odnosno znanju i veštinama koje ćemo tokom školovanja steći.

Državni obrazovni sistem umnogome zaostaje za promenljivim radnim okruženjem. Međutim, danas je prepoznata potreba da se obrazovani sistem modernizuje i prilagodi potrebama savremenog društva. Kao posledica toga pojavljuje se veliki broj akreditovanih privatnih škola, koje primenjuju savremene obrazovne metode i nude primenljiva znanja.

 

 

Državne vs privatne srednje škole

U poslednjih nekoliko godina sve veći broj roditelja se odlučuje da njihovo dete nastavi školovanje upravo u privatnom sistemu. Naime,  državne škole usled velikog broja đaka, tradicionalnih obrazovnih metoda i zastarele opreme, nisu u mogućnosti da u potpunosti odgovore na zahteve savremenog tržišta rada.

Osim u načinu finansiranja postoje brojne razlike u funkcionisanju državnih i akreditovanih privatnih škola. Međutim, važno je naglasiti i njihovu zajedničku karakteristiku, odnosno oba sistema rade prema zakonima propisanim od strane Republike Srbije, te su stečene diplome apsolutno ravnopravne.

Privatne škole su često izbor mladih jer nude veliki broj smerova traženih na savremenom tržištu, kao i sticanje znanja u moderno opremljenom prostoru.  Pored toga, zahvaljujući malom broju učenika u odeljenjima, nastava se može individualizovati, uvažavajući karakteristike i stepen napredovanja svakog pojedinog učenika. Broj učenika u odeljenju, savremena oprema i motivisani nastavnici preduslov su primene najsavremenijih obrazovnih pristupa u učionici, ali i praktičnog rada u partnerskim firmama.

Više informacija pročitajte u tekstu 7 prednosti privatne škole u odnosu na državnu.

Koju srednju školu upisati – onu koja priprema za život, a ne samo za rad

Period srednje škole je važan za celokupan razvoj, te je važno da nam srednja škola obezbedi nesmetan razvoj svih naših potencijala. Da bi se mlada ličnost razvijala najbitnije je da se oseća prijatno i da bude u podsticajnom okruženju. Pored sticanja stručnih znanja, škola treba da razvija opštu kulturu, kritičko mišljenje, da podržava i podstiče talente kroz bogat program vannastavnih aktivnosti.

Upis u privatnu gimnaziju Tvrđava je u toku! Ova škola pored sticanja akreditovanih diploma, kombinacijom najsavremenijih obrazovnih pristupa obezbeđuje svojim polaznicima sticanje kvalitetnog obrazovanja koje ih u potpunosti za promenljivo tržište rada ili nastavak školovanja na fakultetima.  

 Kontaktirajte nas za više informacija o školi i uslovima upisa.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.