Kako se pripremiti za prijemni ispit

Kako se pripremiti za prijemni ispit
Dragi učeniče, ako čitaš ovo verovatno te čeka važan zadatak, za koji nisi ni sam siguran odakle da počneš - učenje za prijemni ispit. Verujemo da se osećaš pomalo zbunjeno, nesigurno i uplašeno jer ipak od prijemnog u velikoj meri zavisi da li ćeš “upasti” u željenu školu što može uticati na tvoju budućnost. Način na koji ćeš se pripremati za prijemni zavisi od tvog predznanja, radnih navika, koliko vremena ti je ostalo do ispita, ali i konkretne škole za koju se pripremaš. Na primer, ukoliko si prijemni počeo da spremaš par meseci ranije, zasigurno možeš da učiš sporijim tempom jer puno stvari već znaš. Međutim, ako imaš malo vremena trebalo bi da budeš posvećeniji i da više vremena dnevno odvojiš za učenje. Baci pogled na sledećih nekoliko saveta koji ti mogu dati ideju kako se pripremiti za prijemni ispit.
Sadržaj

Informiši se o uslovima polaganja prijemnog ispita u školi koju želiš da upišeš

Kako se pripremiti za prijemni ispit ako ne informisanjem o školi koju želiš da upišeš. Sve državne srednje škole imaju isti prijemni ispit, kao i datum polaganja, dok privatne ili nemaju prijemni ispit ili se on održava par nedelja pre onog u državnim školama. Ukoliko te zanima privatna srednja škola najbolje je da prikupiš informacije na vreme kako ne bi spremao prijemni ukoliko nije potrebno, ili da bi dobio tačnu informaciju šta treba da pripremiš. 

Na primer, privatna gimnazija Tvrđava realizuje prijemni ispit pre onog u državnim školama, ali ne za sve učenike. Ukoliko psiholog škole prilikom razgovora sa tobom proceni da imaš dovoljan nivo znanja potreban za smer koji te zanima, bićeš oslobođen obaveze polaganja prijemnog ispita. 

Kada je reč o državnim školama, trebalo bi da se informišeš o bodovima koji su potrebni da bi upisao određeni smer i da izabereš par škola koje te zanimaju “just in case”. Na ovaj način, napravićeš listu škola koje te zanimaju od najvećeg do najmanjeg broja bodova, pa ćeš jasno znati šta ti je cilj kada počneš da učiš za prijemni ispit. 

Testiraj svoje znanje

Nakon što si se informisao o školama, trebalo bi da stekneš jasnu sliku svog znanja kako bi procenio koliko znaš, a koliko ne, te da na osnovu toga odrediš način i tempo pripremanja prijemnog ispita. 

Testiranje možeš obaviti tako što ćeš uraditi neki od dostupnih testova na internetu ili kombinaciju pitanja od prošle godine. Takođe, postoje zbirke pripreme za prijemni ispit koje ti tačno mogu pomoći da samostalno odrediš svoj nivo znanja. Posle toga napravi vlastiti plan učenja onih oblasti koje su ti “problematične”, počevši od onoga što ti je najteže ka lakšem. 

I još nešto! Obavezno ponovi čak i ono što si ubeđen da znaš. Evo zašto. 

Na uspeh na prijemnom ispitu u velikoj meri utiče tvoja trema, sigurnost i vremensko ograničenje, pa pod tim “pritiskom” možeš pogrešiti i ono što ti se činilo lako. Zbog toga, da bi izbegao gubljenje vremena na “dvoumljenje” da li da zaokružiš A ili B, ponovi čak i ono što znaš da bi bio što sigurniji u svoje znanje u situaciji polaganja prijemnog ispita. 

Odredi ciljeve na dnevnom i nedeljnom nivou

Završna godina osnovne škole biće ti veoma dinamična, od priprema za matursko veče, poslednji školski čas, zajedničkih izlazaka da bi uhvatio svaki sekund sa svojim odeljenjem, do učenja da završiš osmi razred sa što boljim ocenama. Da bi u tim uslovima osigurao efikasnu pripremu za prijemni ispit veoma je bitno da postaviš dnevne i nedeljne ciljeve. 

Na primer, izračunaj koliko nedelja imaš do prijemnog ispita i koliko ukupno oblasti treba da naučiš, pa na osnovu toga odredi koliko lekcija dnevno ili nedeljno treba da naučiš da bi završio sve nekoliko dana pre prijemnog. Dane pred prijemni ispit koristi da se preslišavaš i obnavljaš naučeno. Ne zaboravi da počneš na vreme, jer što temeljnije učiš i duže se preslišavaš, bićeš sigurniji u svoje znanje. 

Ne odlaži učenje

Kada si napravio plan svog pripremanja prijemnog ispita, sledeći korak je da ga poštuješ. Neće ti se svaki dan učiti i sigurni smo da ćeš imati puno zanimljivijih stvari da radiš, ali ako odložiš obaveze za sutra, samo dobiješ puno dodatnog gradiva na ono što te već čeka sutra. Zato, potrudi se da ispuniš svoje dnevne ciljeve i “sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra”. 

Naravno, prilikom pravljenja rasporeda učenja, uzmi u obzir i bleju, redovno učenje za školu i sve što radiš u toku dana van pripreme za prijemni ispit. Veoma je bitno da daš sebi vremena i za odmor. 

 

 

Ponavljaj gradivo

Već znamo da je ponavljanje majka znanja, zato isplaniraj dovoljno vremena za redovno preslišavanje. Što više puta ponoviš gradivo, biće ti lakše da ga se kasnije setiš. Takođe, sve što naučiš tokom pripreme za prijemni ispit biće ti sjajna osnova za početak srednje škole. 

Prilikom pripremanja prijemnog možeš primeniti naše Tehnike uspešnog učenja, o kojima smo ti ranije pisali. 

Ne oslanjaj se na “šta je bilo prošle godine”

Mnogi učenici se za prijemni ispit pripremaju na osnovu iskustva starijih drugara ili testova koji su bili prethodnih godina. Pa se umesto učenja oslanjaju na to da će se “vrteti ista pitanja”. Nauči detaljno sva pitanja koja veruješ da će biti, ako budu – super za tebe upisaćeš školu koju želiš. Ali, obavezno uzmi u obzir ovo: šta ako ne budu pitanja kao prethodnih godina?

Da bi izbegao rizik koji te može koštati škole u kojoj vidiš sebe naredne četiri godine, bolje se posveti temeljnom pripremanju prijemnog ispita, bez “šta bi bilo, kad bi bilo”. 

Pored toga, kao što smo već rekli, prijemni ispit ne samo da ti omogućava da upišeš željenu školu, već i da osvežiš svoje znanje, naučiš ono što si propustio i pripremiš se za gradivo srednje škole.

Ne zaboravi, leto je pred tobom i imaćeš dva meseca za zasluženo uživanje i odmor!

 

Potraži pomoć ukoliko ti je nešto nejasno

U mnogim školama se organizuje priprema za prijemni ispit, pa ćeš sigurno imati nastavnike koje možeš da pitaš za pomoć. Čak i ukoliko ne pohađaš organizovanu pripremu prijemnog ispita, slobodno traži pomoć ako ti bude potrebna. Sigurni smo da će tvoji nastavnici i roditelji jedva čekati da ti pomognu da se što bolje spremiš i savladaš gradivo za prijemni. 

Testiraj svoje znanje ponovo

Sada kada si prešao sve prethodne korake i prijemni je nikad bliže, vreme je da se ponovo testiraš. Uzmi nekoliko kombinacija pitanja i simuliraj prijemni ispit. Daj sebi onoliko vremena koliko ćeš imati na prijemnom. Na ovaj način, ne samo da ćeš otkriti koliko ti je vremena potrebno za rad i na kom je nivou tvoje znanje, već ćeš se pripremiti i za samu situaciju testiranja pa će ti kasnije biti manje stresna. Jer, preživeo si to već, zar ne?

 

Sada kad znaš kako se pripremiti za prijemni ispit - Ponesi srećnu hemijsku

Verujemo da ćeš ukoliko ispratiš sve ove savete biti potpuno spreman za polaganje prijemnog ispita. Ne brini za tremu, svi je imamo u situacijama koje su nam važne. Ali isto tako znamo da ako si se dobro pripremio, trema te neće sprečiti da “pokidaš”. 

Sada kada si se naoružao znanjem, ostalo je samo da spremiš flašicu vode i svoju srećnu hemijsku! Držimo fige! 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.