Testofobija – strah od testova i ispita i kako ga prevazići

testofobija - strah od testova i ispita i kako ga prevazići
Testofobija predstavlja strah od evaluacija, odnosno testova i ispita, koji je uglavnom praćen fiziološkim reakcijama organizma. Testiranje samo po sebi predstavlja potencijalno stresnu situaciju, te će kod većine učenika biti praćeno negativnim osećanjima, međutim kao i kod ostalih fobija ovde je reč o iracionalnom strahu. Dok kod nekih učenika strah ima prirodan i normalan tok, kod drugih neretko čujemo da su „blokirali na testu i zaboravili i ono što su znali“. Strah od negativnih rezultata – blokada – loši rezultati, mogu činiti začarani krug testofobije koji dugoročno ima negativne posledice ne samo na postignuće, već na celokupno psihofizičko zdravlje ličnosti. Prema tome, u nastavku teksta saznajte kako da otkrijete simptome testofobije, te na koji način možete prevazići ovaj strah.
Sadržaj

Šta je testofobija i kako se manifestuje?

Testofobija nastaje od reči „test“ i „phobos“ (lat. strah) što u bukvalnom prevodu podrazumeva strah od testiranja, odnosno ispita. Kao što smo već pomenuli, prirodno je osećati strah pred test ili ispit, te ne bi svako ponašanje učenika pre ispita trebalo da pripisujemo testofobiji.

Naime, testofobija se obično karakteriše prisustvom fizioloških reakcija povezanih sa stanjem anksioznosti. Na primer, to mogu biti preterano znojenje, tahikardija, lupanje srca, nesvestica, gastrointestinalni problemi, povišen krvni pritisak i sl. Prema tome, ovakav vid straha, dugoročno, ometa normalno svakodnevno funksionisanje ličnosti, te je veoma važno prepoznati ga na vreme i učeniku pružiti pomoć i podršku.

Kako prevazići strah od testova ?

Kako bismo prevazišli strah od testiranja, veoma je važno da probamo objektivno da sagledamo uzrok straha. Uzroci pojave testofobije mogu biti uslovljeni različitim faktorima, od prethodnog negativnog iskustva u situacijama testiranja, do visokih ličnih ili očekivanja okruženja. Nadalje, testofobija može da se javi zbog nedovoljnog samopouzdanja, nepripremljenosti za test i sl. Kako uzroci testofobije mogu biti različiti, u nastavku teksta ukazaćemo na neke načine koji mogu smanjiti osećaj preteranog straha od testiranja.

Počnite da učite na vreme

Osećaj da nećemo stići da naučimo, da ne možemo adekvatno da se pripremimo, odnosno da nemamo dovoljno vremena pojačavaju strah od testa, stvaraju osećaj nesigurnosti i dovode do panike. Prema tome, da bi se predupredio strah od testa, važno je da organizujete svoje vreme učenja, odnosno da napravite plan.

Analizom gradiva i vremena, odnosno određivanjem šta ćete učiti, kada i koliko, ne samo da ćete se upoznati sa celinom pa će i učenje biti jednostavnije, već ćete ukoliko pratite svoj raspored stići do testa da ponovite onoliko puta koliko smatrate da je potrebno. Ovakav vid planiranja omogućava kontrolu vlastitog učenja, savladavanje gradiva svojim tempom, bez straha da nećete imati vremena sve da naučite.

Učenje bez plana, neposredno pre ispita, pojačava strah jer ste i sami svesni da ste radili nedovoljno. Ovakav strah može delovati parališuće, te učenik umesto koncentracije na sadržaj, razmišlja o potencijalinm pitanjima na testu i očekivanim negativnim rezultatima.

Probajte različite tehnike učenja

Učenje učenja je veoma važno prilikom oslobađanja od straha od testiranja. Isporbavanjem različitih tehnika učenja, pisanjem beležaka, crtanjem mapa uma, podvlačenjem, bojenjem, snimanjem i sl., ne samo da ćete olakšati pamćenje gradiva, već ćete naučeno zaista razumeti, što će vam uliti sigurnost prilikom prezentovanja, odnosno evaluacije.

Ovako celovitim pristupom učenju, znaćete da ste dali najbolje od sebe, te nećete biti fokusirani na rezultate i očekivanja, već na sam proces učenja. Posmatrajući sa ovog aspekta, pritisak tokom testa će biti dosta manji jer ste najteži deo (usvajanje gradiva) obavili.

Ponavljajte pređeno gradivo

Istina je da je ponavljanje majka učenja, te što više ponavljate naučeno, vaše znanje biće jasnije, trajnije i trebaće vam sve manje vremena da se nečeg setite. Situacija testiranja sama po sebi je stresna, pa često pod uticajem treme i pritiska da nećemo imati dovoljno vremena, nismo u stanju da se setimo informacija koje su nam se činile jednostavne tokom čitanja.

Prema tome, što čvršće nešto zapamtimo, biće nam lakše da to znanje „prizovemo“ čak i ukoliko smo pod stresom. Ponavljanjem postajemo sigurniji u svoje znanje, što smanjuje strah od testa.

 

Nikada ne učite neposredno pred test ili ispit

Učenje na dan testa, odnosno par sati neposredno pre testa se nikako ne preporučuje. Naime, ovakvo učenje neće imati pozitivne efekte jer za tako malo vremena ne možete nadoknaditi propušteno, ali može imati niz negativnih posledica.

Učenje neposredno pre testa pojačaće strah i nesigurnost, jer ćete imati osećaj „da vam se sve pomešalo“. Pored toga, možete videti koje lekcije slabije znate, a svesni ste da nemate dovoljno vremena da ih naučite, pa će vas obuzeti strah da će baš to biti na testu. Ukoliko na ispitu bude pitanje za koje smatrate da slabije znate, umesto da probate da odgovorite, postaćete uznemireni i izgubiti vreme za rad. Nadalje, učenje neposredno pre ispita će vas umoriti, te je bolje da samo kratko prelistate svoje beleške, a da se zatim opustite i odmorni dođete na ispit.

Spavajte dovoljno pre testiranja

Iako mnogi učenici najviše uče noć pre ispita, ovo se nikako ne preporučuje. Kako biste tokom testa bili fokusirani i skoncentrisani na pitanja, vaš mozak mora biti odmoran. Prema tome, važno da je noć pre ispita spavate dovoljno. Preporučuje se da ujutru ustanete rano, doručkujete i samo kratko prelistate svoje beleške. Ovo ne trebe da bude preslišavanje, već brz pregled gradiva.

Dišite duboko tokom testa

Testofobija kao i drugi oblici fobija može biti praćena napadom panike. Zato je veoma važno da kontrolišete svoj strah, tako što ćete disati duboko i piti dovoljno vode. Kada dobijete ispitna pitanja, čak i ako vidite da neka od njih ne znate, nemojte se uznemiriti. Udahnite duboko i najpre uradite sva pitanja koja znate, na kraju probajte da odgovorite na ostala pitanja. I ne zaboravite da se svaka ocena može popraviti.

Simulacija testiranja – vežbajte

Testofobija je često povezana sa strahom od neizvesnosti, nepoznate situacije i brigom kako ćemo na nju odgovoriti, odnosno kakve nas posledice čekaju. Strah od testa možete preduprediti simulacijom situacije testiranja. Ukoliko je u pitanju pismeni ispit možete pripremiti spisak pitanja i raditi ih za određeno vreme, kao na testu. Ako se pak pripremate za usmeno izlaganje, možete postavljati sebi pitanja i prezentovati odgovor. Na ovaj način, kada dođete na ispit činiće vam se da ste to već prošli, te ćete biti smireniji i sigurniji.

Dajte najbolje od sebe i ne razmišljajte o rezultatima

Veoma je važno da prilikom pripremanja za test uradite sve što je do vas, odnosno da se pripremite najbolje moguće. Ukoliko počnete da učite na vreme, primenite tehnike učenja koje vam odgovaraju, napravite vlastite beleške, i potrudite se da svoje znanje predstavite na najbolji mogući način, nema razloga da se plašite rezultata.

Prema tome, zamenite postavljanje očekivanja i razmišljanje o potencijalnim posledicama, fokusom na učenje i razumevanje sadržaja.

Testofobija – Pričajte sa drugima o svom strahu

Testofobija dugoročno može negativno uticati ne samo na akademsko postignuće, već na celokupno psihofizičko zdravlje. Zbog toga je veoma važno da napravite razliku između treme pred ispit i testofobije, te da naučite kako da prevaziđete svoj strah. Ukoliko ste preduzeli sve neophodne korake i dalje osećate veliku uznemirenost pri samoj pomisli na ispit, možete se obratiti predmetnom nastavniku, razrednom starešini, stručnom saradniku ili svojim roditeljima za pomoć.

Stručni tim gimnazije Tvrđava kontinuirano savetuje učenike, brine o njihovom mentalnom zdravlju i pomaže im da se izbore sa školskim i drugim poteškoćama.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.