Kako pomoći detetu da se prilagodi u novoj sredini

kako pomoći detetu da se prilagodi u novoj sredini
Polazak u srednju školu predstavlja stresan period jer uključuje promenu celokupnog okruženja na koje je dete naviklo. Pored promene prostora, dete dobija nove vršnjake, nastavne predmete, nastavnike, odgovornosti... Boravak u nepoznatom prostoru, sa ljudima koje ne poznaje i zadacima koje nije sigurno da li će moći da ispuni, svakako je veliki pritisak za dete. Ovu situaciju dodatno otežava činjenica da su sve oči okrenute ka njemu, odnosno dete je svesno da postoje određena očekivanja koje treba da ispuni. Međutim, adaptacija na novu sredinu je proces od kog umnogome zavisi ne samo uspeh učenika, već i celokupan razvoj njegove ličnosti. Zato je veoma važno da budemo podrška umesto da stvaramo dodatni stres. Kako bismo to uspeli, potrebno je da budemo dobro informisani, te vam nudimo nekoliko saveta o tome kako pomoći detetu da se prilagodi u novoj sredini.
Sadržaj

Pričajte sa drugim roditeljima

Kako pomoći detetu da se prilagodi u novoj sredini je pitanje koje postavljaju mnogi roditelji budućih srednjoškolaca, te smo svesni da ovo nije stresan period samo za decu već i za roditelje. Pre svega, važno je da znate da je normalno da osećate strah i da vas sjajnim roditeljem čini sama činjenica da čitate ovaj tekst, odnosno da tražite način da pomognete svom detetu.

Iskustva drugih roditelja, prijatelja, komšija, rođaka koji su prošli period prve godine srednje škole i te kako vam mogu biti dragocena. Naravno da je svaka sredina, dete i situacija različita, te će biti i iskustva koja deca imaju. Međutim, razgovori sa drugim roditeljima mogu vas pripremiti za neke potencijalne situacije koje decu čekaju, ali vam mogu ukazati i na koji način su drugi olakšali svom detetu ovaj period. Ovo vas značajno može usmeriti u kom pravcu da vodite razgovore sa detetom.

Svakako, verujemo da će i za vas lično ovi razgovori biti učinkoviti, jer vam mogu pomoći da shvatite da se i drugi ljudi uspešno suočavaju sa izazovima koje nosi odrastanje deteta.

Upoznajte dete sa školskim prostorom

Važan deo svakog novog početka je upoznavanje fizičkog okruženja u kom ćemo provoditi vreme. Ukoliko je detetu poznat prostor u koji dolazi i ako se u njemu oseća prijatno, vrlo brzo će se opustiti. Zbog toga je značajno da dete upozna školsku zgradu pre polaska u školu.

O značaju upoznavanja deteta sa školskim prostorom možete saznati više u tekstu Srednja škola – novi početak za decu i roditelje.

Ukažite detetu na pozitivne strane polaska u srednju školu

Veoma važan korak u odgovoru na pitanje kako pomoći detetu da se prilagodi u novoj sredini je razgovor o svim dobrim stranama novog okruženja. Razgovor o stvarima koje mogu poći po zlu i preispitivanje detetovih sposobnosti da se izbori sa izazovima nove sredine, samo će otežati proces adaptacije.

Posmatranje srednje škole kao okruženja punog prepreka koje mora uspešno da prevaziđe, kod deteta može izazvati neprijatna osećanja kao što su, strah, nelagoda, trema, itd. Zato je potrebno da prilikom razgovora sa detetom fokus pomerite na pozitivne strane koje donosi promena okruženja. Detetu možete ukazati da će u srednjoj školi upoznati veliki broj vršnjaka koji imaju slična interesovanja, kao i da može sresti potencijalnog momka/devojku, učiti o stvarima koje ga zanimaju, te proširiti svoje znanje.

Takođe, možete podeliti sa decom sopstvene uspomene, kroz fotografije ili priče o najlepšim događajima iz srednje škole.

Informišite dete o mogućnostima koje škola nudi

Pored isticanja pozitivnih stvari koje može da očekuje u ovom periodu života, veoma je važno da deci ukažete na mogućnosti koje im određena srednja škola nudi.

To mogu biti informacije o vannastavnim aktivnostima, fakultativnim predmetima, ekskurzijama i drugim oblicima aktivnosti koje škola organizuje. Ove podatke možete pronaći na sajtu ili informisanjem u konkretnoj ustanovi. Cilj je da motivišete dete, tako da srednju školu doživi kao izazov, odnosno prostor koji mu nudi brojne prilike za lični i profesionalni razvoj. Razmišljanje o zajedničkim putovanjima, izletima i aktivnostima koje će mu produbiti i zadovoljiti interesovanja, izazvaće kod deteta pozitivna osećanja što će umnogome ubrzati proces adaptacije.

Podstaknite ga da se poveže sa vršnjacima

Proces adaptacije u novu sredinu umnogome je određen ličnim karakteristikama samog deteta. Komunikativna deca vrlo lako će steći prva poznanstva, te je njima proces prilagođavanja u novoj sredini značajno lakši. Međutim, za neku decu taj prvi korak upoznavanja može biti težak.

Zahvaljujući društvenim mrežama, deca se danas upoznaju i pre polaska u školu. Dodavanje vršnjaka iz odeljenja na društvenim mrežama, uključivanje u grupe razreda ili smera doprineće bržoj adaptaciji. Povezujući se online, deca se međusobno upoznaju na terenu koji je njima poznat. Na taj način, prvi susret uživo biće znatno prirodniji jer će deca imati utisak kao da se već poznaju.

Ne postavljajte zahteve i očekivanja

Postavljanje zahteva i očekivanja o postignuću, na početku srednje škole, neće olakšati detetu proces prilagođavanja, naprotiv. Ovo se odnosi i na obećavanje nagrada za postignuće.

Ukoliko detetu nudite nagrade u zamenu za dobre ocene na početku srednje škole ili ih zahtevate, stvarate mu dodatni pritisak. Umesto da budu motivisana, deca će biti opterećena u želji da vas ne razočaraju. Nadalje, ako deca u tim uslovima zaista dožive početni neuspeh (lošu ocenu), to se može trajno odraziti na njihovu motivaciju i odnos prema školi.

Više saveta o ovoj temi možete pronaći u tekstu Kako motivisati decu.

Posmatrajte dete

Tinejdžere često „smara“ veliki broj pitanja koji postavljamo. Zato je je važno da ih ne pritiskate, te ako vidite da nisu raspoloženi da pričaju nemojte insistirati.

Međutim, u ovom periodu trebalo bi da posmatrate svoje dete.  Ukoliko primetite da se povlači, da je neraspoloženo, provodi puno vremena samo, izbegava školu i razgovor o njoj, znak je da nešto nije u redu. Takođe, očekuje se da dete koje se uklapa u novu sredinu bude puno utisaka, pozitivnih ili negativnih, te nam kratki odgovori (sve je u redu, očekivano, ništa posebno…) mogu ukazati da se proces adaptacije ne odvija na pravi način.

Preporučite mu film o srednjoj školi

Period polaska u novu školu predmet je radnje mnogih filmova. Ovi tinejdž filmovi često govore o novim prijateljstvima, simpatijama ili problemima sa kojima se mladi suočavaju u novoj sredini, te prate veliki broj različitih likova i situacija sa kojima se mogu poistovetiti. Naravno, potrebno je da istražite filmove i preporučite deci one za koje smatrate da im mogu pomoći da se opuste i da vide sve lepe stvari koje se dešavaju u periodu srednje škole.

Za kraj - Dajte detetu vreme i prostor

Proces prilagođavanja u novoj sredini zahteva vreme. Nemojte očekivati da se dete uklopi odmah. Dolazak u nepoznato okruženje koje treba ispitati nije lak proces, pa ga nemojte požurivati. Verujemo da će uža porodica i prijatelji biti prvi gosti koji imaju bezbroj pitanja o tome kako je u srednjoj školi. Deca su još uvek na početku ove avanture, ni sami nisu sigurni kako se snalaze. Zato se potrudite da svom detetu date dovoljno prostora i vremena.

Zahvaljujući modernim učionicama kreiranim po meri deteta i ljubaznom nastavnom osoblju, Privatna gimnazija Tvrđava predstavlja okruženje u kom će se svako dete osećati prijatno i dobrodošlo. Upis u Privatnu gimnaziju Tvrđava je u toku.

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pročitajte:

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.