Saveti za početak nove školske godine

saveti za početak nove školske godine
Dragi učenici, kraj dvomesečnog letnjeg raspusta donosi brojne izazove sa kojima treba da se izborite. Vreme je da se opet vratite u školske klupe, sveži, odmorni i možda pomalo lenji. Prvi školski dani iako puni elana, priča i uzbuđenja, mogu biti znatno naporni i teški ukoliko se adekvatno ne pripremite. U želji da vam period adaptacije i povratak u školski režim učinimo što lakšim, u nastavku teksta možete pročitati koji su naši saveti za početak nove školske godine.
Sadržaj

Počnite ranije da ustajete

Saveti za početak nove školske godine mogu vam znatno olakšati adaptaciju na školu, ukoliko ih se budete pridržavali. Možda će delovati teško, ali zato polazimo od najlakšeg. Verujemo da su dani bez obaveza, tokom raspusta značajno promenili vaše dnevne navike, te za početak morate početi da se vraćate u „radni režim“.

To znači da ponovo ograničite vreme izlazaka, da spavate dovoljno i da se budite ranije. Da biste bili fokusirani na školske obaveze morate imati redovan život i san. Prema tome, naš prvi savet je da nekoliko dana pre početka školske godine počnete da ležete i ustajete u vreme kao da idete u školu. Ovo će vam pomoći da uspostavite rutinu i pripremite svoje telo na ranije ustajanje, te polazak u školu neće biti stresan.

Podsetite se gradiva iz prethodnog razreda

Sasvim je normalno da tokom letnjih meseci ne razmišljate o učenju.  Leto je vreme za odmor, zar ne?

Međutim, neminovno je da će ovo značajno uticati na znanje koje ste stekli u prethodnom razredu. Kako biste sprečili potpuno zaboravljanje gradiva, a ujedno i olakšali početak nove školske godine, predlažemo vam da ponovite ključne stvari koje ste učili tokom prethodne. Ovo ne treba da bude iscrpno i dugotrajno učenje detalja, već kratak pregled beleški. Ukoliko vam je dosadno da se gradiva podsetite sami, napravite kviz. U pauzama plivanja na bazenu možete imati zanimljivo takmičenje sa vršnjacima.

Istraživanja pokazuju da edukativne igre pored toga što vas mogu zabaviti, sprečavaju zaboravljanje čak 67% jer treniraju mozak neprimetno, pripremajući ga za početak nove školske godine.

Pripremite neophodan školski materijal

Ovo je većini učenika najzanimljiviji deo pripreme za početak nove školske godine. Školski šoping može da počne! Rančevi, pernice, sveske, olovke… Savetujemo vam da na vreme obezbedite školski pribor za koji znate da će vam sigurno trebati, ali da ne preterujete. Ponekad se lista materijala menja u zavisnosti od škole, smera, razreda, nastavnika i zahteva predmeta, tako da se može desiti da kupite stvari koje vam neće biti potrebne.

Imajte u vidu da neki stručni smerovi zahtevaju dodatne materijale, dok u određenim školama možete dobiti sve što vam je potrebno za rad.

Gimnazija Tvrđava svojim učenicima obezbeđuje laptop računare i druge materijale koji su potrebni za nesmetano praćenje nastave. Prema tome, savetujemo vam da školski šoping obavite tek kada budete sigurni šta vam tačno treba.

 

Slušajte pažljivo instrukcije nastavnika

Početak nove školske godine svakodnevno će biti pun novih informacija, pravila, obaveštenja, zahteva i rasporeda. Savetujemo vam da na časovima budete uključeni, da slušate i zapisujete. Veoma je važno da postavljate pitanja ukoliko niste čuli ili razumeli nastavnika, kako ne biste napravili propuste. 

Upoznajte se sa novim nastavnim predmetima

Naši saveti za početak školske godine uključuju i malo izazova. Jedan od njih je da istražujete o novim sadržajima o kojima ćete učiti. Raspitajte se kod starijih generacija, saznajte koji su to novi predmeti koje dobijate i upoznajte se sa njima. Ovo ne znači da ih učite, već da pročitate o čemu govori svaki predmet, da vam zagolica maštu i podstakne radoznalost neophodnu za kasnije učenje.

Važno je da vam napomenemo da ne treba da budete uplašeni ako vam neki predmeti deluju previše zahtevno. Vidite taj sadržaj prvi put, zar ne? Setite se da na početku prethodnog razreda niste mnogo toga znali, znanje se stiče postepeno.  Učenju će prethoditi predavanje, pomoć i uputstva nastavnika i tek onda samostalan rad. Uživajte u otkrivanju!

Napravite raspored obaveza

Povratak u školsku klupu donosi nove obaveze i značajno menja raspored vaših dnevnih aktivnosti. Trening, škola, domaći zadaci, učenje, slobodno vreme… Deluje kao puno posla u najavi. Zato je važno da se organizujete. Napravite raspored obaveza, odredite vaše vreme za učenje, odmor ili vanškolske aktivnosti. Prilagodite raspored smenama u školi i obavili ste veliki posao. Trudite se da vam aktivnosti uvek budu u isto vreme i da ne preskačete ono što ste isplanirali.

Raspored treba da bude vaš vodič, ali treba i da pratite svoje telo. Na primer, ako se osećate umorno u trenutku kada treba da radite domaći, bolje je da kratko spavate, jer će vam kada se probudite biti potrebno znatno manje vremena i energije da uradite zadatak.

Postavite ciljeve

Početak nove školske godine je idealno vreme da definišite svoje ciljeve. Postavljajte sebi pitanja:

  • Šta ja želim da ostvarim?
  • Za koliko vremena?
  • Šta je potrebno da uradim da bih to ostvario?
  • Koga treba da uključim u svoje aktivnosti?
  • Šta dobijam kada to ostvarim?
 

Ovakvim pitanjima dolazite do svog idealnog cilja, koji treba da bude ostvarljiv, merljiv i realan.

Na primer: „Na kraju ove školske godine želim da budem odličan/a. Potrebno je da idem u školu, pratim nastavu i učim. U dostizanju cilja mogu mi pomoći nastavnici, roditelji ili drugari. Kada ostvarim svoj cilj dobijam nova znanja koja mogu da primenim, dobre ocene koje će mi osigurati uspešnu akademsku i profesionalnu budućnost.“

Postavljanje ciljeva na početku školske godine će vas motivisati i daće vam jasan smer kojim treba da se krećete na putu svog uspeha.

Saveti za početak nove školske godine – Pobedite strah

Početak nove školske godine može biti stresan, posebno ukoliko imate strah od neuspeha i opterećujete se razmišljanjem o očekivanjima i različitim negativnim mislima. Ovo je naročito teško, ukoliko krećete u srednju školu, te dobijate novi prostor, drugare, nastavnike i predmete.  Ako želite dodatno da se pripremite za polazak u srednju školu pročitajte tekst Srednja škola – novi početak za decu i roditelje. 

Ne zaboravite da je važno da date sebi vremena da se adaptirate na sve novine koje vas očekuju u narednom periodu, postavite jasne ciljeve i radite najbolje što znate. Učenje će biti uspešno, samo ukoliko vam ne izaziva pritisak i stres. Isplanirajte svoje vreme za rad, ali i odmor od školskih obaveza i uživajte u avanturi!

Želimo vam uspešan početak školske godine!

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.