Šta posle gimnazije

šta posle gimnazije
Sigurno si čuo priču da posle gimnazije “nemaš ništa” i da je bolje da upišeš stručnu školu posle koje barem imaš zvanje, jednaku šansu za upis na bilo koji fakultet i mogućnost da odmah počneš da radiš. Na primer, posle srednje elektrotehničke škole možeš biti elektrotehničar računara, a posle gimnazije ti je potreban nastavak školovanja da bi stekao bilo koje zvanje. Ovakvo shvatanje nastalo je ranije kada je gimnazija nudila opšte obrazovanje koje obezbeđuje neophodnu širinu i dovoljno vremena da izučiš brojne discipline, te da na osnovu toga izabereš pravu profesiju za sebe. Međutim, danas gimnazije pored vrednog opšteg obrazovanja, istovremeno nude i specifično usmerenje ka određenim disciplinama, kroz izgradnju teorijskog i praktičnog znanja. Evo pročitaj šta posle gimnazije možeš u savremenom svetu u kom živimo.
Sadržaj

Šta posle gimnazije: Upis na prestižne fakultete

Šta posle gimnazije, ako ne da nastaviš da gradiš svoju uspešnu karijeru? Po završetku osnovne škole ili ćeš tačno znati šta “želiš da budeš kada porasteš” ili ćeš biti potpuno zbunjen. Ali, ako imaš super školsko postignuće, radoznao si, ambiciozan i vidiš sebe kao uspešnu poslovnu osobu sa sjajnom karijerom iako još uvek ne znaš u kojoj oblasti, gimnazija je pravi izbor za tebe.

Gimnazija ti daje kvalitetno znanje iz brojnih predmeta, pa ćeš na osnovu toga moći precizno da odrediš ono što ti je najzanimljivije i da nastaviš sa daljim školovanjem u toj oblasti. Danas postoje različite vrste gimnazija i obrazovnih usmerenja, kao što su opšte, društveno-jezičke, matematičke, filološke, sportske, IT i mnoge druge. Kompetencije i veštine koje razviješ tokom gimnazije “otvaraju ti sva vrata”, što znači da ćeš zahvaljujući stečenom predznanju lako pripremiti prijemni ispit i upisati se na željeni fakultet u Srbiji ili inostranstvu. 

Neke gimnazije svojim učenicima omogućavaju pohađanje stručne prakse u prestižnim kompanijama, tako da ne moraš da brineš da ćeš steći samo teorijsko znanje. Na primer, gimnazija Tvrđava svim učenicima IT smera omogućava da uče od vrsnih predavača sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i da stiču znanja u praksi učeći od stručnjaka u kompaniji Vega IT. 

Praksa i zaposlenje u modernim kompanijama

Ubrzan naučno tehnološki razvoj značajno menja i način zapošljavanja i izbora zaposlenih. Pa dok je ranije zvanje određivalo u kojoj oblasti će neko raditi, danas ukoliko imaš dovoljno znanja i kompetencija možeš početi da radiš bez obzira na to koju vrstu formalnog obrazovanja si stekao. Na primer, IT smer u gimnaziji nije ništa manje vredan od tog smera u stručnoj školi, naprotiv. Modernim kompanijama presudno je šta znaš, kako razmišljaš i sa kojim tehnologijama si radio, od toga šta piše na papiru da znaš. Prema tome, vredan rad, znanje i kompetencije koje stičeš tokom srednje škole daju ti mogućnost da se pre završetka fakulteta zaposliš ili počneš da radiš praksu u prestižnim kompanijama. 

Gimnazija Tvrđava svojim učenicima daje priliku da uče i rada kristeći najsavremenije tehnologije. Moderno školsko okruženje i savremeni obrazovni pristupi daju ti priliku da naučiš da radiš na projektima, da prezentuješ svoj rad, radiš u timu i učiš kako da primenjuješ moderne tehnolgije.

 

šta posle gimnazije

Pokretanje vlastitog biznisa

Posle gimnazije možeš pokrenuti vlastiti biznis. Ne, ne šalimo se! Pored opšteg i specifičnog obrazovanja, gimnazija razvija brojne druge veštine koje su osnova preduzetništva. Kroz interaktivno i interdisciplinary učenje u gimnaziji ćeš razviti kritičko i analitičko mišljenje, produbićeš svoja interesovanja i razvićeš komunikacione veštine, što ti je neophodno da bi pokrenuo samostalan posao. 

Povezivanjem nastavnih sadržaja opšteg i stručnog karaktera, kao učenik gimnazije osposobićeš se za snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama. Podsticanje stvaralaštva, kritičkog mišljenja, kreativnosti i timski rad na zajedničkim projektima tokom školovanja, doprinose razvoju samopouzdanja, veština komunikacije, kao i intelektualnom i emotivnom sazrevanju. Zahvaljujući tome nakon četvorogodišnjeg gimnazijskog obrazovanja svestrano razvijene i samoinicijativne ličnosti, bićeš sposoban da svoje preduzetničke ideje sprovedeš u delo.

 

Kako izabrati srednju školu?

Pre nego što postaviš sebi pitanje šta posle gimnazije ili srednje škole uopšte, razmisli dobro šta očekuješ od svog srednjškolskog obrazovanja. Ne nakon, nego tokom te četiri godine. Kakva je tvoja idealna škola i šta ti obezbeđuje?

U srednjoj školi provoditi puno vremena, pa je važno da to bude mesto na kom se osećaš prijatno, sigurno i prihvaćeno. Ako te zanima šta to sve tvoji vršnjaci smatraju važnim pri izboru srednje škole pročitaj i tekst Srednja škola u koju se rado ide: šta učenici žele. 

Izbor srednje škole je tvoja prva važna odluka, od koje umnogome zavisi tvoja budućnost, zbog toga treba da sagledaš sve važne faktore pre nego što doneseš odluku. Evo šta sve treba da uzmeš u obzir prilikom izbora srednje škole, bilo da je reč o gimnaziji ili stručnoj školi:

  • škola treba da odgovara tvojim interesovanjima i spoosbnostima
  • smerovi treba da budu aktuelni na tržištu rada
  • šta ti je potrebno da bi se upisao u željenu školu
  • kakav je način rada škole, odnosno šta dobijaš tokom i nakon školovanja

Veliko je zadovoljstvo raditi ono što voliš, zato nemoj da budeš lenj, već prikupi sve važne informacije. Mi smo ti izdvojili neke od najvažnijih u tekstu Kako odabrati odgovarajuću srednju školu – vodič za učenike. 

Šta posle gimnazije - znanje pre zvanja

Nadamo se da smo ti pomogli da dođeš do odgovora šta posle gimnazije. Kao što vidiš, mogućnosti su ti bezbrojne, tako da posle gimnazije možeš sve! Ako si tokom srednje škole ugrabio svaku priliku koja ti se nudi i stekao vredna znanja, nema potrebe da brineš gde ćeš to znanje primeniti. Savremeno tržište rada ceni znanje, kritičko mišljenje i volju za usavršavanjem, pa će ti svaki poslodavac dati šansu da kroz svoje dalje školovanje, praksu i ekspertizu stekneš i zvanje “na papiru”. 

Prema tome, naš savet ti je da pre građenja zvanja tokom srednje škole, gradiš znanje koje će ti obezbediti uspešnu karijeru u oblasti koja te zanima. 

Podeli post

Prijavi se na mejling listu

Ako ti se svideo upravo pročitani tekst i smatraš da ti je bio od koristi, prijavi se na našu mejling listu i jednom mesečno u tvoj inboks će stizati slični korisni tekstovi.

Gimnazija Tvrđava Logo Royal

Sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i veština za 21. vek, gimnazija Tvrđava predstavlja najbolji izbor za školovanje i usavršavanje.

Sadržaj

Pošaljite nam poruku

Rado ćemo se sresti sa Vama i porazgovarati o budućnosti Vašeg deteta.